Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kié a vár, kié a lekvár?

 A szakítás utáni osztozkodás nem csak a kocsi, hifi, plazma és szekrénysor hardvereken belül mozog. Ki vigye a lekvárokat, lecsókat, az '56-os, közös ajándékba kapott tokajit, és a savanyúságot?

Kihelyezett szakítósblog, gasztronómiai vonatkozással, szomorú levéllel.

Szakítani békében, vagy haragban lehet, osztozkodni viszont a legnagyobb békés, tompa elmúlás közepén se könnyű, hiszen vidd te, te akartad, de tartsd meg te, oké hogy én vettem, de neked, és a feszengés, akarom én egyáltalán ezt, még most se balhézunk, mások ölnék egymást, kromofágoznák a kocsit, törnék a laptopokat, kettévágnák a hifit? Miért szakítunk, amikor ilyen simán megy ez is? Túl simán, túl fájdalommentesen megy, pont azért.

Amikor az elválást közös cuccolás és közös pakolás kíséri a valaha közös kocsival, nincs szó balhéról, aznap nem születnek Örkény novellák, csak kínos röhögések, viszem én, nehéz.

De mi legyen a lekvárokkal? És elszabadul Örkény.

Mert ugye a kamra tartalma közös volt, ez átlagos esetben nem okoz gondot, marad a lakással, de ha a kamrában van egy egész pármai sonka, vagy nem elhanyagolható értékű házilekvárok és savanyúságok, a helyzet nem ilyen egyszerű. Vannak liszt és karton tejek szintű, vécépapírokon alig túlmutató élelmiszerek, sót, cukrot nem csomagol el senki, ha menni kell, most nem erről van szó.

De ha egy élelmiszer értéke, akár valós, akár eszmei, eléri mindkét fél ingerküszöbét, a felezés megindul a kamrában is.

A házi eltevés sose szabványok mentén működik, 27 db különböző térfogatú és tízféle tartalmú befőttesüveget kell pánikszerű gyorsasággal, és fájdalommentesen elosztani, eddig nem ugattunk, ne most, remegő tojáshéjakon állunk az üvegek felett, a mintapár mintaszerűen szakít, nehogy most elrontsuk, soha nem rontunk el semmit. Csak ezt, most, vagy ki tudja mikor, a lényeg, a lekvároknak jól, tökéletesen kell szétoszolniuk.

Pedig milyen kiváló alkalom lenne ez a vagdosásra, bezzeg ha a Szilárdka kivágásakor már befőztem volna, a bérház faláról a mai napig nem tudnák lemosni a ribizli és a lecsó modern művészetét. 

De itt most pedáns közös megegyezés van, ami sokkal megterhelőbb, mint a metlachin szétrobbant üveg vastag talpából meredő, lekvártól lilán villanó szilánkkal menni torokra. 

7 dl feketeszeder egyenlő 5 liter bogyiszlói? A szedrek legalább egyforma üvegben vannak, de három darab. Az ecetesből csak egy van, de az három liter. Nem tudom szétosztani, ha megbontom, megromlik, igen, a lekvár is, nem kilóra, üvegre kell megoldást találni. 

-Baszki, milyen rendetlenség van itt.
-Khm, ez már nem a te bajod, és szerencséd, mert akkor most azt csináljuk, hogy ez a polc megy, az marad, úgyis vegyesen vannak. Abban a ládában akarod elvinni?
-Igen, kettő ilyen láda van.
-De azokat én kaptam.
-Ez egy nettó boros faláda, félig szétrohadva, és kettő van, nem mindegy?
-Én kaptam.
-A múlt században kb..
-Ebből a töményből egy üveg van, most akkor öntsem szét? 
-Én hoztam.
-Tudom, mi ez, de már úgyis ki van bontva, még megromlik, töltök. 

És akkor egy kiváló szakítós zene, így a végére, mindenki épülésére.

A másik oldalon szívderítő cukorkóma, a világ legbrutálisabb túrós édessége se magyar. Olasz, mi más?

Osztozkodtak már szakításkor lekvárokon? És hogy?

62 Tovább

A legnagyobb császárság

A császárhús nevénél csak a karaj futott be nagyobb karriert, a király, császár, karaj másodlagos jelentései már-már szinonímák, nem véletlenül.

90 Tovább

Hogy tölt a jó, a profi és a sznob?

Malackaraj gádzsi, ha ilyen, belemegy a fogadba ínból szedtél ki hét kilót a bruttó kilencven kilós malacból, én itt a konyha közepén leszopom magam, pedig nem vagyok az a kimondott hajlékony ember. Hát nem, Sanyi az Eagles tagja, nem szertornász. Most mit mondasz, nincs ez két kiló. Fogd meg azt a vájdlingot, tessék itt a mérleg, tedd, rá. Kiakadt, és ez 5 kilóig mér.

