- Mi ez?
- Kóstolja meg, ízleni fog.
- Nem eszem húst.
- Ez nem hús.
- Hm érdekes, mi ez?
- Borjúmirigy.
- Azt hiszem, én most elmegyek hányni.
- Mi ez?
- Kóstolja meg, ízleni fog.
- Nem eszem húst.
- Ez nem hús.
- Hm érdekes, mi ez?
- Borjúmirigy.
- Azt hiszem, én most elmegyek hányni.
Gyerekkoromban úgy tekintettem a fekete-fehér Orion tévére, mint isten nagy adományára. Mindenevő voltam, mértéktelen és szadista: az egész családot Esti tornáztattam, az Onedin család végén felpattantam és végigordítottam fejből a stáblistát, várva a legjobb részt: "magyar hangja Gruber Bubó", a Hugónak nem láttam semmi értelmét. Az igazi csemege az Angyal volt, a Minden lében két kanál, majd később a Nem kell mindig kaviár. Imádtam Roger Moore-t, hatéves fejemben összeállt a kép az igazi úriemberről, a fényűző életmódról, a kaszinók, estélyi ruhás gyönyörű nők és a gyors sportkocsik világáról. A kaviár és a KASZINÓtojás Simon Templar és Brett Sinclair miatt az én fejemben a luxus megtestesítőjévé váltak.
Nincs kedvenc ételem, de a gesztenyepürét gyűlölöm. Szívből. A szagától hányingert kapok, nem tudom megenni. Mindez a múlté.
Sejtettem, mi az oka az ellenszenvnek. Soha nem ettem még egy jót.
Felejtsenek el mindent, amit a disznósajtról gondoltak, pedig az eddigi legmagyarabb recept következik.
Rendezhetnénk egy mi az undorítóbb vetélkedőt. Versenyezhetne például a pirított sertésagy. Zsír, bár én az agyvelőt lelkesen megeszem, jut eszembe rég volt.
Mortadella van? Nincs. Nokedliszaggatótok van, de mortadella nincs, milyen olaszok vagytok ti? Bolognaiak vagyunk. Akkor pláne.
A szalonnakockás töltelékáru pofátlanul jó, a magyar Vadászt is feljavíthatná végre valaki, addig marad a mortadella, és néhány kolbász, szalámi.
A főtt marha almaszósszal eltűnt, pedig lisztes habarás nélkül népegészségügyi csodaszer lehetne.
Sok a szöveg a mangalicáról és az alacsony koleszterintartalmú zsírjáról. De van-e bármi látványos előnye az ízlelőbimbók szemszögéből? Takács Lajos oldotta meg a problémát, kirakott a vágódeszkára egy mangalicakarajt, vékony szeleteket vágott belőle, egyetek és kiviharzott.
Fotó: Pig/Lukács Dávid
Egyegyegy kullancs van a kártyámon. Milyen kullancs, te szerencsétlen? Nincs is kullancs a kártyákon. Jó ööö, de ezmiez? Sáska. Szöcske. Hogyaszondjaaaa, ez egy tetű.
A csótánypóker is a blöffölésre épül, mint kártevőktől mentes nagytestvére, de itt a sok megtanulnivaló szimbolikus érték helyett csak skorpiók, csótányok, patkányok, varangyok, legyek, pókok és tetvek szerepelnek a karakteres grafikákon.
A légy alkoholista, a csótány paranoiásan tekintget, a tetű egy neonzöld sáskának öltözködő transzvesztita, a varangy fluoreszkáló csatornavízben punnyad, szépek.
- A képen egy varangy látható, elhiszed?
- Nem.
- Pedig de, vesztettél, nesze egy varangy, hehe ez a negyedik varangyot, süss belőle békacombot, vesztettél.
