Aki evett már friss habanero csilit, rögtön észrevehette az illatán is az őszibarack, vagy mangó fűszeres, édes aromáját. Igen, a csípésen felül ezt tudja ez a paprika, ezért érdemes vele egy kicsit külön foglalkozni. Mivel még mindig nincs medvehagyma, vagy bármi idényzöldség a piacokon, mással kell kihúznunk, amig a tél az utolsókat rúgja. Csilipaprika gyümölccsel, napsütéshez.

 

Kétféle pürét vettem, egy őszibarackot és egy mangót. Mindkettővel ugyanolyan jó lett a salsa, de szezonban friss őszibarackkal újra elkészítem, az lesz az igazi. Most jobb híján csirkeszárnyat tunkoltam bele, de karakteres fekete sügérhez, pisztránghoz, lazachoz, kacsához, garnélához való igazán ez a téma.

Természetesen csípős a végeredmény, de aki bírja, és szereti a kapszaicint, az bőven megtalálja benne a fűszereket és a gyümölcsöket is.

Hozzávalók, kb. egy főre:

  • 2 dl tiszta gyümölcsvelő, őszibarack, vagy mangó (a maracuját se vetném el)
  • 1/2 db friss habanero csili, magokkal
  • egy teáskanál tamarind
  • egy evőkanál méz

Az alapanyagokat összekeverem (a csilit nem aprítottam bele, csak félben, kés lapjával megtörve raktam hozzá, mert nem akartam méregerős végeredményt, csak azt a szivárványos izgalmat kiemelni, amit ez a paprika tud) és összeforraltam egy pillanatig. Forrón üvegbe raktam és pihentettem egy napig. Tálalás előtt friss, apróra vágott zöldkoriandert is lehet bele rakni, de most nagyon az habaneróra mentem, nem akartam bonyolítani. 

az habanero kiejtése: abanéró (a spanyolban a h néma, amikor a h nem néma, sőt, kemény h, azt j-nek írják, pl joder)

Még szerencse, mert a végeredményben valóban az habanero java jött elő, és csak egy kicsit sírtam a végére.

Van kedvenc csilijük?