Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tedd a csípőst be a számba!

A jalapeno poppers a legjobb Tex-Mex gyakorlat, és lefordítható magyarra is. Sajttal töltött, rántott istennyila.

51 Tovább

Mit főzzek hétvégén?

Szevasz vébé! Örülsz?

Most a legolcsóbb rengeteg zöldség és gyümölcs, érik a két legfontosabb alap, a hagyma és a fokhagyma is. Jövő héten keményvonalas tartósításba fogunk, lesz itt karfiol és ecetes almapaprika festékes vödörben, de ma, olvasói kérésre, ezek az alapanyagok frissen kerülnek felhasználásra.

padlizsán

paradicsom

paprika

cukkíni

tök

  • krémleves

kukorica

szilva

őszibarack

görögdinnye

sárgadinnye

nagy dolgok:

Hirtelen ennyi. Mit főznek hétvégén? Mi harcsát, majd elmeséljük.

64 Tovább

Hogyan tegyük ehetővé a kínai kelt?

Szokás szerint a marinálás és az erjesztés felé fordulunk nagy arccal. A kínai kel nekem hiába van ott a zöldségespultok tetején egész évben, ahogy hiába sorakoznak mellette a káposzták, kelkáposzták. Pedig ezek elérhető, olcsó, magas beltartalmi értékű zöldségek, muszáj kezdeni velük valamit.

A káposztaféléket nem csak felénk savanyítják, a kínai kelt a koreai konyha is kezeli fogyasztás előtt, így lesz belőle csípős, fokhagymás kimchi, a kel határozottan ehető formája.

  • 1 fej kínai kel
  • 100 g só
  • 2 l víz
  • fél fej fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1/2 dl halszósz, vagy 5 db pépesített szardellafilé
  • egy csokor újhagyma, a zöldjével együtt
  • chilipor ízlés szerint (rengeteg, csípnie kell, cayenne bors nem jó, harsány, kegyetlen chili kell ide)
  • egy evőkanál cukor
  • szójaolaj
  • szezámmag

A 3×3 centiméteres kockákra, vagy csíkokra vágott kelt ellepem a sós vízzel, egy éjszakát hűvös helyen ázni hagyom. A fűszereket egy mixerben pépesítem, a sós léből alaposan lecsöpögtetett levelekhez keverem, és alaposan összedolgozom. A leveleket befőttesüvegekbe tömködöm, alaposan lenyomkodva próbálok minél több levelet tuszkolni egy üvegbe. 3-4 nap hűvös helyen érlelés után elkészül. Ha marad belőle, tovább erjed, és elég gyorsan elveszíti roppanósságát, de még úgy is felhasználható. Van egy legjobb pontja, 3-5.-ik napig változó mikor éri el. Egy másik módszer szerint a letömködött befőttesüveget egy napig 70 fok körüli hőmérsékleten kell tartani, majd behűtve tálalni, ezt még nem próbáltam. Kelkáposztából viszont már készítettem, és ehető lett.

Természetesen koreai fogások fontos alapanyaga, de nyugodtan kiemelhető abból a környezetből és köretként, sült húsok, tükörtojás, halak mellé salátaként lehet kezelni, vagy magában, kilószám tolni, prüszkölni, asztalt csapkodni. És nagyon megy a sós zsírszalonnához. Gyűlölöm a káposztákat, punnyadt, büdös ízüket, de a kimchivé válás közben kimosódik minden földes öregség a levelekből, és fűszeres, filléres, a magyar ínyhez közel álló ízvilágú, egészséges őrület lesz belőle. 

Hogyan eszik a kelt?

36 Tovább

Torta szemétből

Nem mindenki szereti lerágni a szemeket a kukoricacsőről, a mai poszt nekik szól.

Mindenkinek megvan a maga technikája a főtt kukoricacső letisztítására. Vannak a mohók, vadul harapják, otthagyva a szemek bő negyedét, és a hörcsögök, sorról-sorra haladva precízen, szinte egyesével csipegetik ki a szemeket. Közös élmény a sómarta szájzug és a kíméletlenül fogak közé tapadó héj. Ezt nem mindenki szereti, nekik főzzenek krémlevest, az átpaszírozott magok után megmaradó száraz héjból pedig tortát.

