Igen, tudom hogy a csíksomlyói búcsúba jöttünk, de magamban csak az idei pacalleves zarándokutamként hivatkozok erre az öt napra. Menjünk és együnk egyet most rögtön? Nem, még nem vagyok rá felkészülve, hosszú volt az út, és talán nem kellett volna végig sörözni, akkor nem fájna mindenem. Mikor is van az ebéd a rokonokkal? Jó, akkor ütemezzünk be egy pacallevest azutánra, egyet holnap ebédre, és legyen egy feltétlenül még egy órával az indulás előtt. Igen, minden nap szeretnék egyet, hiszen ezért jöttünk, jó, nem ezért jöttünk, de ha már itt vagyunk.

A pacalleves, eredeti nevén ciorba de burta, egy Tékozló Homáros szófordulattal élve ősi román szokás, de a székelység átvette, sőt, most már jellegzetesen erdélyinek mondott étel. Az asztalunktól pont rálátni az előttünk elterülő Hargitára, a szintis valahol a Régi mániám, és a Kicsiny falum ott születtem ééén között jár. A csillogó sárga lében úszkál a világos, puha pacal, ránézésre mintha könnyű csirkeragu lenne, mellette néhány szál reszelt répa, harapjuk hozzá a zöldpaprikát, kanalazzuk bele a tejfölt. Ki kéri el a receptet? Kérd te, mégiscsak te vagy a nő, belőlem nem nézik ki, hogy megfőzném.

"Nem olyan bonyolult ez, feltesszük a pacalt főni, mikor felforrt, leöntjük róla a vizet. Ha akad esetleg maradék növendék leve (borjúleves), akkor feltesszük abban újra, ha nincs, akkor vízben. Dobunk bele fokhagymát, paprikát, sózzuk, borsozzuk, aztán mikor szinte kész, murokot (sárgarépát) reszelünk bele. Tejfölt és minél kevesebb lisztet összekeverünk, és szűrőn keresztül behabarjuk. Lehet ecettel savanyítani, ha valaki azt szereti."

Otthon kipróbáltam, a szülőknél hétvégi grillezés közben pont kapóra jött a frissen installált kerti tűzhely, legalább nem a panelkonyha lett büdös. Igény szerint dobhatunk bele bármit, ami a kertben nő, és levesbe egyébként is illik (lestyán, tárkony például), az egész úgyis a pacal minőségén fog múlni.

Ne dőljenek be a sok helyen kapható agyonhidrogénezett szaroknak, keressék, vagy rendeljék a csúnya barna, drapp pacalokat. Ha már csinálják, adják meg a módját, ne góbéskodjanak.

Pacalleves, kb. 4 adag:

  • 80 deka pacal,
  • 3-4 liter borjúleves, lassan fő meg a pacal, ha fogy a lé, legyen mivel pótolni,
  • 1 nagyobb répa lereszelve
  • 1 savanyított erőspaprika, mondjuk cseresznye kimagozva, felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, egyéb fűszernövény ami a kertben akad,
  • ecet, ha savanyúan szeretik.

Főztek már pacallevest?