A jó mustár megkínoz
A csütörtöki nduia kommentjei elkanyarodtak a mustár felé. Előkerült a klasszikus globusunk, és az ő helye. Kivételesen a kategóriájában gyenge minőségű terméknek is van helye a konyhában. De nem az asztalon.
Fűszerlexikon: szecsuáni bors
Latin név | Zanthoxylum simulans |
Származás | Dél,- Dél-Kelet Ázsia |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | csak névrokona a borsnak, a szecsuáni, himalájai konyha kiemelt fűszere, húsételek, tészták, levesek |
Karakter | citrusos, savtartalmának köszönhetően elzsibbasztja a nyelvet (tényleg) |
Receptek | ötfűszerkeverék, shichimi, ma la, momo |
Érdekesség | kiválóan elfedi a megindult hús nemkívánatos bukéját |
Fűszerlexikon: sáfrányos szeklice
Latin név | Carthamus tinctorius |
Származás | Afrikai eredetű, Európában is termesztett |
Felhasznált részek | bibék |
Felhasználási terület | festőnövény, levesek színezésére a legalkalmasabb, ragyogó sárga színt ad, de hatása a sáfránynál sokkal enyhébb színében és ízében is |
Karakter | nagyon enyhe, virágporra emlékeztet, édeskés |
Receptek | piti(azerbajdzsáni egytálétel) |
Fűszerlexikon: római kömény
Latin név | Cuminum cyminum |
Származás | A Mediterráneumból származik, a Észak-Afrikában, Mexikóban, a Közel-Keleten és Indiában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | fűszerkeverékek, húsos egytálételek, babos, borsós, burgonyás ételek, likőrök |
Karakter | parfümös, fás |
Receptek | garam masala, tandoori, humusz, mangóchutney |
Fűszerlexikon: kömény
Latin név | Carum carvi |
Származás | Európában, Indiában és Észak-Afrikában őshonos, elsősorban Lengyelországban, Magyarországon és Hollandiában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | marhahús, raguk, levesek, savanyított vagy nyers káposztás ételek, kacsa, libahús, krumpli |
Karakter | citrusos, fás |
Receptek | gulyásleves, ecetes cékla, frankfurti leves, rakott káposzta |
Fűszerlexikon: szerecsendió, szerecsendió-virág
Latin név | Myristica fragrans |
Származás | Új-Guineáról származik, Indonéziában, Madagaszkáron, Mauritiuson, Braziliában és Nyugat-Indiában termesztik |
Felhasznált részek | mag, a magköpeny a szerecsendió-virág |
Felhasználási terület | fűszerkeverék, diós ételek, spenót, tojásos, krumplis, sajtos ételek, gyümölcsös édességek |
Karakter | csípősen diós, fás, a virág enyhébb ízű |
Receptek | ras el hanout, Gundel palacsinta, krumplipüré, sima tükörtojás tetejére egy csipet, spenótfőzelék |
Fontos | nem bírja a hőkezelést, és túladagolva nagyon el tudja rontani az ételt |
Fűszerlexikon: szegfűbors
Latin név | Pimenta dioica |
Származás | Nyugat-Indiai szigetek, Közép-Amerika, elsősorban Jamaica |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | vadhúsok, uborka, savanyúságok, káposzta, erdei gyümölcsös édességek, chutney-k, egytálételek, pácok, paték |
Karakter | borsos, szegfűszegre emlékeztető, erőteljes illatú |
Receptek | Berbere |
Érdekes | Angol neve, az allspice megtévesztő lehet, őrölve az nem egy fűszerkeverék, hanem a szegfűbors, magában |
Fűszerlexikon: mák
Latin név | Papaver Somniferum |
Származás | Kis-Ázsiából származik, ma ott és Európában termesztik |
Felhasznált részek | magok |
Felhasználási terület | gyógyszeralapanyag, sütemények tölteléke (csak darálva!) a fehér mákot az indiai konyhában zöldségek ízesítésére használják |
Karakter | balzsamos, enyhén csípős |
Receptek | mákos guba, mákos rétes, mákos bejgli, pozsonyi kifli, mákfagyi, fehérmákos cukkini( darált mákkal, fekete köménnyel, csilipaprikával együtt párolt cukkini) |
Érdekes | A mák zöld gumójából nyert nedv szárítva az ópium. A máktea népszerű altatótea volt hazánkban is, előfordult, hogy a csecsemő soha többet nem ébredt fel tőle |
Fűszerlexikon: kardamom
Latin név | Elettaria cardamum |
Származás | Ceylon, Dél-India, Malaysia |
Felhasznált részek | termés, magok |
Felhasználási terület | tea, édességek, forralt bor, a narancs különösen jól illik hozzá |
Karakter | balzsamos, enyhén csípős |
Receptek | tea, mézeskalács, narancslekvár |
Fontos | szárazon megpörkölve jobban kijön az íze |