Megint vágtunk és közben kiszívtuk Kerekes Sándor séf úr vérét, az az igazság. A vérszívást Ekkerjoz mérsékelte, jelenléte automatikusan izgágamentesíti a leghepciásabb cicukákat is.

91 Tovább

Életem első steak-je

Augusztus volt, 1983 augusztusa. A weimari főtér szélén a textilgyári munkaversenyt hirdető üvegezett vitrinek olvadoztak a hőségtől. Hárman álltunk a városka legdrágább, és NDK-s viszonylatban legelőkelőbb étterme előtt.

Megvan. Ez lesz az. Ez a legdrágább.

Rumpsteak mit Kartoffel und Champignonssauce

Tizenhárom márka negyven. Ez mi a szar lehet? A Kartoffel az krumpli-mondta Józsi akivel csak egy éve tanultunk németül, ezért szókincsünk még bizonyos kihívásokkal küszködött. Hátszín. A Rumpsteak az hátszín. Bár egyes nyelvekben a bélszínre is használják. Állítólag finom - mondta Árpi, akinek az asztmáját gyerekkorában Svájcban kúráltatta a Vöröskereszt, ezért mind a német nyelv, mind a gasztronómia terén bátran hagyatkozhattunk rá. (Valamint síelni is megtanult, de ez most irreleváns.)

81 Tovább

Elmentem bélért, és életem marhájával tértem vissza

A szép hús fogalmát mi nem tanulhattuk el a szüleinktől, muszáj lesz saját kárunkon okulni.

68 Tovább

Bezzeg az EU előtt mindent ledaráltak

Ledarálja nekem azt a kacsamellet? Ismerem ezt az arcot, ezt kapom amikor hájat, vért keresek, szeretném ledaráltatni a töpörtyűt, felszeleteltetni a sonkát. Most jön az Eu-s rész. Ledarálom, de ne mondja el senkinek, mert amióta van ez az EU - próbálok a helyzet súlyosságához méltón komoly maradni - csak egyfélét darálhatok egy darálóban, és nekem elhiheti, az nem a kacsamell szokott lenni. Hanem a pulyka. Igen, a pulyka.

101 Tovább

Hogyan igyuk a pálinkát?

Nem minden pálinkát kell férfiassági próbaként felfogni, és minél gyorsabban, az alkoholtól és a lepárlási hibáktól hajtva, egyre lecsapni a gyomorba. Csak hasson, és minél kevésbé fájjon, de ezek az idők véget értek. Mit kezdjen magával az érdeklődő, ha szép pálinkát kap egy tulipánkehelyben? Pelle László, a Pelle Párlatok készítője segít nekünk.

Mikor igyunk jó pálinkát?

Sokat számít a pálinka ízlelésénél, hogy mit ettünk előtte, ki van e száradva a torok, vagy ittál-e előtte vizet, mert ez a 40-44 fokos alkohol leégeti a kiszáradt nyálkahártyát. Úgy gondolom, egy pálinkára elő kell készíteni a szájat, torkot.

Személy szerint nem hiszem, hogy a pálinka egy generális gasztrocsoda, amihez egy komplett menüsort le lehet főzni, abban hiszek, hogy a pálinka például egy desszert mellé és/vagy étkezés után elfogyasztott digestifként működik a legszebben. Nehéz, zsíros ételeket állítólag csapatja, de ennek kevés tudományos alapját tudom elképzelni, bár ez sok embernek tényleg könnyebbséget ad, viszont értágitó hatása miatt enyhe has és fejfájásra valóban jó hatással van. Aperitifnek pont az előbbiek miatt nem innék pálinkát, mert lemarja a szájat, tompítja az előételek, levesek finomabb ízének érzékelését. Erre alkalmasabb például a pezsgő, az szépen leöblíti, előkészíti az ízlelőbimbókat.

A reggeli pálinkafogyasztásnak is van létjogosultsága, de ez kevésbé szól az ízlelésről, téli disznóvágáson inkább védőital szerepet tölt be. Ez a fogyasztási szokás talán a jussból jöhetett, a kaszások, aratók, marokszedők nyári reggelen is megitták, mert pálinkája, bora, minden gazdának volt, ha volt szőlő, pálinka, a napszámhoz ez járt A pálinka napközben, például síelés közben is jól esik, de ez sem a kóstolás ideje.

A reggeli fogyasztásról még annyit, hogy fogmosás után közvetlenül nem célszerű, hacsak nem az alkohol hatása miatt fogyasztják ahogy rágóra sem érdemes jobbféle bort/pálinkát inni, ezek a mentolos, erős dolgoknagyon elviszik az ízeket.

