Latin név | Juniperus communis |
Származás | Egész Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | elsősorban vadpácok, raguk, pörköltek fűszere, de a gin és a borovicka is ebből készül |
Karakter | fenyőre emlékeztető, gyantás, erőteljes és átható íz |
Receptek | vadreceptek, pácok, pörköltek agyonunt fűszere, de jól megy a savanyúkáposztához, karácsonyi fűszerezéssel készült gyümölcskenyerekhez, süteményekhez, birkához, és mértékkel lazachoz, pisztránghoz |
2009. augusztus 29. 19:14
Fűszerlexikon: boróka
2009. augusztus 29. 17:33
Fűszerlexikon: bors
Latin név | Piper nigrum |
Származás | Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell. |
Karakter | fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények |
Receptek | a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek... |
Kult | a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető |
2009. augusztus 29. 17:07
Fűszerlexikon: nemes babér
Latin név | Laurus nobilis |
Származás | Ázsiai eredetű, de mára az egész Mediterráneumban elterjedt |
Felhasznált részek | levél |
Felhasználási terület | Levesek, raguk, mártások fűszere, frissen harsányabb, szárítva teltebb az íze. Fogyasztás előtt jobb eltávolítani az ételből, nem akkora élmény ráharapni, mint egy agyonfőtt egészborsra a húsos káposztában |
Karakter | összetett, valóban nemes ízű fűszer, kicsit fás, és még frissen sem zöld ízű. gyönyörű, örökzöld növény, megéri beszerezni egyet |
Receptek | tengeri halak, hallevesek, krumplifőzelék, savanyúkáposztás ételek, savanyú vetrece, tüdőleves, szalontüdő, savanyúra hangolt húsos ételek, bármilyen korhelyleves, főleg a korhely halászlé, a vadmadarak és a gyöngytyúk különösen szeretik. Ha halas, vagy tenger gyümölcseivel készítenek tésztát, tegyenek egyszer a főzővizbe pár babérlevelet, meglepetés. Kedvenc babérleveles receptem a tökfőzelék mellett ez a panna cotta, igen, babérlevéllel illatosított édesség. Az egyik kedvenc fűszerem. |
2009. augusztus 29. 15:27
Fűszerlexikon: ánizs
Latin név | Pimpinella anisum |
Származás | Dél és Közép Európa, India |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | Emésztést elősegítő, pukiztató gyógynövény.Főzésnél édességekhez használható fűszer. A magokat ne egyben, hanem frissen durvára törve lehet a legjobban használni |
Karakter | Erőteljes ízű, frissítő, édeskés fűszer, édességek és likőrök alapanyaga. Minden mediterrán népnek megvan a saját ánizslikőrje, pálinkája, az olaszoknak a Sambuca, görögöknek az Ouzo, franciáknak a Pastis, a spanyoloknak az Anice. |
Receptek | Ha Carrarában járnak, ugorjanak be egy ánizsos csokisütire a Neptun szobor mellett lévő focacceriába. A csoki és az ánizs jól kijönnek, bármilyen egyszerű csokoládétortát, vagy muffint érdekesebbé lehet tenni egy kis frissen megtört ánizsmaggal |
2009. augusztus 22. 21:39
Fűszerlexikon: annato
Latin név | Bixa orellana |
Származás | Közép és Dél Amerika |
Felhasznált részek | mag |
Felhasználási terület | A latin és a karibi konyha kedvelt fűszere. Az egyik emblematikus mexikói étel, a cochinita pibil fontos fűszere az achiote, a pépesített formában árult annato mag. A cheddar sajt sárga színét is az annato mag adja. |
Karakter | Erős virágillatú, kicsit az édesnemes paprikák meleg édességét és borsos ízt is mutat |
Receptek | cochinita pibil: A frissen facsart narancslében feloldott achiotébe áztatom a sertéscombot egy éjszakára. Laskára vágott lilahagymát áztatok ecetes lében. Másnap ebben a lében megfőzöm, szálaira szedem. A lilahagymást elkeverem apróra vágott friss habanero paprikával, a húst tortillába töltöm és a hagymával rakom meg a tetejét. |
2009. augusztus 22. 21:33
Fűszerlexikon: fűszerkeverékek, szószok, öntetek
- A1
- barbecue
- berbere
- bouquet garni
- chimichurri
- curry
- halszósz
- harissa
- ketchup
- osztrigaszósz
- ras el hanout
- shichimi
- szójaszósz
- ötfűszerkeverék
- csemege uborka fűszerkeverék
- worchester
A lexikon folyamatosan bővül, a linkek életre kelnek, de ha valamit hiányol a listáról, kommentelje bátran!
Utolsó kommentek