Vanda és Tibi lefőzik a mama recepteskönyvét

Látom én már, ebben a melóban nekem minössze annyi dolgom lesz, hogy egyek, igyak és írjak. Amikor megérkeztem Tibihez péntek délután, a barnaszottyus husi minden hozzávalója ki volt készítve a konyhapultra. A bepácolt hús, a fűszerek, a lereszelt zöldségek, a vörösbor és a pálinka. Utóbbi nekem.

A barnaszottyos husi a családi neve ennek az ételnek, a receptkönyvben úgy szerepel, mint párolt marhafelsál barna mártással. Tibi választotta első receptnek, mert a családban ez volt az egyik kedvenc étel a nagyitól.

A nyolcvan deka marhahúst három napja füstölt szalonnával, fokhagymával megtűzdelte, és a hűtőben pihentette. Érkezésem után kevés olajon körbesütötte és tűzálló tálba tette. A visszamaradt olajban három evőkanál cukrot karamellizált, majd egy kis fej reszelt vöröshagymát pirított meg benne, és hozzáadott három evőkanál lisztet, amit szintén enyhén megpirított. Az edényt ezután félrehúzta és beleöntött egy deci száraz vörösbort, két evőkanál sűrített paradicsomot, egy evőkanál ketchupot, négy gerezd zúzott fokhagymát, késhegynyi reszelt szerecsendiót, pár szem összetört koriander magot, egy reszelt sárgarépát, egy reszelt fehérrépát, két babérlevelet, majd mindezt felöntötte egy liter alaplével.

A nagyi receptjében víz szerepelt, de mi bajunk lehet felkiáltással, Tibi ezt alaplére cserélte. Ezek után a lábas egy-két keverés erejéig visszakerült a tűzre, majd a szószt a húsra öntötte, a tűzálló tálra rátette a fedelét és a 150 fokos sütőbe tolta.

Míg a marha sült, pont elég időnk volt, hogy elmenjünk Gyálra, megnézzük Tibi fiainak hip-hop táncfellépését, velük örüljünk, hazavigyük őket, majd hazaérjünk mi is, megigyunk egy pálinkát és kicsit még csodáljuk az alkotást, forgassuk a szaftban, ha sűrűsödne a mártás, öntsünk még hozzá az alapléből, szóval lassú tűzön sütöttük 5 órát.

Aztán egyszer csak kész lett a csoda. A hús omlós lett és ízes, a mártás édes, kicsit pikáns, pont ahogy a mama írta, a szokásos megfoghatatlan és néha frusztráló nagyanyai jelzők egyikével: se nem sűrű, se nem híg.

A nagyi rizst, makarónit, vagy krumplifánkot ajánlott köretként, de mi túróscsuszával ettük, ettől lett ez az étel, hogy Tibi szavaival éljek, igazán degeszre baszós. Nem mintha a krumplifánkkal olyan hej de nagyon könnyű lenne.

Olyan, mint a nagyidé? Olyan. Ha ebből most ehetne, azt mondaná, hogy ő főzte. Gyerekkoromban kis sámlira álltam, úgy vagdostam a petrezselymet a konyhapulton, miközben ő főzött. Hihetetlen türelemmel volt hozzám és mellette mindig igényes ételeket ettem. Tőle tanultam meg főzni és, bár eddig nem mertem kipróbálni, de úgy tűnik a barnaszottyos husit is megtanította titokban. Egy ilyen nosztalgikus estének mi is lehetne a vége, ha nem az, hogy előkerüljenek a régi képek. Tibiről 22 évesen, amikor még úgy nézett ki mint Morten Harket, eljegyzésről, esküvőről, gyerekek születéséről, egy család múltjáról, a nagyiról. Aki most büszke lenne az unokájára. Mi már tudjuk mi lesz a következő recept, meg fognak lepődni.  

A másik oldalon folytatódik Cserna-Szabó András és Darida Benedek sorozata, az Ördögvella, most Iron Maidenre főztek ördögpatát.

Hogy főzte a marhahúst a nagyi?