Nem minden pálinkát kell férfiassági próbaként felfogni, és minél gyorsabban, az alkoholtól és a lepárlási hibáktól hajtva, egyre lecsapni a gyomorba. Csak hasson, és minél kevésbé fájjon, de ezek az idők véget értek. Mit kezdjen magával az érdeklődő, ha szép pálinkát kap egy tulipánkehelyben? Pelle László, a Pelle Párlatok készítője segít nekünk.

Mikor igyunk jó pálinkát?

Sokat számít a pálinka ízlelésénél, hogy mit ettünk előtte, ki van e száradva a torok, vagy ittál-e előtte vizet, mert ez a 40-44 fokos alkohol leégeti a kiszáradt nyálkahártyát. Úgy gondolom, egy pálinkára elő kell készíteni a szájat, torkot.

Személy szerint nem hiszem, hogy a pálinka egy generális gasztrocsoda, amihez egy komplett menüsort le lehet főzni, abban hiszek, hogy a pálinka például egy desszert mellé és/vagy étkezés után elfogyasztott digestifként működik a legszebben. Nehéz, zsíros ételeket állítólag csapatja, de ennek kevés tudományos alapját tudom elképzelni, bár ez sok embernek tényleg könnyebbséget ad, viszont értágitó hatása miatt enyhe has és fejfájásra valóban jó hatással van. Aperitifnek pont az előbbiek miatt nem innék pálinkát, mert lemarja a szájat, tompítja az előételek, levesek finomabb ízének érzékelését. Erre alkalmasabb például a pezsgő, az szépen leöblíti, előkészíti az ízlelőbimbókat.

A reggeli pálinkafogyasztásnak is van létjogosultsága, de ez kevésbé szól az ízlelésről, téli disznóvágáson inkább védőital szerepet tölt be. Ez a fogyasztási szokás talán a jussból jöhetett, a kaszások, aratók, marokszedők nyári reggelen is megitták, mert pálinkája, bora, minden gazdának volt, ha volt szőlő, pálinka, a napszámhoz ez járt A pálinka napközben, például síelés közben is jól esik, de ez sem a kóstolás ideje.

A reggeli fogyasztásról még annyit, hogy fogmosás után közvetlenül nem célszerű, hacsak nem az alkohol hatása miatt fogyasztják ahogy rágóra sem érdemes jobbféle bort/pálinkát inni, ezek a mentolos, erős dolgoknagyon elviszik az ízeket.

Milyen pálinkát igyon, aki még csak most ismerkedik?

Célszerű azt a gyümölcsöt választani, amit szeretnek, így egy jó minőségű pálinka majd hozza a felismerés élményét. Sokan kedvelik, sőt rajonganak az egyébként számukra ismeretlen gyümölcsökből készült pálinkákért, itt az élményt nagyban nehezíti, hogy soha nem ettek még somot, vagy madárberkenyét, kevésbé tudják hova helyezni az élményt, megítélni a párlatot.

Milyen hőmérsékleten kóstoljunk?

A pálinkát ugyan lehet hűtőszekrényben tárolni, mert ugye ott akár kevésbé oxidálódik, de amennyiben igazán jó pálinkát iszunk, akkor vörösbor hőmérsékleten, 16-18 C érdemes fogyasztani, akkor jobban kibontakoznak a gyümölcs aromái. Ha 20-22 foknál melegebb lenne az ital, az alkohol elnyomja a gyümölcsöt.

Ha többfélét iszunk, milyen sorrendben?

Egy egyszerű szabályt fel lehet állítani: amilyen sorrendben érnek a gyümölcsök, ez egy egyszerű de biztos sorrend ha többféle ízt szeretnénk egymás után kóstolni. A pálinka csak Magyarországon termett gyümölcsből készülhet, így a helyi, természetes érési időket kell figyelembe venni, nem azt, hogy egész évben lehet már feketeszedret kapni, ha nagyon keresi valaki.

Milyen pohárból igyuk?

A tulipánformájú kehely célja ugyanaz, mint a bornál, hogy a pohár falára forgatott italból felszálló illatanyagokat csapdába ejtse, koncentrálja és továbbítsa az orrhoz. Ezt hangsúlyosan jó pálinkákkal érdemes követni, egy elő, vagy utópárlatos italból (a következő részben írunk a pálinkahibákról részletesen) még jobban kihozza a hibákat. Nagyobb pohárban, borosban pedig túl intenzív lesz az alkohol, túl nagy felületen párolog, üt.

Egyre, vagy kortyolgatva?

Az egyre lehúzás az a tipikus disznótoros vállalás, gyorsan, hogy ne fájjon, de a finom pálinkákat nem csak az alkohol miatt iszunk, hanem a gyümölcsért, amit a párlatmester átmentett az italba, ezeket kortyolni, ízlelni, élvezni kell, és lehet is.

Mi az a strong spirit?

Osztrák eredetű párlattípus, itthon is készülnek ilyen, 60-65 fokos pálinkák. Ezekben a legkisebb párlási hiba is nagyon keményen megbosszulja magát, ezért ez a lepárlás egy mesterfokozata. Nagyon tömény, hosszan tartó ízélményt ad, és kiváló bonbonalapanyag.

Régen a falusi főzdékben 50%-os párlat volt a jellemző, ma kereskedelmi forgalomba általában 40 fokos pálinkák kerülnek. Azért készülnek általában ilyen erősségű pálinkák, mert 38-42 fok (gyümölcstől függő) között van az a ideális állapot, ahol az alkohol már nem nyomja el a gyümölcsöt. A jövedéki adót is az alkoholtartalom alapján kell fizetni, minél magasabb az alkoholfok, annál magasabb az adó.

És még egy fontos tanács pálinkafogyasztáshoz, vizet, vizet, vizet inni hozzá és így sokkal nehezebben vág fejbe és a másnaposság is elkerüli a fogyasztót, akár nagyobb mennyiség esetén is. Nagyon fontos hogy jó minőségű alkoholból (korrekt bor és pálinka) jellemzően nagyobb mennyiséget képes a szervezetünk másnapossági szindrómák nélkül feldolgozni, mintha a valami anyósborzasztó alkoholos italt fogyasztunk.

Hogyan isszák a pálinkát?