Milyen pálinkát igyon, aki még csak most ismerkedik?

Célszerű azt a gyümölcsöt választani, amit szeretnek, így egy jó minőségű pálinka majd hozza a felismerés élményét. Sokan kedvelik, sőt rajonganak az egyébként számukra ismeretlen gyümölcsökből készült pálinkákért, itt az élményt nagyban nehezíti, hogy soha nem ettek még somot, vagy madárberkenyét, kevésbé tudják hova helyezni az élményt, megítélni a párlatot.

Milyen hőmérsékleten kóstoljunk?

A pálinkát ugyan lehet hűtőszekrényben tárolni, mert ugye ott akár kevésbé oxidálódik, de amennyiben igazán jó pálinkát iszunk, akkor vörösbor hőmérsékleten, 16-18 C érdemes fogyasztani, akkor jobban kibontakoznak a gyümölcs aromái. Ha 20-22 foknál melegebb lenne az ital, az alkohol elnyomja a gyümölcsöt.

Ha többfélét iszunk, milyen sorrendben?

Egy egyszerű szabályt fel lehet állítani: amilyen sorrendben érnek a gyümölcsök, ez egy egyszerű de biztos sorrend ha többféle ízt szeretnénk egymás után kóstolni. A pálinka csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, így a helyi, természetes érési időket kell figyelembe venni, nem azt, hogy egész évben lehet már feketeszedret kapni, ha nagyon keresi valaki.

Milyen pohárból igyuk?

A tulipánformájú kehely célja ugyanaz, mint a bornál, hogy a pohár falára forgatott italból felszálló illatanyagokat csapdába ejtse, koncentrálja és továbbítsa az orrhoz. Ezt hangsúlyosan jó pálinkákkal érdemes követni, egy elő, vagy utópárlatos italból (a következő részben írunk a pálinkahibákról részletesen) még jobban kihozza a hibákat. Nagyobb pohárban, borosban pedig túl intenzív lesz az alkohol, túl nagy felületen párolog, üt.

Egyre, vagy kortyolgatva?

Az egyre lehúzás az a tipikus disznótoros vállalás, gyorsan, hogy ne fájjon, de a finom pálinkákat nem csak az alkohol miatt iszunk, hanem a gyümölcsért, amit a párlatmester átmentett az italba, ezeket kortyolni, ízlelni, élvezni kell, és lehet is.

Mi az a strong spirit?

Osztrák eredetű párlattípus, itthon is készülnek ilyen, 60-65 fokos pálinkák. Ezekben a legkisebb párlási hiba is nagyon keményen megbosszulja magát, ezért ez a lepárlás egy mesterfokozata. Nagyon tömény, hosszan tartó ízélményt ad, és kiváló bonbonalapanyag.

Régen a falusi főzdékben 50%-os párlat volt a jellemző, ma kereskedelmi forgalomba általában 40 fokos pálinkák kerülnek. Azért készülnek általában ilyen erősségű pálinkák, mert 38-42 fok (gyümölcstől függő) között van az a ideális állapot, ahol az alkohol már nem nyomja el a gyümölcsöt. A jövedéki adót is az alkoholtartalom alapján kell fizetni, minél magasabb az alkoholfok, annál magasabb az adó.

És még egy fontos tanács pálinkafogyasztáshoz, vizet, vizet, vizet inni hozzá és így sokkal nehezebben vág fejbe és a másnaposság is elkerüli a fogyasztót, akár nagyobb mennyiség esetén is. Nagyon fontos hogy jó minőségű alkoholból (korrekt bor és pálinka) jellemzően nagyobb mennyiséget képes a szervezetünk másnapossági szindrómák nélkül feldolgozni, mintha a valami anyósborzasztó alkoholos italt fogyasztunk.

Hogyan isszák a pálinkát?

130 Tovább

Szexi lakkok konyhai munkához

Hordhatnánk gumikesztyűt, de szeretünk tapicskolni a jóban, és már a megoldást is megtaláltuk gyászkeretes körmeinkre: a sötét, jól fedő körömlakkokat. 2011-es, konyhai körömlakk trendajánlónk következik, teljes harmóniában a Velvettel. Vótmá ilyen máshol is, kár nyígni, hogy a Karaj régen jobb volt.

98 Tovább

Kéziszótár disznóvágáshoz

 Télen nem csak a deréktáji hája, a szókincse is gyarapodik a vágásokat látogató népnek. A következőket olvasóink dobták össze, köszönjük. 