A szabályok egyszerűek, a kártyát előzetesen megvizsgáló játékos arccal lefelé kiteszi a lapot, és próbál minél meggyőzőbben hazudni, vagy igazat mondani. Ha sikerült megvezetnie az ellenfelet, az viszi a kártyát. A négy darab, azonos fajtájú kártevőt összegyűjtő játékos elvesztette a kört.
- Te vesztettél!
- Nem, te.
- Idefigyelj, ha én azt mondom, hogy nem csótány van a kártyámon, és ezt te nem hiszed el, és azon a kártyán egy monoklis skorpió van, akkor te vesztettél, a nem csótány van a kártyámon egyenlő monoklis skorpió, amit te letagadtál ééérted?
- Jó'van kihidrogénezett Schopenhauerkém, oké, üljél vissza.
A játék remek alkalom nyelvészet-matematikai fondorlatok bevetésére, és a többiek esetleges figyelmetlenségének kihasználására. A többszörös tagadásos eseteket nem mindenki tudja kellő tempóban követni. A kártya barátságos mérkőzéseibe be lehet vonni gyerekeket, sőt, de a kísérőmondatok megcsavarásával felnőttek is megvezethetők, könnyedén teljes összpontosítást igénylő játék válik belőle.
- Nem azt állítom, hogy a képen egy skorpió van.
- He? Mit mond?
- Jó, itt elég, veled nem lehet játszani.
Nyelvészek, bölcsészek és matematikusok előnyben.
Latin név | Zanthoxylum simulans |
Származás | Dél,- Dél-Kelet Ázsia |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | csak névrokona a borsnak, a szecsuáni, himalájai konyha kiemelt fűszere, húsételek, tészták, levesek |
Karakter | citrusos, savtartalmának köszönhetően elzsibbasztja a nyelvet (tényleg) |
Receptek | ötfűszerkeverék, shichimi, ma la, momo |
Érdekesség | kiválóan elfedi a megindult hús nemkívánatos bukéját |
Latin név | Carthamus tinctorius |
Származás | Afrikai eredetű, Európában is termesztett |
Felhasznált részek | bibék |
Felhasználási terület | festőnövény, levesek színezésére a legalkalmasabb, ragyogó sárga színt ad, de hatása a sáfránynál sokkal enyhébb színében és ízében is |
Karakter | nagyon enyhe, virágporra emlékeztet, édeskés |
Receptek | piti(azerbajdzsáni egytálétel) |
Latin név | Schinus terebinthifolius |
Származás | A Mediterráneumból származik, a Észak-Afrikában, Mexikóban, a Közel-Keleten és Indiában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | csokoládé, édességek, gyümölcsök, csili-vili látványelem, divatos kiegészítő |
Karakter | édeskés, nem csíp, parfümös, kesernyés |
Receptek | fűszervaj |
Latin név | Cuminum cyminum |
Származás | A Mediterráneumból származik, a Észak-Afrikában, Mexikóban, a Közel-Keleten és Indiában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | fűszerkeverékek, húsos egytálételek, babos, borsós, burgonyás ételek, likőrök |
Karakter | parfümös, fás |
Receptek | garam masala, tandoori, humusz, mangóchutney |
Latin név | Carum carvi |
Származás | Európában, Indiában és Észak-Afrikában őshonos, elsősorban Lengyelországban, Magyarországon és Hollandiában termesztik |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | marhahús, raguk, levesek, savanyított vagy nyers káposztás ételek, kacsa, libahús, krumpli |
Karakter | citrusos, fás |
Receptek | gulyásleves, ecetes cékla, frankfurti leves, rakott káposzta |
Latin név | Myristica fragrans |
Származás | Új-Guineáról származik, Indonéziában, Madagaszkáron, Mauritiuson, Braziliában és Nyugat-Indiában termesztik |
Felhasznált részek | mag, a magköpeny a szerecsendió-virág |
Felhasználási terület | fűszerkeverék, diós ételek, spenót, tojásos, krumplis, sajtos ételek, gyümölcsös édességek |