Fűszerlexikon: kapribogyó
Latin név | Capparis spinoza |
Származás | Mediterráneum |
Felhasznált részek | bimbó, a nyeles, nagyobb méretű kapribogyó a termés |
Felhasználási terület | mártások, szószok, pizzák, hús és halételek ízesítője, a tonhalhoz, füstölt halakhoz különösen jól megy |
Karakter | savanykás, fanyar, üdítő |
Receptek | königsbergi húsgombóc, vitello tonnato |
Fontos | nem bírja a hőkezelést |
Fűszerlexikon: csillagánizs
Latin név | Illicium verum |
Származás | Észak-Vietnámban és Dél-Kínában őshonos, Kambodzsában, a Fülöp-szigeteken, Japánban és Laoszon termesztik. |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | a kínai konyha húsok, elsősorban kacsa ízesítésére használja, Indiában zöldségételekhez adják, Európában karácsonyi sütemények ízesítője lett, és a forralt bor egyik fűszere. jól illik a lazachoz, zöldséges csatnikhoz, a vietnámi pho leves egyik fontos fűszere |
Karakter | édeskés, kicsit fás, ánizsra emlékeztet |
Receptek | ötfűszerkeverék, garam masala, mézeskalács, forralt bor, pho |
Érdekes | nem rokona az ánizsnak, csak az ízük hasonló |
Fűszerlexikon: szegfűszeg
Latin név | Syzygium aromaticum |
Származás | a Maluku szigetekről származik, elsősorban Indonéziában, Srí Lankán, Malaysián, Madagaszkáron, és Tanzániában termesztik |
Felhasznált részek | bimbó |
Felhasználási terület | édességek, húsok |
Karakter | édeskés, fás |
Receptek | madártej, fagylalt, pudingok, krémek, sütemények, kakaó, flan, créme brulée, vaniliáscukor házilag: húsz deka kristálycukorba elteszek egy hosszában felvágott vaniliarudat és egy hónapra hűvösre teszem. vaniliaesszencia házilag: Egy üveg jófajta vodkába 10-15 felvágott rudat rakok, elrakom egy-két hónapra, néha felrázom. Sötét borostyánszínű lesz, magában ihatatalan, de csodásan fűszerez, utántölthető vodkával és a fűszerrel is. |
Fontos | a vaniliás cukor tartalmaz valódi vaniliát, a vanilincukor csak aromát. A késztermékben is könnyedén megtalálható, a valódi vanília apró fekete magjaival elárulja jelenlétét. Keressék a pöttyöket, és ne használjanak aromát, ahhoz rövid az élet. |
Fűszerlexikon: vanília
Latin név | Vanilla planifolia |
Származás | egy orchideafaj termése, Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma a Comore-szigeteken, Madagaszkáron és a Réunion szigeten termesztik |
Felhasznált részek | termés, magok |
Felhasználási terület | édességek |
Karakter | édeskés, fás |
Receptek | madártej, fagylalt, pudingok, krémek, sütemények, kakaó, flan, créme brulée, vaniliáscukor házilag: húsz deka kristálycukorba elteszek egy hosszában felvágott vaniliarudat és egy hónapra hűvösre teszem. vaniliaesszencia házilag: Egy üveg jófajta vodkába 10-15 felvágott rudat rakok, elrakom egy-két hónapra, néha felrázom. Sötét borostyánszínű lesz, magában ihatatalan, de csodásan fűszerez, utántölthető vodkával és a fűszerrel is. |
Fontos | a vaniliás cukor tartalmaz valódi vaniliát, a vanilincukor csak aromát. A késztermékben is könnyedén megtalálható, a valódi vanília apró fekete magjaival elárulja jelenlétét. Keressék a pöttyöket, és ne használjanak aromát, ahhoz rövid az élet. |
Fűszerlexikon: mustár
Latin név | Sinapis alba |
Származás | igénytelen növény, a Mediterráneumból származik, egész Európában, Kínában termesztik |
Felhasznált részek | magja fűszer, levele salátának |
Felhasználási terület | a mustár alapanyaga, savanyúságok, egyben sültek |
Karakter | csípős, olajos |
Receptek | mustár, uborka és marinád fűszerkeverék, savanyúságok |
Fűszerlexikon: fahéj
Latin név | Cinnamonum verum |
Származás | Ceylonról származik, Indonéziában, Közép-Amerikában, Madagaszkáron és a Kis-Antillákon termesztik |
Felhasznált részek | belső kéreg, a több száz fahéjfaj közül a ceyloni(Cinnamonum verum), padang(Cinnamonum burmanii) és a kasszia(Cinnamonum aromaticum) kérge használható |
Felhasználási terület | nálunk édességekben a legismertebb, de halak, húsok és zöldségek fűszere is |
Karakter | édeskés, csipős és mélyen fás |
