Pálinkának úgyis a szilva a legjobb, de az még nem érik.

Hétvégén baracklekvárt főzök, mi mást, mert a sárgabaracklekvárnál megint csak a szilva jobb. A szilva pálinkában, lekvárban, csatniban verhetetlen, de még nem nagyon érik, marad a barack, a második legjobb lekvárgyümölcs. De mire jó a sárgabarack a megvajazott kiflire kanalazott lekváron kívül?

A képen egy kecskesajtbrulée baracksalsával. Marha egy flancosan hangzik, pedig végtelenül primitív és egyáltalán nem szélsőséges fogás, sőt, variálható ész nélkül. Az adag egy 20-25 cm átmérőjű tortára elegendő, tortaformában is elkészíthető, mert ez csak egy sajttorta.

Édesen (a kecskesajt így is beleteszi a magáét):

  • 75 dkg kecskesajt (krémsajt lenne ideális, de bármilyen friss megteszi, ezeket szitán finomra kell törni)
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • egy rúd vanília kikapart magja
  • 3 egész tojás
  • fél citrom reszelt héja

Az elkevert alapanyagokat a formába öntöm, és az előmelegített sütőben 180 fokon fél óra alatt megsül. Elkészíthető kis formákban is, azokat érdemes félig tölteni, és a tetejére mehet a gyümölcsös öntet.

Az öntet:

  • 10 db érett sárgabarack felkockázva
  • egy lilahagyma apróra vágva
  • egy csokor koriander, aki utálja, annak 5 nagyobb bazsalikomlevél
  • egy chilipaprika
  • két kanál cukor

A cukrot karamellizálom, puhára főzöm rajta a hagymát, a serpenyőben összeforgatom a többi hozzávalóval és tálalásnál megszórom a zöldfűszerrel.

Sósan:

  • 60 dkg kecskesajt (krémsajt lenne ideális, de bármilyen friss megteszi, ezeket szitán finomra kell törni)
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg finomra reszelt pecorino, vagy parmezán
  • 5 dkg barnacukor
  • 3 egész tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • egy csipet só

elkészítés ugyanaz, és az öntet:

  • 10 db érett sárgabarack felkockázva
  • egy lilahagyma apróra vágva
  • egy csokor koriander, aki utálja, annak 5 nagyobb bazsalikomlevél, apróra vágva
  • egy chilipaprika, apróra vágva
  • fél citrom leve
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors

Apróra vágom a lilahagymát, meglocsolom a citromlével és állni hagyom fél órát, lecsöpögtetem, elkeverem a többi hozzávalóval, sózom, borsozom.

Mit főznek sárgabarackból?