Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fűszerlexikon

13 Tovább

A jó mustár megkínoz

A csütörtöki nduia kommentjei elkanyarodtak a mustár felé. Előkerült a klasszikus globusunk, és az ő helye. Kivételesen a kategóriájában gyenge minőségű terméknek is van helye a konyhában. De nem az asztalon.

52 Tovább

Fűszerlexikon: szecsuáni bors


Latin név Zanthoxylum simulans
Származás Dél,- Dél-Kelet Ázsia
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület csak névrokona a borsnak, a szecsuáni, himalájai konyha kiemelt fűszere, húsételek, tészták, levesek
Karakter citrusos, savtartalmának köszönhetően elzsibbasztja a nyelvet (tényleg)
Receptek ötfűszerkeverék, shichimi, ma la, momo
Érdekesség kiválóan elfedi a megindult hús nemkívánatos bukéját

1 Tovább

Fűszerlexikon: sáfrányos szeklice


Latin név Carthamus tinctorius
Származás Afrikai eredetű, Európában is termesztett
Felhasznált részek

bibék

Felhasználási terület festőnövény, levesek színezésére a legalkalmasabb, ragyogó sárga színt ad, de hatása a sáfránynál sokkal enyhébb színében és ízében is
Karakter nagyon enyhe, virágporra emlékeztet, édeskés
Receptek piti(azerbajdzsáni egytálétel)

 

0 Tovább

Fűszerlexikon: római kömény


Latin név Cuminum cyminum
Származás A Mediterráneumból származik, a Észak-Afrikában, Mexikóban, a Közel-Keleten és Indiában termesztik
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület fűszerkeverékek, húsos egytálételek, babos, borsós, burgonyás ételek, likőrök
Karakter parfümös, fás
Receptek garam masala, tandoori, humusz, mangóchutney

0 Tovább

Fűszerlexikon: kömény


Latin név Carum carvi
Származás Európában, Indiában és Észak-Afrikában őshonos, elsősorban Lengyelországban, Magyarországon és Hollandiában termesztik
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület marhahús, raguk, levesek, savanyított vagy nyers káposztás ételek, kacsa, libahús, krumpli
Karakter citrusos, fás
Receptek gulyásleves, ecetes cékla, frankfurti leves, rakott káposzta

0 Tovább

Fűszerlexikon: szerecsendió, szerecsendió-virág


Latin név Myristica fragrans
Származás Új-Guineáról származik, Indonéziában, Madagaszkáron, Mauritiuson, Braziliában és Nyugat-Indiában termesztik
Felhasznált részek

mag, a magköpeny a szerecsendió-virág

Felhasználási terület fűszerkeverék, diós ételek, spenót, tojásos, krumplis, sajtos ételek, gyümölcsös édességek
Karakter csípősen diós, fás, a virág enyhébb ízű
Receptek ras el hanout, Gundel palacsinta, krumplipüré, sima tükörtojás tetejére egy csipet, spenótfőzelék
Fontos nem bírja a hőkezelést, és túladagolva nagyon el tudja rontani az ételt

1 Tovább

Fűszerlexikon: szegfűbors


Latin név Pimenta dioica
Származás Nyugat-Indiai szigetek, Közép-Amerika, elsősorban Jamaica
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület vadhúsok, uborka, savanyúságok, káposzta, erdei gyümölcsös édességek, chutney-k, egytálételek, pácok, paték
Karakter borsos, szegfűszegre emlékeztető, erőteljes illatú
Receptek Berbere
Érdekes Angol neve, az allspice megtévesztő lehet, őrölve az nem egy fűszerkeverék, hanem a szegfűbors, magában

0 Tovább

Fűszerlexikon: mák


Latin név Papaver Somniferum
Származás Kis-Ázsiából származik, ma ott és Európában termesztik
Felhasznált részek

magok

Felhasználási terület gyógyszeralapanyag, sütemények tölteléke (csak darálva!) a fehér mákot az indiai konyhában zöldségek ízesítésére használják
Karakter balzsamos, enyhén csípős
Receptek mákos guba, mákos rétes, mákos bejgli, pozsonyi kifli, mákfagyi, fehérmákos cukkini( darált mákkal, fekete köménnyel, csilipaprikával együtt párolt cukkini)
Érdekes A mák zöld gumójából nyert nedv szárítva az ópium. A máktea népszerű altatótea volt hazánkban is, előfordult, hogy a csecsemő soha többet nem ébredt fel tőle

0 Tovább

Fűszerlexikon: kardamom


Latin név Elettaria cardamum
Származás Ceylon, Dél-India, Malaysia
Felhasznált részek

termés, magok

Felhasználási terület tea, édességek, forralt bor, a narancs különösen jól illik hozzá
Karakter balzsamos, enyhén csípős
Receptek tea, mézeskalács, narancslekvár
Fontos szárazon megpörkölve jobban kijön az íze

