Fél négyzetméter oldalas, pláne saját kézzel kibontva a helyéről, szabadon engedi a hullafáradt és izzadt hobbiszakácsot. Még a kakaó is előkerülhet.

Szombaton háromkor keltem, kicsit később, Zebegényben, csípás szemeimet dörzsölgetve kellett tudomásul vennem, a mangalicás Laczkó Robinak merőben mások a fogalmai a köves útról, mint nekem. Legutóbb egy rózsadombi operetterepjáróval jártam erre, az legalább magas volt. A hatalmas, sárga ló még mindig gyönyörű, a szép Kuvasz, Kámfor meccset vesztett a lóval, a szálkás tacskó új, a kopó-vizsla keverék is, ugrál, még gyerek, egy horpadt, de annál tökösebb macskával rohangálnak az udvaron.

A tanya után majd lesz jobbra egy köves út, ott gyere fel. Köves út, Svájc, fényvisszaverő választóvonal. Nem, nagy, éles kövekkel megszórt földút, majd egy patakocska. Mindegy, megcsináltuk, és még délelőtt ott feküdt 30 kiló negyeddisznó a pulton, amit Balázzsal 4 óra alatt sikerült az ismerős testrészekre szétszednünk. A hentes rekord erre a feladatra úgy 4 perc lehet. Az oldalas zsírosa -mindene zsírosa volt, lásd a tegnapi karajt- elment füstölni, a húsosa, bő A/3-as bordasor maradt frissen sütni.

A kakaó és a cukor nem kötelező páros, ahogy a fahéj, a csillagánizs és a szegfűszeg sem mindenhol a karácsonyi menü, gyümölcsszószok és palacsinta tölteléke. A kakaó és a hús legismertebb párosa a mole poblano, a csokis csirke, Mexikóban is készen veszik hozzá a pasztát, megfelelő elkészítése fél napos meló. A kakaós oldalas sokkal egyszerűbb.

3-4 kg oldalashoz elegendő fűszerkeverékhez:

  • 1/2 evőkanál durvára tört fehérbors
  • 1/2 evőkanál szárazon megpirított, majd durvára tört koriandermag
  • 3 evőkanál fahéj
  • 2 evőkanál só
  • 3 evőkanál nem cukrozott kakaópor
  • 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

A fűszereket összekeverem, és nem túl vastagon bekenem vele az oldalast. A sütőt 110 fokra melegítem, egy rácsra helyezem a morcsos húst, tepsit tolok alá és 3-4 órát sütöm.

Nem túl dekoratív étel, de a kakaóból a koriander és a zsír sokkal izgalmasabb tartalmat hoz ki, mint a tej és a cukor. Hétvégén a maradék fűszerkeverékkel kolbászhúst fogok ízesíteni.

Kipróbálják?