38 Tovább

Pacal, hidegen, mindenkinek

A hideg pacalt csak az alkohol, vagy hormonok tehetik kívánatossá, mert egy pörköltre fagyott zsír, és a mereven elhajló, hűvös fodrokkal borított gyomordarabok normális körülmények között ellenállást váltanak ki a legéhesebb hordából. Ez az elmélet is megdőlt.

Az ébredés után tűzhelyen felfedezett, az oldalán végigfolyó szafttól ragadós lábasból kézzel kicsipegetett pörkölteket nem lehet elfelejteni. Egy ilyen mozdulatnak mindig vannak előzményei, az előzményeknek nem csak a fagyos pörkölt energiatakarékos felhasználásába torkolló következményei, ezek röhögve felemlegetéséhez tapad a langyos tejeskávé mellé fogyasztott hideg, narancsárga hússaláta. 

A pacal hideg elfogyasztásának van egy civilizált módja is, bár ez kevésbé alkalmas a felkavarodott gyomor és a harácsolórohamban szenvedő női szervezet csillapítására. Ez csak függőséget okoz. Előételnek, akár főételnek, sörkorcsolyának, reggelire. Köret nélkül, akár.

  • 1 kg, lehetőleg nem hidrogénezett (drapposbarna, csúf legyen) pacal, nagyon finom, 2-3 mm széles, 3-4 cm hosszú csíkokra metélve
  • két bő hüvelykujjnyi gyömbér
  • fél fej (6-8 gerezd) fokhagyma
  • 2-3 db nagyon erős chili
  • 1 dl olaj
  • 1 dl szójaszósz
  • só, cukor
  • opcionális: alaposan lekefélt mandarin héja, egy evőkanál ötfűszerkeverék (csillagánizs, szegfűszeg, szecsuáni bors, fahéj, édeskömény) az olajban kicsit megpirítva, és úgy elkeverve a pacallal, fogyasztás előtt kihajigálva

A pacalt ecetes, sós, cukros vízben vajpuhára főzöm. A fokhagymát, chilit, gyömbért nagyon finomra vágom, ha lehet, mozsárban pépesítem, elkeverem az olajjal, szójával és a pacallal, hűtőben legalább egy napig érlelem.

Ettek már pacalt hidegen?

 

80 Tovább

A mócsing létjogosultsága

Cegléden, a biciklisták híres városában már a nyolcvanas években volt kerékpárút. Egyszer lehányta a nyakkendőjét!- sziszegi anyám a fogai között, ahogy elhalad piros kempingen egy pocakos, a sövényen éppen átlátok a járdáról, utánafordulnék, de rángatnak, gyűrűk nyomódnak ujjperceimhez, rögtön meggyűlöltem a nyakkendőst. Akkor még nem tudtam, milyen változatos végkifejletekhez vezethet az alkoholfogyasztás, és egy olyan rendkívüli ruhadarab, mint a nyakkendő lehányása napokra lefoglalta az agyam. Aznap reggel én is hánytam, de nem a nyakkendőmre. Hogyne hánytam volna, nem akartam iskolába menni.

69 Tovább

A halléfesztivál sörkorcsolyája

- Akarok szerepelni a Karajon! Jó, majd lefényképezlek. Nem úgy, írjál bele! Nézd már, de vajon mennyire témája a blognak, hogy másfél órája keringünk ugyanabban a három utcában Pesten, mikor Idónak feltűnik az a lényegtelen apróság, hogy még nem hajtottunk át a hídon, tehát nem Budán vagyunk?

