Nem mindenki szereti lerágni a szemeket a kukoricacsőről, a mai poszt nekik szól.
Mindenkinek megvan a maga technikája a főtt kukoricacső letisztítására. Vannak a mohók, vadul harapják, otthagyva a szemek bő negyedét, és a hörcsögök, sorról-sorra haladva precízen, szinte egyesével csipegetik ki a szemeket. Közös élmény a sómarta szájzug és a kíméletlenül fogak közé tapadó héj. Ezt nem mindenki szereti, nekik főzzenek krémlevest, az átpaszírozott magok után megmaradó száraz héjból pedig tortát.
- 5 cső kukorica
- 3 dl tejszín
- egy teáskanál chilipor
- egy gerezd apróra vágott fokhagyma (füstölt még jobb)
- két szál rozmaring
- só, frissen őrölt bors
- szarvasgombaolaj
- betétnek 4 db közepes vargánya/rókagomba
A rozmaringgal főtt kukoricákról levágom a szemeket, alaposan összeturmixolom a tejszínnel, és átpaszírozom. A paszírozóban maradt szemetet nem dobom el. A lehetőség szerint minél selymesebb pépet elkeverem a chilivel, sózom, tányérokba töltöm, durva feketeborsot, fokhagymát szórok rá, meglocsolom szarvasgombaolajjal. A vargányákat felszeletelem, pár percig pirítom olívaolajon és a sűrű levesre pakolom.
A szemetesből kifogyott a zacskó, ott állt a pulton bő két marék, tejszínes kukoricahéj, amit máskor, tartalmukkal együtt gond nélkül elfogyasztunk, nem a hagyma papírszerű borításáról, vagy a répa koszos külső rétegéről van szó. Eszembe jutott a spanyol mandulatorta, és azt sütöttem belőle, a mandula helyett kukoricahéjjal.
- 1,5 dl olívalolaj
- 150 g cukor
- 4 tojás
- 200 g átpaszírozott kukorica után maradó maghéj
- 100 g liszt (kukoricaliszttel is ki lehet próbálni, most rétesliszt akadt)
- egy teáskanál chilipor
Az olajat, a tojásokat és a cukrot habverővel 10 percig verem, legyen jó levegős, habos, beleforgatom a lisztet, a kukoricát és egy 25 cm átmérőjű, kiolajozott tortaformába öntöm. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sül. Hagymalekvárral, fanyar szederlekvárral, vagy a mandulatortához is készített édes balzsamecetes öntettel, sőt, tejföllel is tálalható. Nagyon finom, és mivel a kukoricamagok héja emészthetetlen, jó hatással van az emésztésre is.
Hogyan eszik a kukoricát?
Utolsó kommentek