Karakter | csípősen diós, fás, a virág enyhébb ízű |
Receptek | ras el hanout, Gundel palacsinta, krumplipüré, sima tükörtojás tetejére egy csipet, spenótfőzelék |
Fontos | nem bírja a hőkezelést, és túladagolva nagyon el tudja rontani az ételt |
Latin név | Pimenta dioica |
Származás | Nyugat-Indiai szigetek, Közép-Amerika, elsősorban Jamaica |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | vadhúsok, uborka, savanyúságok, káposzta, erdei gyümölcsös édességek, chutney-k, egytálételek, pácok, paték |
Karakter | borsos, szegfűszegre emlékeztető, erőteljes illatú |
Receptek | Berbere |
Érdekes | Angol neve, az allspice megtévesztő lehet, őrölve az nem egy fűszerkeverék, hanem a szegfűbors, magában |
Latin név | Papaver Somniferum |
Származás | Kis-Ázsiából származik, ma ott és Európában termesztik |
Felhasznált részek | magok |
Felhasználási terület | gyógyszeralapanyag, sütemények tölteléke (csak darálva!) a fehér mákot az indiai konyhában zöldségek ízesítésére használják |
Karakter | balzsamos, enyhén csípős |
Receptek | mákos guba, mákos rétes, mákos bejgli, pozsonyi kifli, mákfagyi, fehérmákos cukkini( darált mákkal, fekete köménnyel, csilipaprikával együtt párolt cukkini) |
Érdekes | A mák zöld gumójából nyert nedv szárítva az ópium. A máktea népszerű altatótea volt hazánkban is, előfordult, hogy a csecsemő soha többet nem ébredt fel tőle |
Latin név | Elettaria cardamum |
Származás | Ceylon, Dél-India, Malaysia |
Felhasznált részek | termés, magok |
Felhasználási terület | tea, édességek, forralt bor, a narancs különösen jól illik hozzá |
Karakter | balzsamos, enyhén csípős |
Receptek | tea, mézeskalács, narancslekvár |
Fontos | szárazon megpörkölve jobban kijön az íze |
Latin név | Capparis spinoza |
Származás | Mediterráneum |
Felhasznált részek | bimbó, a nyeles, nagyobb méretű kapribogyó a termés |
Felhasználási terület | mártások, szószok, pizzák, hús és halételek ízesítője, a tonhalhoz, füstölt halakhoz különösen jól megy |
Karakter | savanykás, fanyar, üdítő |
Receptek | königsbergi húsgombóc, vitello tonnato |
Fontos | nem bírja a hőkezelést |
Latin név | Illicium verum |
Származás | Észak-Vietnámban és Dél-Kínában őshonos, Kambodzsában, a Fülöp-szigeteken, Japánban és Laoszon termesztik. |
Felhasznált részek | termés |
Felhasználási terület | a kínai konyha húsok, elsősorban kacsa ízesítésére használja, Indiában zöldségételekhez adják, Európában karácsonyi sütemények ízesítője lett, és a forralt bor egyik fűszere. jól illik a lazachoz, zöldséges csatnikhoz, a vietnámi pho leves egyik fontos fűszere |
Karakter | édeskés, kicsit fás, ánizsra emlékeztet |
Receptek | ötfűszerkeverék, garam masala, mézeskalács, forralt bor, pho |
Érdekes | nem rokona az ánizsnak, csak az ízük hasonló |
Közvetlenül a termelőtől vásárolna? Elege van a hamisított mézből? Egész őzet szeretne? Itt megtalálhatja.
A keresett termékeket írják meg bátran a kommentek között, de ha olyan vállalkozást, barátot, vagy ismerőst ajánlana, aki nem bírja el a hatóságok baszogatását, kérjük a privátba ment mail felkiáltással, privátban oldja meg az ajánlást. A Malackaraj se szereti, pláne meg nem fizetett striciként a macerát, és az ajánlott (hacsak nem mi ajánljuk) termékekért se vállalunk felelősséget. Ajánlják saját magukat is, de a bénán margarint promózó boltmenedzsereket moderáljuk.
