Ledarálja nekem azt a kacsamellet? Ismerem ezt az arcot, ezt kapom amikor hájat, vért keresek, szeretném ledaráltatni a töpörtyűt, felszeleteltetni a sonkát. Most jön az Eu-s rész. Ledarálom, de ne mondja el senkinek, mert amióta van ez az EU - próbálok a helyzet súlyosságához méltón komoly maradni - csak egyfélét darálhatok egy darálóban, és nekem elhiheti, az nem a kacsamell szokott lenni. Hanem a pulyka. Igen, a pulyka.

 

 

 A darált kacsamell egy bosszú része, bosszú az összes főtt tojással töltött, halálosan elfokhagymázott vagdalton, amik miatt ezt az ételt sose tudtam megszeretni.

Még a szekrény tetején volt a Gazdálkodj okosan, de a terített asztalnál mindenki stratégiai játékot játszott. Életre-halálra. A húskenyérben elrejtett főtt tojások legkisebb keresztmetszetével töltött szeletekért folyik a harc, valahogy senki se szereti, de ha szóvá tesszük is marad, mert úgy kell, és mert milyen szép, nem látjuk? 

Nem látjuk, de mivel Etiópiában éheznek a gyerekek, ami a tányérra került, annak el kell tűnnie, ha ízetlen tojásfehérje, porzó sárgája, akkor is. 

Aztán jött 16 év vagdalttagadás, ha véletlenül összefutottunk más asztaloknál, az is csak megerősített, a vagdalt nem más, mint a főtt tojás bundája, máshogy nem lehet, máshogy nem akarják, nem megy, csak a Stefánia kell nekik.

Itt volt az ideje főtt tojás nélkül elkészíteni.

A zsemle, pláne eltúlzott mennyiségben, kizárólag ócsító funkcióval bír a vagdaltban, ha kihagynánk, még a végén pástétom lenne belőle, ezért jobb karakteresebb hús felé nyúlni. Jött a kacsa, bár még mindig tudom, hogy Etiópiában éheznek a gyerekek, de azóta azt is tudom, ha nekem is szar, attól még ugyanúgy éheznek, ha meg nekem jó, talán tehetek valami értelmeset értük, de az nem a főtt tojás, és a húsos zsemle lenyelése lesz.

A zsemléket (2 db) tejszínbe áztattam, mert nem volt tej, azért. Ledaráltam őket, elkevertem a darált kacsamellel (80 dkg). Kevés fokhagymát (1 gerezd), piri-pirit, narancslevet, narancshéjat, gyömbért, sót, tört borsot adtam hozzá, belenyomkodtam egy pástétomformába, és 150 fokos sütőben 40 perc alatt elkészült, a formában hagytam kihülni.

A vagdalt, mint a pástétomok, praktikus és jól tárolható, jól felhasználható alap, amit nem lehet elrontani és mindenki úgy ízesít, olyan húsból készít, ahogy akar.

Kármentésre, rosszul bevásárolt, inas húsok szeméttől megszabadított cafatjainak felszaporítására, és felhasználására is jó megoldás. Zsíros darált hús, zsemle, fűszerek és mehet is magában, főzelékhez, szendvicsbe.

A másik oldalon a desszert, a tiramisu kistesója, na ki az?

 

Hogyan vagdalják?