Pálinkának úgyis a szilva a legjobb, de az még nem érik.
Hétvégén baracklekvárt főzök, mi mást, mert a sárgabaracklekvárnál megint csak a szilva jobb. A szilva pálinkában, lekvárban, csatniban verhetetlen, de még nem nagyon érik, marad a barack, a második legjobb lekvárgyümölcs. De mire jó a sárgabarack a megvajazott kiflire kanalazott lekváron kívül?
A képen egy kecskesajtbrulée baracksalsával. Marha egy flancosan hangzik, pedig végtelenül primitív és egyáltalán nem szélsőséges fogás, sőt, variálható ész nélkül. Az adag egy 20-25 cm átmérőjű tortára elegendő, tortaformában is elkészíthető, mert ez csak egy sajttorta.
Édesen (a kecskesajt így is beleteszi a magáét):
- 75 dkg kecskesajt (krémsajt lenne ideális, de bármilyen friss megteszi, ezeket szitán finomra kell törni)
- 2 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- egy rúd vanília kikapart magja
- 3 egész tojás
- fél citrom reszelt héja
Az elkevert alapanyagokat a formába öntöm, és az előmelegített sütőben 180 fokon fél óra alatt megsül. Elkészíthető kis formákban is, azokat érdemes félig tölteni, és a tetejére mehet a gyümölcsös öntet.
Az öntet:
- 10 db érett sárgabarack felkockázva
- egy lilahagyma apróra vágva
- egy csokor koriander, aki utálja, annak 5 nagyobb bazsalikomlevél
- egy chilipaprika
- két kanál cukor
A cukrot karamellizálom, puhára főzöm rajta a hagymát, a serpenyőben összeforgatom a többi hozzávalóval és tálalásnál megszórom a zöldfűszerrel.
Sósan:
- 60 dkg kecskesajt (krémsajt lenne ideális, de bármilyen friss megteszi, ezeket szitán finomra kell törni)
- 2 dl tejszín
- 10 dkg finomra reszelt pecorino, vagy parmezán
- 5 dkg barnacukor
- 3 egész tojás
- fél citrom reszelt héja
- egy csipet só
elkészítés ugyanaz, és az öntet:
- 10 db érett sárgabarack felkockázva
- egy lilahagyma apróra vágva
- egy csokor koriander, aki utálja, annak 5 nagyobb bazsalikomlevél, apróra vágva
- egy chilipaprika, apróra vágva
- fél citrom leve
- 1/2 dl olívaolaj
- só, bors
Apróra vágom a lilahagymát, meglocsolom a citromlével és állni hagyom fél órát, lecsöpögtetem, elkeverem a többi hozzávalóval, sózom, borsozom.
Mit főznek sárgabarackból?
Utolsó kommentek