A Sztracsatellát mindenki látta? Nem kell megnézni feltétlenül, hiába ez érzelmekkel gazdagon átszőtt szerzőnk, Vanda egyik kedvence, mert egy jó jelenet van benne, ez, itt, belinkelve, de ahogy a parasztlányból lett orvos Eszenyi kétféleképpen beszél benne, az nagy húzás. Az alábbi listában található szavaknak is ugyanígy megvan a maguk helye. 

abálás/abárolás: Lassú tűzön, hosszú ideig tartó főzés
ártány: herélt kandisznó
bajnét: bajonett
cseplesz: receháj
döböny: bödön
emse: koca
fátyolháj: receháj
fehérmáj: hasnyálmirigy
findzsa: bögre, csésze
göbe: koca
gömböc: gyomorba töltött, kásás disznósajt
hastok: bontóasztal
katakönyök: sertés vakbele
királyhurka: ???
koca: megtermett, már ellett sertés
kolduskása: (ebákása) töltés utáni hurkamaradék, töltés, abálás nélkül lesütve
kövesztés: abálás
kuláré: végbél, májashoz, szalámihoz
kulen: sertés vakbelébe töltött szalámi
lágyékos: dagadó
nyakaskaraj: tarja
nachend: vakbél
nyúlja: szűzpecsenye
paflek: dagadó
papszelet: az oldalas felett található lapos, szaftos konc
pálanyja (kispálanyja): sertés vakbele
pucor: gyomor, vagy gömböc
rénfa: szőnyegporolóhoz hasonlatos fakeret, lógatott bontáshoz használatos
rendfa: rénfa
svártli: disznósajt
svártliprés: valami nagy és nehéz, főleg kő, amivel a disznósajtot nyomás alatt tartják
tüske: sertés szűzpecsenye

Itt egy pöttyet visszautalnánk a hétvégi szenzációra, ahol folytatódott Cserna-Szabó András és Darida Benedek sorozata, az Ördögvella, most Iron Maidenre főztek ördögpatát.

Milyen szakkifejezéseket tanultak a télen?
171 Tovább

Az utolsó tökös leves

Nem szerettem a tököt, semmilyen formájában. Sem nagyanyámék telet idéző émelyítően édes (elő vagy utócukrozott?), denevérfüllé töpörödött kérgű sütőtökjei, sem a menzás tökfőzelékek nem tettek semmit azért, hogy megszeressem.

Aztán már felnőttként, Németországból hazafelé Ausztriában egy Wels nevű városkában belefutottam egy Tökünnepbe. Ősszel van, Halloween környékén, bár szerintem semmi köze hozzá, csak akkor csípi meg a dér a tököt és onnantól jó. Na most itt ekkor minden a tökről szól. A sógoroknál amúgy is nagy nimbusza van neki, de akkor ott én először szembesültem a Szent Tök Mennybemenetelével. Az bugyogott ki az ablakokból, az ereszekről csüngött, szembejött veled az utcán és az összes vendéglő összes fogásában szerepelt valami tökszármazék, kezdve a sütőtöklevestől egészen a tökös pitéig és a tökpárlatig (!).

Valamint nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy ilyenkor minden legény tökös.

118 Tovább

Barna mártás, a nagyi szerint

Vanda és Tibi lefőzik a mama recepteskönyvét

Látom én már, ebben a melóban nekem minössze annyi dolgom lesz, hogy egyek, igyak és írjak. Amikor megérkeztem Tibihez péntek délután, a barnaszottyus husi minden hozzávalója ki volt készítve a konyhapultra. A bepácolt hús, a fűszerek, a lereszelt zöldségek, a vörösbor és a pálinka. Utóbbi nekem.

53 Tovább

A töpörtyűk királya


Szilvinek és Dzsónak

Köll. Adok érte ecetes chipotlét. Amikor kimondom az ecetes chipotlét, a legkeményebb valutát ajánlom fel. Nem bohóságból, tudom, mit csinálok.

A vaddisznótöpörtyű pontosan ugyanolyan megfizethetetlen.

58 Tovább

Előtte, vagy utána együnk?

Gasztronómiában gyakorlott, és cölibátust sem fogadott barátainkat, és saját magunkat kérdeztük, hogy látják az étkezés és a szex kapcsolatát. 

Szily László
Én kamasz koromban olvastam a Szép asszonyok egy gazdag házban című kínai könyvet és az egyetlen rész, amire sosem vertem ki, az az volt, amikor a főszereplő kaja közben ecetes szilvát dobál a csaja pinájába, pedig arról külön olvastam, hogy a kínaiaknak ez annyira durva pornó a szex-kaja-keverés miatt, hogy annál nincs durvább. Arról mondjuk sokszor ábrándoztam ekkoriban, hogy egy elegáns lakomán ülök, és a damasztabrosz alatt leharkályoz egy könyékig érő csipkekesztyűt viselő, nagy csöcsű nő. Bár azt magam sem értettem, hogy miért kell a csipkekesztyű meg a nagy csöcs, ha egyszer az asztal alatt van a harkály. De még ebben az ábrándképben is kicsit zavaró volt a kaja jelenléte. Én ezek alapján ezt hiszem, nem vagyok egy conszomméban kúrós típus.

