Latin név | Piper nigrum |
Származás | Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell. |
Karakter | fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények |
Receptek | a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek... |
Kult | a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető |
![](http://images.reblog.hu/uploads/users/17732/s_avatar20120326152220.jpg)
Fűszerlexikon: bors
![](/images/loader.gif)
Utolsó kommentek