A halászléfőző fesztiválon aztán megvilágosodom, ehhez kell Toma is, aki meglátja Idó kezében a tálcát és már nyúl is utána, fú, ez az, ami tavaly is volt? A sváb kiflinek tavaly is nagy sikere volt, Marcsa azzal aludt, hogy ne együk meg előle, az összenyomorgatott, morzsává döncölt darabokat pedig képes volt hazavinni magával. A fűszerpaprikámmal együtt. Idén is elfogyott az utolsó darabig, Idó egész délelőtt sütötte, és úgy állt rajtam bosszút a hetven fokos konyháért, hogy rám pakolta a műanyag székeket, miközben én az Opel hátsó ülésén feküdtem kicsavarodva, értsem meg, máshogy nem fér el, nem igaz,hogy jobban nem tudom összehúzni magam, aztán Zolival közösen biztos ami biztos alapon még keresztüldöftek a háromlábbal.

A sváb kifli kiváló sörkorcsolya, ez itt az alaprecept, bonyolítsa ki-ki kedvére. Megszórhatjuk magvakkal, sima vaj helyett fűszervajat is használhatunk, dolgozhatunk a tésztájába medvehagymát, fokhagymát. Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 2 kk cukor, 6 dl tej, 2 dl olaj, 1 ek só, 10 dkg vaj A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedés nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos, cukorral elkevert tejet és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a maradék tejet, az olajat és a sót, kidagasztjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, nyolc részre osztjuk. Mindegyik cipót kinyújtjuk kör alakúra, és nyolc részre vágjuk. Minden cikk vastagabb végére teszünk egy kocka hideg vajat, feltekerjük, kifli alakúra formázzuk. Tetejüket megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük (15-20 perc). Aludtak már étellel?

31 Tovább

Hol kezdődik egy recept?

A piritós és a bundáskenyér között húzódik a határ? Vagy a hozzávalók, az alkalmazott technológiák száma a meghatározó? A túróval töltött paradicsompaprika recept, vagy nem?

39 Tovább

A megoszthatatlan desszert

Az első probléma az aludttej előállítása, illetve az erre alkalmas tej beszerzése. Az UHT nem savanyodik (->kicsapódik a fehérje), hanem megrohad (->lebomlik a fehérje), okádék lesz. Mégis sikerül tejet szerezni, az megaludt, de még mindig meg kell sütni, lekap, leég, ragad az egész. Végül csak sikerült, de senki nem akarja megosztani a porcukorral vastagon borított, sötétbarnára pirult, remegő képlet örömét.

58 Tovább

Extrém leves reggelire

Mama-hét lesz, a mai napot leszámítva vállalható, eredeti zalai, és somogyi receptekkel, filléres paraszti ételekkel, de hús és hal nélkül.

A reggeli leves nem ilyen. Nem vállalható. Keletkezésének körülményei ismeretlenek, és már rákérdezni se tudok, de egy egyszerű, kalóriadús reggeli, a vajjal megkent kifli kakaóval átértelmezése.

64 Tovább

Mások pitéje

A klasszikus meggyes piténk költséghatékony és diétás rokona a clafoutis. Elég elhagyni a vajat zsírt, kerekre sütni, de sajnos feketecseresznyét még szezonban se könnyű találni.

45 Tovább

Sült saláta, nem csak sült bolondoknak

A saláta még jobban el lett felejtve, mint a tisztességes hússütés, a késsel aprított kolbászhús és a libamájas disznófősajt.

47 Tovább

Flancos lecsó

Szeretem a lecsót, hogyne szeretném, de a ratatouillet jobban, mert az megáll kolbász, füstölt szalonna, rizs, és tojás nélkül, magában, zöldségesen.

88 Tovább

Mit főzzünk barackból, ami nem pálinka?

Pálinkának úgyis a szilva a legjobb, de az még nem érik.

Hétvégén baracklekvárt főzök, mi mást, mert a sárgabaracklekvárnál megint csak a szilva jobb. A szilva pálinkában, lekvárban, csatniban verhetetlen, de még nem nagyon érik, marad a barack, a második legjobb lekvárgyümölcs. De mire jó a sárgabarack a megvajazott kiflire kanalazott lekváron kívül?

106 Tovább

Perverz grillkolbászok haladóknak

Te pedig hozzál valami különlegeset. Vittem. Az idei grillszezon legvadabb kolbászai következnek, végül bél nélkül, húspogácsának sütve.