Fűszeres Eszter
Szintén kamasz koromban olvastam egy könyvet, amiben egy középkori kurtizán leszopott egy kecskét. Annyira szemléletesen volt leírva a kecskeondó íze, hogy öt évig nem ettem semmilyen kecsketejterméket. Erre most olvasom ezt a Díványon: …A legérdekesebb talán Farmiga, aki küldetésnek tekinti, hogy megtalálja az államok legjobb kecskeondóját… Hát, bazmeg!

Mautner Zsófia
Mivel a kollégák csodálatos irodalmi magasságokba bocsátkoztak, én is így teszek, és két témába vágó könyvet említenék: Isabel Allende Aphrodité-jében és Laura Esquivel Szeress Mexikójában minden benne van, amit erről gondolok. Egyébként pedig, sajnálom, de egy férfiról, aki nem szeret enni, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy jó szerető legyen. Abból, amit és ahogyan eszik, mélyreható következtetéseket tudok levonni.

Péter Anna
Én olyasmiről ábrándoztam, hogy egy profi séf főz csak nekem a töküres éttermében és utána összegyűri velem a damasztot. A damaszttal nem Lacibácsira reflektálok, pont így képzeltem, széles levélmintás damaszt, ívelt masnikkal kapcsolodó bordűrös, és kiemelt jelentősége van, hasonlít a lepedőre, a nehéz pamutok pont ugyanolyan élesen törnek meg, ha gyűrik őket. Ez a nem eléggé hangsúlyozott hasonlóság a gasztronómia és a dugás totális közösségére utal. Etetni, pláne jól, pedig nagyon szexi, bensőséges élmény.

Lövenberg Balázs
Az elegáns lakomás oboa nekem is jöhetett volna kamaszkoromban, de bármilyen más képzelt élethelyzettel is igaz lenne a kijelentés, szóval a gasztronómia itt igazán mellékes. De az talán mégis említésre méltó, hogy a Párom, pestiesen szólva a "csajom" mostanában akár főzéshez is használható tiszta kókuszolajjal testápolja magát, amitől kívánatos, egyben desszertillata lesz.

Vanda
Ez az emlék a nyolcvanas évek végére tehető, amikor anyám éjjeliszekrénye még tele volt szexújságokkal, azzal a fajtával, amiben leírták a frankót, én meg tanulni vágytam belőle. A szitu a következő: egy közért raktárában a tulaj keféli a kiszolgálólányt. Eddig alap, de kanyarnak belép a raktárba a nagymellű beszállítólány, aki meglátja őket és szívesen beszállna. Mivel a farok foglalt, leemel a csávó a polcról egy rúd szalámit, és azzal csinálja meg a nagymellűt, miközben persze a beosztottját is dugja. A fickó nagy büszkén úgy érzi, hogy két farokkal csinálja egyszerre. A történet vége, hogy a szalámin pár nap múlva megjelent a nemespenész. Hát, nem tudom. Én utána egy ideig nem kívántam a téliszalámit, mert folyton ez villant be. Szerintem kajával dugni nem szexi.

Cserna-Szabó András
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar férfi, aki nem nyomult.
Nem mondott szépeket a hölgyeknek.
Nem hívta őket vacsorázni.
Moziba se.
Színházjegyet hosszú élete folyamán sose látott.
A virágboltot oly messze kerülte, mint izraelita a disznóvágást.
Nőt táncolni nem csábított.
Alkohollal szerelemre nem bódította a fehérnépet.

E pannon hím a szókinccsel s szellemmel hadilábon állt.
Szerszáma sem tudott többet az átlagnál.
Mégis bomlottak utána a nők.
Sőt, a lányok és az asszonyok is.
Egyetlen vászoncseléd sem tudott néki nemet mondani.
Pontosan 1004 nővel hált élete folyamán, ami eggyel több Don Juan, azaz Don Miguel de Manara 1639 és 1679 között felállított világcsúcsánál.
Pedig ez a magyar férfi mindannyiszor csak egyetlen kérdést tett fel szíve aktuális választottjának.
Kérem, megengedné, hogy libatöpörtyűt fogyasszak a köldökéből?

