A klasszikus meggyes piténk költséghatékony és diétás rokona a clafoutis. Elég elhagyni a vajat zsírt, kerekre sütni, de sajnos feketecseresznyét még szezonban se könnyű találni.

    Azt idén hiába keresed. Semmilyen cseresznye nincs és nem is volt, fekete, ugyan. Hő, Pali, idén vót cseresznyétek? Kisasszonynak kéne. Váháhhá. Aztán csak lett egy kevés cseresznye, de a konyakos, tömény fekete elmaradt, a ropogós, lédús pirosból meg nem illik a clafoutis, túl harsány, zöld az íze, összevizezi a tésztát, a színe se jó.

    Ahogy a ratatouille, a clafoutis is Dél-Franciaországból származik, tenyeres-talpas, gyorsan elkészülő paraszti ételek. A clafoutis sem több egy sűrű palacsintatésztával leöntött marék gyümölcsnél.

  • 1/2 kg kimagozatlan fekete cseresznye (helyett feketeszeder, meggy, eper, málna, sárgabarack, kopaszbarack de a legjobb helyettesítő a szilva)
  • 100 g porcukor
  • 125 g liszt
  • 3 egész tojás
  • kevés-3dl tej (egész cseresznye, meggy több, egész, nem túl levedző gyümölccsel szárazabb barack kevesebb, de az állag legyen egy nagyon sűrű palacsintaszerű, ha nagyon leves a gyümölcs, taknyos lesz a túl híg tésztától, de van aki úgy készíti, úgy szereti)
  • csipet só
  • porcukor a megszóráshoz, vaj a forma kivajazásához

A mag legendás szerepétől el lehet tekinteni, persze, belesül az íze, szerintem inkább a fekete cseresznyével rendelkező parasztasszonynak nem volt érkezése magozással bíbelődni, de az egész gyümölcs biztosan másként viselkedik a tésztában, mint a levet eresztő felhasított. A gyümölcsöket a cukor felével megszórom, és állni hagyom fél órát (azonos gyümölcsből készült 3 cl pálinkával ér feljavítani). A lisztet elkeverem a cukorral és a sóval, hozzáadom a külön felvert tojásokat és a tejet, alaposan eldolgozom. A gyümölcsöket egy kivajazott, 20-25 centiméter átmérőjű formába rakom, ráöntöm a tésztát és 180 fokos, előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm, tálalás előtt megszórom porcukorral.

Melyik a kedvenc gyümölcsös sütijük?