0 Tovább

Fűszerlexikon: kapribogyó


Latin név Capparis spinoza
Származás Mediterráneum
Felhasznált részek

bimbó, a nyeles, nagyobb méretű kapribogyó a termés

Felhasználási terület mártások, szószok, pizzák, hús és halételek ízesítője, a tonhalhoz, füstölt halakhoz különösen jól megy
Karakter savanykás, fanyar, üdítő
Receptek königsbergi húsgombóc, vitello tonnato
Fontos nem bírja a hőkezelést

0 Tovább

Fűszerlexikon: csillagánizs


Latin név Illicium verum
Származás Észak-Vietnámban és Dél-Kínában őshonos, Kambodzsában, a Fülöp-szigeteken, Japánban és Laoszon termesztik.
Felhasznált részek

termés

Felhasználási terület a kínai konyha húsok, elsősorban kacsa ízesítésére használja, Indiában zöldségételekhez adják, Európában karácsonyi sütemények ízesítője lett, és a forralt bor egyik fűszere. jól illik a lazachoz, zöldséges csatnikhoz, a vietnámi pho leves egyik fontos fűszere
Karakter édeskés, kicsit fás, ánizsra emlékeztet
Receptek ötfűszerkeverék, garam masala, mézeskalács, forralt bor, pho
Érdekes nem rokona az ánizsnak, csak az ízük hasonló

1 Tovább

Fűszerlexikon: szegfűszeg


Latin név Syzygium aromaticum
Származás a Maluku szigetekről származik, elsősorban Indonéziában, Srí Lankán, Malaysián, Madagaszkáron, és Tanzániában termesztik
Felhasznált részek

bimbó

Felhasználási terület édességek, húsok
Karakter édeskés, fás
Receptek madártej, fagylalt, pudingok, krémek, sütemények, kakaó, flan, créme brulée, vaniliáscukor házilag: húsz deka kristálycukorba elteszek egy hosszában felvágott vaniliarudat és egy hónapra hűvösre teszem. vaniliaesszencia házilag: Egy üveg jófajta vodkába 10-15 felvágott rudat rakok, elrakom egy-két hónapra, néha felrázom. Sötét borostyánszínű lesz, magában ihatatalan, de csodásan fűszerez, utántölthető vodkával és a fűszerrel is.
Fontos a vaniliás cukor tartalmaz valódi vaniliát, a vanilincukor csak aromát. A késztermékben is könnyedén megtalálható, a valódi vanília apró fekete magjaival elárulja jelenlétét. Keressék a pöttyöket, és ne használjanak aromát, ahhoz rövid az élet.

1 Tovább

Fűszerlexikon: vanília


Latin név Vanilla planifolia
Származás egy orchideafaj termése, Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma a Comore-szigeteken, Madagaszkáron és a Réunion szigeten termesztik
Felhasznált részek

termés, magok

Felhasználási terület édességek
Karakter édeskés, fás
Receptek madártej, fagylalt, pudingok, krémek, sütemények, kakaó, flan, créme brulée, vaniliáscukor házilag: húsz deka kristálycukorba elteszek egy hosszában felvágott vaniliarudat és egy hónapra hűvösre teszem. vaniliaesszencia házilag: Egy üveg jófajta vodkába 10-15 felvágott rudat rakok, elrakom egy-két hónapra, néha felrázom. Sötét borostyánszínű lesz, magában ihatatalan, de csodásan fűszerez, utántölthető vodkával és a fűszerrel is.
Fontos a vaniliás cukor tartalmaz valódi vaniliát, a vanilincukor csak aromát. A késztermékben is könnyedén megtalálható, a valódi vanília apró fekete magjaival elárulja jelenlétét. Keressék a pöttyöket, és ne használjanak aromát, ahhoz rövid az élet.

1 Tovább

Fűszerlexikon: mustár


Latin név Sinapis alba
Származás igénytelen növény, a Mediterráneumból származik, egész Európában, Kínában termesztik
Felhasznált részek

magja fűszer, levele salátának
fajtái:
fehér, vagy angol mustár (Sinapis alba) enyhébb ízű
francia/fekete mustár (Brassica nigra): csak mustár készítéséhez használják, ez a legcsípősebb
barna/szeraptai mustár (Brassica junea)

Felhasználási terület a mustár alapanyaga, savanyúságok, egyben sültek
Karakter csípős, olajos
Receptek mustár, uborka és marinád fűszerkeverék, savanyúságok

0 Tovább

Fűszerlexikon: fahéj


Latin név Cinnamonum verum
Származás Ceylonról származik, Indonéziában, Közép-Amerikában, Madagaszkáron és  a Kis-Antillákon termesztik
Felhasznált részek belső kéreg, a több száz fahéjfaj közül a ceyloni(Cinnamonum verum), padang(Cinnamonum burmanii) és a kasszia(Cinnamonum aromaticum) kérge használható
Felhasználási terület nálunk édességekben a legismertebb, de halak, húsok és zöldségek fűszere is
Karakter édeskés, csipős és mélyen fás
Receptek tejberizs, szilvás gombóc, bundás kenyér, almás pite, karácsonyi sütemények, minden, ami almás/szilvás/narancsos, moussaka, báránysültek és raguk, kacsahús, húsos kuszkuszok, tagine-k, annatoval és narancslével keverve egzotikus páca halnak, sertésnek, csirkének, paradicsomos ételek, szószok, baklava, garam masala fűszerkeverék