121 Tovább

Honda Civic 1.6 Abalé Tuning

Disznóölés volt anyósoméknál január elején. Minden flottul ment, a disznó nem fejtett ki különösebb ellenállást, az évtizedek alatt begyakorolt mozdulatok nyomán gördülékenyen alakult át különféle házias jellegű húsipari készítményekké az egész. Apósom és Sanyisógor tették a dolgukat, a zasszonyok nemkülönben, a vizek forrtak, kolbászhús keverődött, rizs puhult, a kutya álnokul vigyorgott, én, mint afféle városi tapló a tűzre ügyeltem az abalés kondér alatt.

Ment minden, mint az ágybaszarás, az egyetlen bonyodalmat hálistennek az okozta, hogy anyósom a drága, elfelejtett rizst tenni a töltött káposztába, amitől az éteri magasságokba emelkedett, ő pedig szemlesütve zsebelte be a dicséreteket.

Estére kelve füstszagú, zsírtól csöpögő kis családommal hazafelé indultunk, megpakolva mindenféle friss házi disznóságokkal, és ígéretekkel a füstöltáru vonatkozásában. Kaptunk egy nagy fazék abalét is, amit majd otthon porciózva lefagyasztunk, és eljövendő húsos káposztáinknak méltó alépítményeként szolgál majdan. És ez így jó is vala. A fazekat lefedve elhelyeztük autónk csomagtartójának közepén és körülbástyáztuk mindenféle csomagokkal, stabilizációs jelleggel, majd irány haza.

Most jön egy kis matematika. Fáradt voltam, siettem. A Honda Civic 1.6i (110LE) egy mérges kis autó, mindazonáltal japánok tervezték. A japán mérnökök olyan utakat, amik nálunk vannak, csak II. világháborús visszaemlékezésekben láttak fekete-fehér filmeken. Ennek következtében a Honda rugózása nem konvergál a magyar utakhoz, azaz pattog, mint Görkoris Szindi a macskakövön. Na, most ha ezt mind összevonjuk, egyenletbe rendezzük, a végeredmény adódik: az abalé kilötyögött. De én ezt nem vettem észre.

Este a sötét, kényszerfűtött garázsban (a kényszerfűtés abból állt, hogy a felettünk lakók szennyvízcsövei az én garázsomon keresztül zúdultak a mélybe, finom melegen tartva azt) holtfáradtan kipakoltunk és el is lett felejtve az egész. Úgy adódott, hogy akkor néhány napig nem használtam a kocsit, és amikor legközelebb beleültem, olyan állati rothadó hullaszag fogadott, mint amit egy ork szarik egy tatárbifsztek, törköly menet után másnap reggel. Olyan szag volt a kocsiban, hogy neki lehetett volna támasztani a biciklit. Rövid vizsgálódás után kiderült, hogy a csomagtartóban kilötyögött néhány deci (!) abalé és szépen beszívódott a csomagtartó alján a szőnyegbe (békebeli vastag szöszös filc) és ott erjedésnek indult.

Semmi gond, mondom fuldokolva, kihajítjuk, aztán irány a meló. De nem. A csomagtartó szőnyege ODA VOLT VARRVA A HÁTSÓ ÜLÉSHEZ! Nem lehetett kivenni!

Szerencsétlen japánok, csoda, hogy elvesztették a háborút?

Nem volt mit tenni, indulni kellett a melóba, de olyan bűz volt, hogy nem lehetett megmaradni. Nosza, sapka, sál, kesztyű fel, jobb-bal ablak le (3 ajtós) tolótető kinyit, (GLXi modell) osztán uccu!

Már a Váci úton is megbámult néhány korán kelő, de igazi látványossággá a Blaha környékén váltam.

Némmá Feri , ki ez a barom, aki mínusz 14 fokban félkabrijózik itten? Haggyad, biztos valami egészségmániás norvég. Azok ilyen edzettek.

Na de abba' a kis szürke kocsiba’? Lefagy a töke!

Stimmelt. Már a Nyugatinál lefagyott. A melóban az utcán kellett állnom, nem hagyhattam a kocsit nyitva, úgyhogy hazafelé volt egy visszavágóm, vagy megfulladok, vagy megfagyok. Én az utóbbit választottam. Otthon aztán bezúdítottam a csomagtartóba egy vödör mosogatószeres vizet, majd egy óra súrolás, egy óra tunkolás és három óra hajszárítózás következett, de azt a szagot nyomokban még hetek múlva is érezni lehetett.

Mindez tizenkét éve történt.

Mostanában kezdek visszaszokni a töltött káposztára.

A másik oldalon náthavégi egykezes recept, avagy hogyan toljunk be legálisan egy fej fokhagymát? Hát cigánypecsenyén!

Borítottak már húslét kocsiba?

120 Tovább

Alkoholt a májnak! Mindkettőnek!