Receptek | tejberizs, szilvás gombóc, bundás kenyér, almás pite, karácsonyi sütemények, minden, ami almás/szilvás/narancsos, moussaka, báránysültek és raguk, kacsahús, húsos kuszkuszok, tagine-k, annatoval és narancslével keverve egzotikus páca halnak, sertésnek, csirkének, paradicsomos ételek, szószok, baklava, garam masala fűszerkeverék |
Fűszerlexikon: boróka
Latin név | Juniperus communis |
Származás | Egész Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | elsősorban vadpácok, raguk, pörköltek fűszere, de a gin és a borovicka is ebből készül |
Karakter | fenyőre emlékeztető, gyantás, erőteljes és átható íz |
Receptek | vadreceptek, pácok, pörköltek agyonunt fűszere, de jól megy a savanyúkáposztához, karácsonyi fűszerezéssel készült gyümölcskenyerekhez, süteményekhez, birkához, és mértékkel lazachoz, pisztránghoz |
Fűszerlexikon: bors
Latin név | Piper nigrum |
Származás | Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell. |
Karakter | fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények |
Receptek | a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek... |
Kult | a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető |
Fűszerlexikon: nemes babér
Latin név | Laurus nobilis |
Származás | Ázsiai eredetű, de mára az egész Mediterráneumban elterjedt |
Felhasznált részek | levél |
Felhasználási terület | Levesek, raguk, mártások fűszere, frissen harsányabb, szárítva teltebb az íze. Fogyasztás előtt jobb eltávolítani az ételből, nem akkora élmény ráharapni, mint egy agyonfőtt egészborsra a húsos káposztában |
Karakter | összetett, valóban nemes ízű fűszer, kicsit fás, és még frissen sem zöld ízű. gyönyörű, örökzöld növény, megéri beszerezni egyet |
Receptek | tengeri halak, hallevesek, krumplifőzelék, savanyúkáposztás ételek, savanyú vetrece, tüdőleves, szalontüdő, savanyúra hangolt húsos ételek, bármilyen korhelyleves, főleg a korhely halászlé, a vadmadarak és a gyöngytyúk különösen szeretik. Ha halas, vagy tenger gyümölcseivel készítenek tésztát, tegyenek egyszer a főzővizbe pár babérlevelet, meglepetés. Kedvenc babérleveles receptem a tökfőzelék mellett ez a panna cotta, igen, babérlevéllel illatosított édesség. Az egyik kedvenc fűszerem. |
Fűszerlexikon: ánizs
Latin név | Pimpinella anisum |
Származás | Dél és Közép Európa, India |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | Emésztést elősegítő, pukiztató gyógynövény.Főzésnél édességekhez használható fűszer. A magokat ne egyben, hanem frissen durvára törve lehet a legjobban használni |
Karakter | Erőteljes ízű, frissítő, édeskés fűszer, édességek és likőrök alapanyaga. Minden mediterrán népnek megvan a saját ánizslikőrje, pálinkája, az olaszoknak a Sambuca, görögöknek az Ouzo, franciáknak a Pastis, a spanyoloknak az Anice. |
Receptek | Ha Carrarában járnak, ugorjanak be egy ánizsos csokisütire a Neptun szobor mellett lévő focacceriába. A csoki és az ánizs jól kijönnek, bármilyen egyszerű csokoládétortát, vagy muffint érdekesebbé lehet tenni egy kis frissen megtört ánizsmaggal |
Fűszerlexikon: annato
Latin név | Bixa orellana |
Származás | Közép és Dél Amerika |
Felhasznált részek | mag |
Felhasználási terület | A latin és a karibi konyha kedvelt fűszere. Az egyik emblematikus mexikói étel, a cochinita pibil fontos fűszere az achiote, a pépesített formában árult annato mag. A cheddar sajt sárga színét is az annato mag adja. |
Karakter | Erős virágillatú, kicsit az édesnemes paprikák meleg édességét és borsos ízt is mutat |
Receptek | cochinita pibil: A frissen facsart narancslében feloldott achiotébe áztatom a sertéscombot egy éjszakára. Laskára vágott lilahagymát áztatok ecetes lében. Másnap ebben a lében megfőzöm, szálaira szedem. A lilahagymást elkeverem apróra vágott friss habanero paprikával, a húst tortillába töltöm és a hagymával rakom meg a tetejét. |
Fűszerlexikon: fűszerkeverékek, szószok, öntetek
- A1
- barbecue
- berbere
- bouquet garni
- chimichurri
- curry
- halszósz
- harissa
- ketchup
- osztrigaszósz
- ras el hanout
- shichimi
- szójaszósz
- ötfűszerkeverék
- csemege uborka fűszerkeverék
- worchester
A lexikon folyamatosan bővül, a linkek életre kelnek, de ha valamit hiányol a listáról, kommentelje bátran!
Utolsó kommentek