1 Tovább

Fűszerlexikon: boróka


Latin név Juniperus communis
Származás Egész Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület elsősorban vadpácok, raguk, pörköltek fűszere, de a gin és a borovicka is ebből készül
Karakter fenyőre emlékeztető, gyantás, erőteljes és átható íz
Receptek vadreceptek, pácok, pörköltek agyonunt fűszere, de jól megy a savanyúkáposztához, karácsonyi fűszerezéssel készült gyümölcskenyerekhez, süteményekhez, birkához, és mértékkel lazachoz, pisztránghoz

1 Tovább

Fűszerlexikon: bors


Latin név Piper nigrum
Származás Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell.
Karakter fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják
fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos
fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb
rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények
Receptek  a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek...
Kult a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető

1 Tovább

Fűszerlexikon: nemes babér

nemes babér
Latin név Laurus nobilis
Származás Ázsiai eredetű, de mára az egész Mediterráneumban elterjedt
Felhasznált részek levél
Felhasználási terület Levesek, raguk, mártások fűszere, frissen harsányabb, szárítva teltebb az íze. Fogyasztás előtt jobb eltávolítani az ételből, nem akkora élmény ráharapni, mint egy agyonfőtt egészborsra a húsos káposztában
Karakter összetett, valóban nemes ízű fűszer, kicsit fás, és még frissen sem zöld ízű. gyönyörű, örökzöld növény, megéri beszerezni egyet
Receptek tengeri halak, hallevesek, krumplifőzelék, savanyúkáposztás ételek, savanyú vetrece, tüdőleves, szalontüdő, savanyúra hangolt húsos ételek, bármilyen korhelyleves, főleg a korhely halászlé, a vadmadarak és a gyöngytyúk különösen szeretik. Ha halas, vagy tenger gyümölcseivel készítenek tésztát, tegyenek egyszer a főzővizbe pár babérlevelet, meglepetés. Kedvenc babérleveles receptem a tökfőzelék mellett ez a panna cotta, igen, babérlevéllel illatosított édesség. Az egyik kedvenc fűszerem.

0 Tovább

Fűszerlexikon: ánizs

Ánizs
Latin név Pimpinella anisum
Származás Dél és Közép Európa, India
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület Emésztést elősegítő, pukiztató gyógynövény.Főzésnél édességekhez használható fűszer. A magokat ne egyben, hanem frissen durvára törve lehet a legjobban használni
Karakter Erőteljes ízű, frissítő, édeskés fűszer, édességek és likőrök alapanyaga. Minden mediterrán népnek megvan a saját ánizslikőrje, pálinkája, az olaszoknak a Sambuca, görögöknek az Ouzo, franciáknak a Pastis, a spanyoloknak az Anice.
Receptek Ha Carrarában járnak, ugorjanak be egy ánizsos csokisütire a Neptun szobor mellett lévő focacceriába. A csoki és az ánizs jól kijönnek, bármilyen egyszerű csokoládétortát, vagy muffint érdekesebbé lehet tenni egy kis frissen megtört ánizsmaggal
0 Tovább

Fűszerlexikon: annato

Annato
Latin név Bixa orellana
Származás Közép és Dél Amerika
Felhasznált részek mag
Felhasználási terület A latin és a karibi konyha kedvelt fűszere. Az egyik emblematikus mexikói étel, a cochinita pibil fontos fűszere az achiote, a pépesített formában árult annato mag. A cheddar sajt sárga színét is az annato mag adja.
Karakter Erős virágillatú, kicsit az édesnemes paprikák meleg édességét és borsos ízt is mutat
Receptek cochinita pibil: A frissen facsart narancslében feloldott achiotébe áztatom a sertéscombot egy éjszakára. Laskára vágott lilahagymát áztatok ecetes lében. Másnap ebben a lében megfőzöm, szálaira szedem. A lilahagymást elkeverem apróra vágott friss habanero paprikával, a húst tortillába töltöm és a hagymával rakom meg a tetejét.

 

0 Tovább

Fűszerlexikon: fűszerkeverékek, szószok, öntetek

  • A1
  • barbecue
  • berbere
  • bouquet garni
  • chimichurri
  • curry
  • halszósz
  • harissa
  • ketchup
  • osztrigaszósz
  • ras el hanout
  • shichimi
  • szójaszósz
  • ötfűszerkeverék
  • csemege uborka fűszerkeverék
  • worchester

 A lexikon folyamatosan bővül, a linkek életre kelnek, de ha valamit hiányol a listáról, kommentelje bátran!

0 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek