Te pedig hozzál valami különlegeset. Vittem. Az idei grillszezon legvadabb kolbászai következnek, végül bél nélkül, húspogácsának sütve.
Erdei kolbász, Apicius nyomán
Apicius szakácskönyvében (kapható magyarul, haladóknak jó ötleteket adhat) a sok garum (só helyett) és méz (cukor helyett) közül remek recepteket lehet kihámozni, és felbátorodni tőlük. Ebbe a keverékbe feketeribizlilikőr helyett mirtuszbogyó kéne, de még csak kedvenc likőrömből, a Zedda Pirasból se kaptam bele, így lett Cassis, de bármilyen házi, erdei gyümölcsös likőr csak jobb lehet. 1 kg kolbászhúsra:
- 50 g szárazon megpirított fenyőmag (annyi lenne, ha nem zabálja fel a nép, ezért többet kell venni, ami bosszantó, mert iszonyat drága)
- 20 g só (ezt nem zabálják fel)
- 3 dl Cassis/Zedda Piras/házi erdeigyümölcslikőr 1 decire beforralva (ezt megisszák)
- 5 g finomra tört borókabogyó
Különös, finom kolbász lett, de elbillent édesbe, ezért legközelebb adok hozzá 3 g borsot, és egy evőkanál ecetet, a likőrt pedig lefelezem. Ki fogom próbálni pálinkával is.
A csokis
A fűszerkeverék megegyezik a kakaós oldalassal. Nagyon tömény lett, sertéshúsba 20%-al kevesebb fűszer elég lenne egy kilóra. A bárány/birkakolbászt talán állja így is.
- 5 g durvára tört fehérbors
- 10 g szárazon megpirított, majd durvára tört koriandermag
- 10 g fahéj
- 20 g só
- 20 g nem cukrozott kakaópor
- 2 g őrölt szerecsendió
- 2 g őrölt szegfűszeg
Sokkal jobban érvényesült a keverék a kolbászhúsban, mint az oldalason. Szépen eloszlik a húsban, és nem keseredik meg egy kicsit sem sülés közben. Ez a felhasználás jobban áll neki.
Rozmaring és citrom
Egy klasszikus, egyen valamit szeretett családom a születésnapi grillpartin. (Töltött cukkinit ettek)
- 8 g friss rozmaringlevél apróra vágva
- 5 g reszelt citromhéj
- 1/2 dl szép, karakteres fehérbor
- egy gerezd pépesített fokhagyma
- 20 g só
- 10 g frissen őrölt bors
És az ártalmatlan chorizo, szintén egy kiló húsra kigrammozva. A fűszer lehet arányosan kicsit több, a só nem.
- 3 g próra vágott fokhagyma
- 3 g őrölt fahéj
- 3 g őrölt szegfűszeg
- 3 g durvára őrölt feketebors
- 3 g kiváló minőségű, édes fűszerpaprika
- 2 g csípős fűszerpaprika (portugál piri-piri, ez volt itthon)
- 5 g apróra vágott, friss oregánó
- 5 g cukor
- egy evőkanál ecet (balzsamot szoktam használni)
- 20 g só
Igen, van már mérlegem, mindenki örül neki?
Milyen grillkolbászt készítenek?
Utolsó kommentek