A klasszikus meggyes piténk költséghatékony és diétás rokona a clafoutis. Elég elhagyni a vajat zsírt, kerekre sütni, de sajnos feketecseresznyét még szezonban se könnyű találni.
- 1/2 kg kimagozatlan fekete cseresznye (helyett feketeszeder, meggy, eper, málna, sárgabarack, kopaszbarack de a legjobb helyettesítő a szilva)
- 100 g porcukor
- 125 g liszt
- 3 egész tojás
- kevés-3dl tej (egész cseresznye, meggy több, egész, nem túl levedző gyümölccsel szárazabb barack kevesebb, de az állag legyen egy nagyon sűrű palacsintaszerű, ha nagyon leves a gyümölcs, taknyos lesz a túl híg tésztától, de van aki úgy készíti, úgy szereti)
- csipet só
- porcukor a megszóráshoz, vaj a forma kivajazásához
Azt idén hiába keresed. Semmilyen cseresznye nincs és nem is volt, fekete, ugyan. Hő, Pali, idén vót cseresznyétek? Kisasszonynak kéne. Váháhhá. Aztán csak lett egy kevés cseresznye, de a konyakos, tömény fekete elmaradt, a ropogós, lédús pirosból meg nem illik a clafoutis, túl harsány, zöld az íze, összevizezi a tésztát, a színe se jó.
Ahogy a ratatouille, a clafoutis is Dél-Franciaországból származik, tenyeres-talpas, gyorsan elkészülő paraszti ételek. A clafoutis sem több egy sűrű palacsintatésztával leöntött marék gyümölcsnél.
A mag legendás szerepétől el lehet tekinteni, persze, belesül az íze, szerintem inkább a fekete cseresznyével rendelkező parasztasszonynak nem volt érkezése magozással bíbelődni, de az egész gyümölcs biztosan másként viselkedik a tésztában, mint a levet eresztő felhasított. A gyümölcsöket a cukor felével megszórom, és állni hagyom fél órát (azonos gyümölcsből készült 3 cl pálinkával ér feljavítani). A lisztet elkeverem a cukorral és a sóval, hozzáadom a külön felvert tojásokat és a tejet, alaposan eldolgozom. A gyümölcsöket egy kivajazott, 20-25 centiméter átmérőjű formába rakom, ráöntöm a tésztát és 180 fokos, előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm, tálalás előtt megszórom porcukorral.
Melyik a kedvenc gyümölcsös sütijük?
Utolsó kommentek