23 Tovább

Kedvenc pitém

A másodikról visszafordulok, mert nem emlékszem, becsuktam-e az ablakot. Aztán a harmadikról, hogy bezártam-e az ajtót. Leviharzok a földszintre, vigyorogva bedugom a fejem a tároló ajtaján, Gyulabá', ma mit reggelizünk, fúúú lacipecsenye, nem kell kenyér mmm-mmmennem kell, késésben vagyok. Gyula hozza utánam a szalvétát, hát zsíros szájjal indulnál el, csatold be a bukósisakot, hányszor mondjam.

57 Tovább

A saját szalonna kérdése

A szalonna akkor tiéd, ha te szedted le az állatról, te sóztad, te pácoltad.

A saját szalonna utáni vágy nem minden mikrokörnyezetben normális, de ha vágy van, tenni kell valamit. Tettem.

63 Tovább

Becsokiztam az oldalast

Fél négyzetméter oldalas, pláne saját kézzel kibontva a helyéről, szabadon engedi a hullafáradt és izzadt hobbiszakácsot. Még a kakaó is előkerülhet.

23 Tovább

A legjobb pácok

A grillrácson nem tudok jobbat elképzelni egy érintetlen, de annál márványosabb és hetekig érlelt hátszínnél, mégis mindenki pácol. Ki ésszel, ki ész nélkül, de mustárban.

Chilis-mézes kacsamell

35 Tovább

A szexmentes éjszaka titka

- Én most téged megöllek! - üzeni a tekintete és csak azért nem fordulok el, mert egyméteres pajszer van a kezében, és egy flex a közelében. Reggel fél nyolc előtt pár perccel nem vártam Mike Leigh filmekbe illő apa-lánya dialógust, azt simán vinném, ez a tekintet súlyosabb.

81 Tovább

A kóla legjobb formája

Una Cubííítááá! Másnaposságra, kávé helyett, vízkő,-és fogzománcoldónak, pácba, ahhoz képest, mennyire ódzkodik tőle az úri közönség, a kóla egy sokoldalú alapanyag. Nincs benne vitamin, gejl, túl cukros, de sokoldalú. Kár kamuznom, a legócskább cukrászdákban, szégyenletes kívánósrohamok után bevitt islerek mellett, ezzel fedezem szegényes E-szükségleteimet, de van egy formája, ahogy tényleg szeretem. A Cuba Libre koktél.

 Az ital Kubában született, a legnagyobb valószínűséggel 1900 körül, egy havannai bárban (1898-ben ért véget a spanyol-amerikai háború, felszabadult Kuba, de Coca-colát 1900-tól lehetett csak kapni, rum és citrom addig is volt)

Hivatalosan így néz ki:

  • 200 ml kóla (nem light!)
  • 100 ml rum
  • jég
  • egy gerezd citrom (nem facsarva, biggyesztve)

Ez kislányoknak való, mi nem így szoktuk. A legfontosabb alkotóeleme az izzadság. A második a napernyő. A harmadik a fehér lening. Flipflopban leülök az egyik rozoga székre, lábaim a napernyőtartó virágláda csempe szélén keresztezem, dől rólam a víz, a mellvéden sistereg az évelő menta. Nincs mitől félnie, nem mojitózás lesz. Cubalibrézni a sarki kisboltból is lehet, minden hűtőben ott állnak a kólák, lakat alatt a rumok, hálós citromok támasztják a fonnyadt, megpuhult tavalyi répákat. Jégkocka van otthon, de ha nincs, a közeli benzinkúton van. A négydecis poharat telerakom jégkockákkal, félig töltöm rummal, kólával higítom, belefacsarok egy gerezd citromot, utánadobok egy másikat. Vagy ugyanazt, kit érdekel?

Csörög a telefon, hogyne csörögne, hétköznap délután van. Mañana. Mañana, de a második cubalibrét még ma megiszom, a szúette tálaló tetején rég elszívott szivarok után matatok vakon, a székre már nagy bölcsen nem merek felállni. Egy doboz Cohiba szivarka, milyen szép az arany és a mustársárga a feketével, kicsit kiszáradt, halkítom le a telefont. Egyáltalán nem érdekel semmi, meleg van, cubalibrézek, egy levél Xanax se csatolja szét jobban az idegvégződéseimet.