Nem azért vonzó egy gyomorkeserűvel elkészített májkrém, mert be lehet csípni tőle, hanem mert a gyomorkeserű kiválóan illik a májhoz! Akinek nem elég megosztó az Unicum, vagy a máj magában, keverje össze. Aki mindkettőt gyűlöli, az is, hátha új csillagkaput nyit meg valamelyik alapanyag felé. Aki mindkettőt szereti, pláne csinálja.

87 Tovább

A három legjobb tésztaleves Budapesten

Jön Dávid Kínából, 600 Forintért odateszi egy virágokkal kifestett, műanyag csetreszben a levest, és lenyomja a luxusfranchise éttermet, egyáltalán mindenkit. Forró távol-keleti leveseket szemléztünk.

Kivételesen van egy kiemelt, mondjuk úgy, első helyezettünk.

Ár-érték arányban verhetetlen a kőbányai úti kínai szoba, vagy kifőzde, igazából fogalmam sincs minek lehet nevezni egy kétszer hat méteres helyiséget, ahol egy nagy üvegpult mögött bizarr kacsa és sertésalkatrészek sorakoznak, és mindent elborít az irdatlan kajaszag. Levest kérek, igen, itt fogyasztom. Az mi? Kínai lángos. Kérek egyet. A teljesen hülye magasságú pult mellé állok, vagy ülök a bárszékre, mindegy, mellettem kínai pali iphone-t pötyögtet, közben pálcikával tolja a saját tésztás levesét. Én nem pötyögtetek, örülök, ha be tudom tolni. Szürcsöl. Én is szürcsölök.

146 Tovább

Szegénylevesek megfázásra

Úgy tűnik, csendesen elrohad a stáb, tegnap Andi rítta ki magából, én 2008 óta kibírtam, hogy ne verjen le semmi, de most megoldotta. Megint február végén. Elfogynak a tartalékok, erre rámászik egy extra feszkó, fogyok pár kilót és jön a gyógyíthatatlan, átkozott nátha, rosszabb esetben felfázás.

65 Tovább

Pelle László párlatkurzus

2011 02 24 19:00 Oktogon, részletek a jelentkezőknek, mailben (4. emelet, lift nincs)

Pelle László a helyes pálinkakészítés módszereiről, titkairól mesél, közben pálinkáin keresztül megismerhetik a kóstolás és felismerés folyamatait. Pelle László párlatai a magyar pálinkák legelegánsabb élvonalába tartoznak, aki már kóstolt közülük, érti, mi ez a felhajtás a pálinka körül, miért van annyi rajongója ennek az italnak. A Tokaj-hegyalján, Mádon termesztett szőlők és a Nyékládháza környéki, családi gyümölcsösök gondosan válogatott, és erjesztett terményeinek lelke kerül párlataiba.

Az esten sorra kerülő pálinkák:

  • Kajszibarack
  • Cigánymeggy
  • Feketeszeder
  • Furmint szőlő
  • Vilmoskörte
  • Aszútörköly
  • Birsalma

A pálinkákat hájas, vajas és sajtos falatok kísérik (Anna süti őket), de érdemes egy könnyű vacsorát megejteni a kóstoló előtt. Elegáns stílusú, de akkor is pálinka. Részvételi díj: 6000 Ft/fő Pelle Lászlóról az alábbi linkeken tudhat meg még többet:

Részvételi szándékát, kérjük, a malackaraj@gmail.com címen jelezze.

6 Tovább

Ételallergiás akarok lenni!

Nem sejtek nagy összefüggéseket az alkatom (186 centi, 67 kiló) és az életmódom (fizikai munka), valamint az evési szokásaim között, mert ha néha voltak is rendesen kajáló fázisok az életemben, akkor sem tudtam felszedni egy dekát sem, fogyni viszont bárhol, bármikor, bármennyit. Márpedig én hízni szerettem volna, és cseppet sem vigasztalt, hogy trendi dolog anorexiásnak lenni. Erre ételallergiás lettem. Vagy mi?

96 Tovább

Csavaros kifli rokkendroll

Ismerek olyat, aki szerint egy gyógyítható nemi betegséget ki kell próbálni az életben, igenis van ideje a kitágult pupilláktól elvakult, vad hajtásnak. A hasonló logika azt diktálja, a kommersz szeszesitalokat sem lehet figyelmen kívül hagyni, különben honnan tudnánk értékelni, ami nem kommersz.

58 Tovább

Zsír, citromosan

Reggelire vettem a velőt. Este meghalok tőle. Most tartok abban a fázisban, hogy vacsorára elmegyek futni, mert minden mástól ég a belem, rosszul alszom, narancshéj lesz a seggemen és a végén egyceruzás lesz a hasam, pedig az nem cickó.