Latin név | Syzygium aromaticum |
Származás | a Maluku szigetekről származik, elsősorban Indonéziában, Srí Lankán, Malaysián, Madagaszkáron, és Tanzániában termesztik |
Felhasznált részek | bimbó |
Felhasználási terület | édességek, húsok |
Karakter | édeskés, fás |
Receptek | madártej, fagylalt, pudingok, krémek, sütemények, kakaó, flan, créme brulée, vaniliáscukor házilag: húsz deka kristálycukorba elteszek egy hosszában felvágott vaniliarudat és egy hónapra hűvösre teszem. vaniliaesszencia házilag: Egy üveg jófajta vodkába 10-15 felvágott rudat rakok, elrakom egy-két hónapra, néha felrázom. Sötét borostyánszínű lesz, magában ihatatalan, de csodásan fűszerez, utántölthető vodkával és a fűszerrel is. |
Fontos | a vaniliás cukor tartalmaz valódi vaniliát, a vanilincukor csak aromát. A késztermékben is könnyedén megtalálható, a valódi vanília apró fekete magjaival elárulja jelenlétét. Keressék a pöttyöket, és ne használjanak aromát, ahhoz rövid az élet. |
Latin név | Vanilla planifolia |
Származás | egy orchideafaj termése, Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma a Comore-szigeteken, Madagaszkáron és a Réunion szigeten termesztik |
Felhasznált részek | termés, magok |
Felhasználási terület | édességek |
Karakter | édeskés, fás |
Receptek | madártej, fagylalt, pudingok, krémek, sütemények, kakaó, flan, créme brulée, vaniliáscukor házilag: húsz deka kristálycukorba elteszek egy hosszában felvágott vaniliarudat és egy hónapra hűvösre teszem. vaniliaesszencia házilag: Egy üveg jófajta vodkába 10-15 felvágott rudat rakok, elrakom egy-két hónapra, néha felrázom. Sötét borostyánszínű lesz, magában ihatatalan, de csodásan fűszerez, utántölthető vodkával és a fűszerrel is. |
Fontos | a vaniliás cukor tartalmaz valódi vaniliát, a vanilincukor csak aromát. A késztermékben is könnyedén megtalálható, a valódi vanília apró fekete magjaival elárulja jelenlétét. Keressék a pöttyöket, és ne használjanak aromát, ahhoz rövid az élet. |
Latin név | Sinapis alba |
Származás | igénytelen növény, a Mediterráneumból származik, egész Európában, Kínában termesztik |
Felhasznált részek | magja fűszer, levele salátának |
Felhasználási terület | a mustár alapanyaga, savanyúságok, egyben sültek |
Karakter | csípős, olajos |
Receptek | mustár, uborka és marinád fűszerkeverék, savanyúságok |
Latin név | Cinnamonum verum |
Származás | Ceylonról származik, Indonéziában, Közép-Amerikában, Madagaszkáron és a Kis-Antillákon termesztik |
Felhasznált részek | belső kéreg, a több száz fahéjfaj közül a ceyloni(Cinnamonum verum), padang(Cinnamonum burmanii) és a kasszia(Cinnamonum aromaticum) kérge használható |
Felhasználási terület | nálunk édességekben a legismertebb, de halak, húsok és zöldségek fűszere is |
Karakter | édeskés, csipős és mélyen fás |
Receptek | tejberizs, szilvás gombóc, bundás kenyér, almás pite, karácsonyi sütemények, minden, ami almás/szilvás/narancsos, moussaka, báránysültek és raguk, kacsahús, húsos kuszkuszok, tagine-k, annatoval és narancslével keverve egzotikus páca halnak, sertésnek, csirkének, paradicsomos ételek, szószok, baklava, garam masala fűszerkeverék |
Utolsó kommentek