Mit csinálnak a rummal?

84 Tovább

A legjobb ketchup banánból készül

A hűtőszekrény legfelső polcának rácsaiba löttyedt banánok nyomódtak. Az egyik már megrepedt, ragacsos leve vastagon csöpög egy lábos ottfelejtett alaplébe. Az alaplé menthetetlen volt, de a bő kilónyi banánnak adtam egy esélyt. Halál helyett megaláztatás.

Schokobananen. Semmi másra nem tudok gondolni, ha banános édességre kerül a sor. A több ezer kilométert utazó banánnak akkor is műize van, ha eredeti, de édességekbe sütve ez a közönséges pacsuli mindent elnyom, nem illik semmihez, nem emel ki semmit. A barna trutyinak sós recept kell.

A banánketchupot elsőre nem tudtam komolyan venni, de magyarul is rákeresve megtaláltam Fűszeres Eszter oldalán. Legfeljebb ha ehetetlen, lesz mivel húznom életünk végéig, ez mindenképpen megér negyed óra munkát. Eszter receptjét a karnyújtásnyira lévő alapanyagok körére butítottam.

  • 5 banán
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1/2 dl paradicsompüré
  • 2 dl almaecet(10%)
  • 1/2 dl méz
  • 2 teáskanál piri-piri (bármilyen jó erős csípőspaprika örlemény megteszi)
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál őrölt szegfűbors
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • víz

A banánt és a hagymát elturmixoltam, összekevertem a fűszerekkel és ketchupállagúra vizezve egy órát főztem. Még forrón sterilizált üvegekbe töltöttem és fejreállítva dunsztoltam.

Miért ilyen barna ez a ketchup? Ráöntötte. Az üvegből. Jobb lett volna kóstolni, mielőtt a mélyvörösre érlelt marhahúsból gyúrt hamburgerre öntöd, de elharapom a nyelvem, a banán és a kétkedés rossz irányba terelik az ízlelőbimbókat. Ilyen, házi.

Soha nem ettünk még ilyen jó ketchupot. A fűszeres szósz, -és ebben az esetben a paradicsom a legfőbb fűszer- testes, selymes, szinte harapható állagú lett a banántól. Édessége nem a ketchupoktól megszokott cukros faék, a ecet és a sok fűszer szépen elnyomják. Hamburgerhez, oldalashoz, virslihez, sült krumplihoz, sőt, alternatív paradicsomos zöldbabhoz is felhasználható.

Kipróbálnák?

28 Tovább

Egy szép ősi román szokás

Igen, tudom hogy a csíksomlyói búcsúba jöttünk, de magamban csak az idei pacalleves zarándokutamként hivatkozok erre az öt napra. Menjünk és együnk egyet most rögtön? Nem, még nem vagyok rá felkészülve, hosszú volt az út, és talán nem kellett volna végig sörözni, akkor nem fájna mindenem. Mikor is van az ebéd a rokonokkal? Jó, akkor ütemezzünk be egy pacallevest azutánra, egyet holnap ebédre, és legyen egy feltétlenül még egy órával az indulás előtt. Igen, minden nap szeretnék egyet, hiszen ezért jöttünk, jó, nem ezért jöttünk, de ha már itt vagyunk.

A pacalleves, eredeti nevén ciorba de burta, egy Tékozló Homáros szófordulattal élve ősi román szokás, de a székelység átvette, sőt, most már jellegzetesen erdélyinek mondott étel. Az asztalunktól pont rálátni az előttünk elterülő Hargitára, a szintis valahol a Régi mániám, és a Kicsiny falum ott születtem ééén között jár. A csillogó sárga lében úszkál a világos, puha pacal, ránézésre mintha könnyű csirkeragu lenne, mellette néhány szál reszelt répa, harapjuk hozzá a zöldpaprikát, kanalazzuk bele a tejfölt. Ki kéri el a receptet? Kérd te, mégiscsak te vagy a nő, belőlem nem nézik ki, hogy megfőzném.