Reggelire marhahúslevessel senki se vesződik, marad a grillezés, amiről írtunk már, de most nem volt, és általában nincs hosszában felnyitott velő. Muszáj volt a rendelkezésre álló szalvétagyűrűket grillezni.

85 Tovább

Süssünk tortát a benzinkútról!

Tudod mit ennék? Marcipántortát. A szemét Macurmacska körmeinek nyomát viselő, nem feltétlenül olcsó bőrkanapéról még erre sem tudom felemelni a fejem. Arcom a szétkaristolt bőr bántja, ez mégse fáj, csak azt érzem, más sikeres embereket is értéktelen dögök terrorizálnak. Papi, kussolj már, oké, hogy vidéken vagyunk, de muszáj örjöngve részt venned ebben az ugatási hullámban is? Nem halljuk tőled a dolby surroundot, vagy mit, de akkor sem mehetsz ki, mert félünk, megölöd Szutyit, a szomszéd nyolcvankilós kauját.

60 Tovább

Ki tudja, mi az a kukó?

Homonnának

Miért nem írtok már a kukólevesről? -kérdi Homonna. Az mi? Hát a kukó, a kifújt tojáshéj, beletöltik a tüdőt. Többet nem tudott mondani, pedig nem is ivott, ő megy vissza éjjel Tokajba. Több pohár furmint után kellett elképzelnem a szivacsos tüdővel töltött tojásokat, ahogy úszkálnak a zsíros húslében, ringatózva kergetik a répákat, hagymákat, rosszakat álmodtam tőle. Mert nem is így van. Csak majdnem így.

A kukólevessel rengeteg a vesződség, de így, egy környezettudatos eszköz, magyarul szemét segítségével lehet kulturált formába önteni filléres alapanyagokat.  

Maga a technológia, a tojáshéjban főzés ügyes ötlet, ebben, a természetesen képződő konyhai segédeszközben nem csak az itt olvasható tüdős tölteléket, de bármilyen húsos, riszes, vagy akár darás-parmezános levesbetétet is lehet készíteni, mindjárt itt a spenót, milyen jól illene az egy spenótlevesbe.

Hozzávalók:

  • 1/4 kg tüdő
  • 1/4 kg csont (akkor már orja, duplázzunk örömöt)
  • egy-egy szál répa, fehérrépa egy fej vöröshagyma, csinos gyufaszálra vágtam, hamár eltolunk fél napot egy levesre, hadd szóljon!
  • 5 dkg rizs, vagy köles
  • 4 tojás
  • 1 dkg füstölt szalonna
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 dl tejföl
  • 5 szem bors
  • 3 db babérlevél
  • egy csokor friss petrezselyem
  • só ízlés szerint

A tüdőt a csontokkal és a zöldségekkel együtt annyi vízben, amennyi ellepi, gyöngyözve puhára főzöm. Innentől gyakorlott húsvéti játékosok előnyben. Az alaposan megmosott tojások csúcsos végét éles késsel megskalpolom, egy tálba eresztem a tartalmukat. A lyuk másfél-két centiméter átmérőjű legyen. A megdarált tüdőt, a nyers rizst, a felkockázot szalonnát, egy tojást, és az apróra vágott petrezselymet elkeverem, sózom, borsozom, és próbálom megőrizni a nyugalmamat, miközben megtöltöm velük a tojásokat. A végét lezárom egy szelet, odaillő méretűre faragott burgonyával és egy kevés külön kimert levesben, alacsony lángon megfőzöm őket. 35-40 perc alatt fő készre. Kiveszem a léből, lefejtem a tojáshéjat, ami sajnos nem csúszik olyan jól, mintha tojást főztem volna bennük, és ezekre a galuskákra merem a beforralt, és tejföllel ízesített levest. Nem egy világégés, de kijön párszáz forintból.

A másik oldalon a könyv, pontosabban antikvárium rovatban a Kelet-Európai szakácskönyv, a kukóleves forrása, és ahol a komplett SZU Káeurópa. Vagy fordítva.

Tudták, mi az a kukó?

66 Tovább

A legjobb steakek Budapesten

avagy zsír nélkül nincs jó hús

Egyáltalán nem egységes budapesti körkép underground konyhával, féltitkos grillezéssel, egy nemzetközileg elismert, egy trendi, és egy olasz étteremmel.

201 Tovább

Valentin-napi epedezős

Hosszú, fárasztó, és mégis nagyon jó napom volt.

***

Ő a karosszékben pihent, mikor visszaértem a zuhanyzásból. Tudtam, mire vár, én is arra vágytam, de húzni akartam még az időt.

109 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek