Szokás szerint a marinálás és az erjesztés felé fordulunk nagy arccal. A kínai kel nekem hiába van ott a zöldségespultok tetején egész évben, ahogy hiába sorakoznak mellette a káposzták, kelkáposzták. Pedig ezek elérhető, olcsó, magas beltartalmi értékű zöldségek, muszáj kezdeni velük valamit.

A káposztaféléket nem csak felénk savanyítják, a kínai kelt a koreai konyha is kezeli fogyasztás előtt, így lesz belőle csípős, fokhagymás kimchi, a kel határozottan ehető formája.

  • 1 fej kínai kel
  • 100 g só
  • 2 l víz
  • fél fej fokhagyma
  • hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1/2 dl halszósz, vagy 5 db pépesített szardellafilé
  • egy csokor újhagyma, a zöldjével együtt
  • chilipor ízlés szerint (rengeteg, csípnie kell, cayenne bors nem jó, harsány, kegyetlen chili kell ide)
  • egy evőkanál cukor
  • szójaolaj
  • szezámmag

A 3×3 centiméteres kockákra, vagy csíkokra vágott kelt ellepem a sós vízzel, egy éjszakát hűvös helyen ázni hagyom. A fűszereket egy mixerben pépesítem, a sós léből alaposan lecsöpögtetett levelekhez keverem, és alaposan összedolgozom. A leveleket befőttesüvegekbe tömködöm, alaposan lenyomkodva próbálok minél több levelet tuszkolni egy üvegbe. 3-4 nap hűvös helyen érlelés után elkészül. Ha marad belőle, tovább erjed, és elég gyorsan elveszíti roppanósságát, de még úgy is felhasználható. Van egy legjobb pontja, 3-5.-ik napig változó mikor éri el. Egy másik módszer szerint a letömködött befőttesüveget egy napig 70 fok körüli hőmérsékleten kell tartani, majd behűtve tálalni, ezt még nem próbáltam. Kelkáposztából viszont már készítettem, és ehető lett.

Természetesen koreai fogások fontos alapanyaga, de nyugodtan kiemelhető abból a környezetből és köretként, sült húsok, tükörtojás, halak mellé salátaként lehet kezelni, vagy magában, kilószám tolni, prüszkölni, asztalt csapkodni. És nagyon megy a sós zsírszalonnához. Gyűlölöm a káposztákat, punnyadt, büdös ízüket, de a kimchivé válás közben kimosódik minden földes öregség a levelekből, és fűszeres, filléres, a magyar ínyhez közel álló ízvilágú, egészséges őrület lesz belőle. 

Hogyan eszik a kelt?