"Nem olyan bonyolult ez, feltesszük a pacalt főni, mikor felforrt, leöntjük róla a vizet. Ha akad esetleg maradék növendék leve (borjúleves), akkor feltesszük abban újra, ha nincs, akkor vízben. Dobunk bele fokhagymát, paprikát, sózzuk, borsozzuk, aztán mikor szinte kész, murokot (sárgarépát) reszelünk bele. Tejfölt és minél kevesebb lisztet összekeverünk, és szűrőn keresztül behabarjuk. Lehet ecettel savanyítani, ha valaki azt szereti."

Otthon kipróbáltam, a szülőknél hétvégi grillezés közben pont kapóra jött a frissen installált kerti tűzhely, legalább nem a panelkonyha lett büdös. Igény szerint dobhatunk bele bármit, ami a kertben nő, és levesbe egyébként is illik (lestyán, tárkony például), az egész úgyis a pacal minőségén fog múlni.

Ne dőljenek be a sok helyen kapható agyonhidrogénezett szaroknak, keressék, vagy rendeljék a csúnya barna, drapp pacalokat. Ha már csinálják, adják meg a módját, ne góbéskodjanak.

Pacalleves, kb. 4 adag:

  • 80 deka pacal,
  • 3-4 liter borjúleves, lassan fő meg a pacal, ha fogy a lé, legyen mivel pótolni,
  • 1 nagyobb répa lereszelve
  • 1 savanyított erőspaprika, mondjuk cseresznye kimagozva, felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, egyéb fűszernövény ami a kertben akad,
  • ecet, ha savanyúan szeretik.

Főztek már pacallevest?

 

61 Tovább

De most miért pfuj?

Sose kérdezzék, hogyan keveredtem a barnakóla hivatalos honlapjára - a józan ész tudvalévőleg csak elalvás előtt és kortárs balett alatt igazán puha. A jószagú szódavíz gondolata szerintem ugyanolyan kollektív beletörődésen alapuló, könnyen pukkanó varázslat, mint a bikicsunáj; titkos összetevők, szúrom is tökön magam látványosan. Vajon csak a vakvéletlenen múlt, hogy annak idején nem a nudligyár igazgatójának jutott eszébe páncél mögé rejteni a nagyi receptúráját? Mi folyik itt? Az oldallal mindenesetre megizzadtak a kreatívok, öröm nézni: van műveltségi teszt, anekdoták, mosoly, hidratáció-kalkulátor, buborék, a perverzebbjének pedig receptgyűjtemény. Kóla és kaja, neee. De bizony, az ételsor minden elemére esik valami meglepő - kólás puncs, dip, torta, magyaros gulyás (!), lencsefőzelék. Hát, nem tudom. Bad romance, ahogy Sztálin fogalmazott, és ha valaki, ő igazán értett a lélek finom rezdüléseihez.

Másnap mégis visszatértem a lapra. Nézzük a pucér igazságot: karakteres, kissé geil vaníliás-fahéjas lé, csak megy ez is valamihez. Az indonéz csirke például mézzel készül, és toleráns ínyen évszázadok óta kiválóan harmonizál a gyömbérrel és a szójaszósszal.

A kérdés annyi lenne, vajon hol húzódik a határ specialitás és moslék között.

Mondjuk megettük mi már a rántott Mars-szeletet is. Igen, hozom végül a döntést, a mélyhűtött csirkeszárny ma külföldi ló nyálába fullad, de szigorúan tudományos alapon, és ugye hátha meg is lehet enni. A kísérlet annak eldöntésére irányul, vajon a kóla ételkészítésbe emelése valóban nem több-e babazsúros pacsmagolásnál, vagy szokatlan alapanyag-választásunk esetleg csempész-e újszerű, egzotikus ízvilágot a tányérra. Kóla van, előítélet nincs - óra indul. És hogy hogy kerül a csizma az asztalra? Odatettem, fiam.

