Szeretem a lecsót, hogyne szeretném, de a ratatouillet jobban, mert az megáll kolbász, füstölt szalonna, rizs, és tojás nélkül, magában, zöldségesen.

A ratatouille a különösen finom, és közérthető Dél-Franciaországi konyha egyik fogása. Innen származik a szemtelenül magos cseresznyékből készülő clafoutis (erről bővebben a hétvégén) a botrányos, sóletnél is ezerszer súlyosabb babos-húsos egytálétel, a cassoulet (télen előkerül) az isteni és kimondhatatlan halleves, a bouillabaisse. Ha még nem tudják, hova menjenek nyaralni augusztusban, ez a környék erősen ajánlott a gasztroturistának.

A ratatouille egyszerű paraszti étel, kivitelezhetetlen technológia, bonyolult eszközök nem kellenek hozzá, csak egy jó nagy serpenyő, vagy lábos, cserébe hálás, hidegen is fogyasztható, húsmentes étel. Az olajmennyiség miatt elég kiadós, de a fehérkenyér ezt is felveszi.

  • 1 kg paradicsom felkockázva
  • 4 db paprika kimagozva, felkockázva
  • 2 db közepes fej vöröshagyma felszeletelve
  • 1/2 kg padlizsán felkockázva, lesózva és egy éjszakára eltéve
  • 1/2 kg cukkíni felkockázva
  • egy csokor zsálya
  • só, bors
  • 2,5 dl olívaolaj
  • egy fűszercsokor bazsalikommal kiegészítve (egy szál rozmaring, zsálya, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom összekötve, ezt a főzés végén eldobom)

Az olaj felén aranybarnára pirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, paprikát (ezeket illik grillen, vagy forró vízbe dobva meghámozni, de nem muszáj) lefedve, alacsony lángon megfőzöm. Közben az olaj másik felén megsütöm a cukkínit és a padlizsánt, összekeverem az egészet, sózom, borsozom, apróra vágott, friss zsályával fűszerezem.

Tavaly már írtunk a mi lecsónkról, amit ha füstölt szalonna helyett sok olívaolajon indítanak, kész az olasz lecsó, a peperonata. (ettem már vajon elkészítve, ennyit a könnyű olasz konyháról)

Milyen lecsót főznek?