A sportág neve gyömbéres csirkeszárny. Harci kedvemet a hírhedt kóla vs. rágógumis bátorságpróbák sem kezdik ki - ha robban, robban, előbb-utóbb úgyis ki kell festeni. (Nem robban.) A megpirított szárnyakra gyömbért szórok, felöntöm szójaszósszal-kólával, felforralom, és közepes lángon húsleválásig szomorítom. Megkóstolom: jobb, mint amire számítottam, de azért jót tesz még neki egy kis szójaszósz. Receptem szerint a végén pár perc nagylángtól besűrűsödik, és bár mártásszerű állagot végül nem érek el, viszonyítási alap híján nem csinálok gondot belőle. Valami köreten gondolkodom még, de nem szabadulok különböző zavaró képzettársításoktól - nagyjából olyan lenne, mint szvingerklubban puszit kérni a végén. Inkább hagyjuk.

Kólás csirke a tányéron! Nem hétköznapi látvány, ennyit aláírok, az íze viszont kimondottan kellemes. A szójaszósz megszelídíti a kólát, a gyömbér kiérződik, a szárnyak puhák, és az egész valamiért jobban ízlik, mint a kínai büfé szacharinos beütésű édes csirkéje. A karácsonyi menüből persze nem billenti majd ki a halászlét, sőt, tortán kívül nem is nagyon kísérletezünk többet vele: soviniszta gyomrunk húzós paprikás szaftért kiált, mi pedig szeretjük a hasunkat. De ezt még azért megesszük. (A biztonság kedvéért S. András fóti lakos, a kóla védőszentje egészségére fogyasztjuk - megérdemli szegény. Annyi mindenen ment keresztül.)

Mivel kísértenek istent a konyhában?

32 Tovább

Überszexi édesség

Mondd még egyszer! Hrrrooote Hgrrrrrütze. A csinos pincérlány és a sűrű vaníliasodóval tálalt vörös gyümölcskása együtt csak kihozta a német nyelv erotikus oldalát. Francia, hogyne, nagyon szexi, de a németben is vannak lehetőségek. Hkkrrrrrrrrrrrrrrrr.

Néhány összerottyantott erdei gyümölcsöt önálló desszertnek nevezni talán túlzásnak tűnhet, amíg csak olvastam róla, nem vettem túl komolyan. Németországban viszont elkerülhetetlen a kásával tálalt szegénykajaként - mindenkinek elérhetőek voltak az erdei gyümölcsök - indult rote grütze, azaz vörös kása. A kása mára elmaradt, felcserélte a vaníliasodó.

Többfélét próbáltam, a teljesen elpépesített változatok nem túl vonzók, a zselatinos gyümölcspépben úszó egész gyümölcsök nagyon kellenek az élményhez. A vaníliasodó elhagyható, de katarzisra csak ebben a kombinációban számítsanak, a savanyú, friss bogyók és a lágy, illatos vanília párosa gyorsan a tiramisu előtt találta magát, nyári, könnyű, de gazdag édesség, ami ütődött, véleményes gyümölcsből is elkészíthető. Vaníliakrém nélkül panna cotta, flan, sajttorták, túrótorták mellé is tálalható.

A rote-t annyira konkrétan kell értelmezni, hogy bármilyen piros idénygyümölcsből készülhet, sőt, van sárga és zöld lehetőség is, de azok a piros nyomába se érnek.

  • 10 dkg ribizli
  • 10 dkg meggy
  • 10 dkg eper
  • 10 dkg málna
  • egy vaníliarúd kikapart magjai
  • a fenti gyümölcsökből 40 dkg átpréselve, vagy pépesítve, ahogy tetszik
  • zselatinlap

A gyümölcslevet, vagy pépet felforralom a pár kanál vízben feloldott zselatinnal és a vaníliával, belekeverem az egészben hagyott gyümölcsöket, összeforralom és behűtöm. Nagyon kevés zselatin kell bele, éppencsak zselésítse be. Cukor fölösleges.

A vaníliaöntet angolkrém, ahogy azt Karitól már alaposan megtanultuk.

Melyik a kedvenc német ételük?

103 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek