A fél üveg pálinka, és az ugyanabból a barackból, Tibi saját barackfájának terméséből készült lekvár csodálatos másnapos következményei egy házibulinak. A két liter tonik határeset. A fél üveg gin, hát, MI AZ ISTENT KEZDJEK FÉL ÜVEG GINNEL? Tortát sütöttem belőle. Gintonik-tortát.
Voltak a gintonikosok, meg a vodkanarancsosok. Én az utóbbi csapatba tartoztam azokban az időkben, amikor csak arra a minőségre volt keret, aminek el kellett nyomni az ízét. Már nem tudom okát ennek a választásnak, mindegy is, az alábbi receptet azért narancsos fantával és vodkával ne próbálják ki. Éva vermuttal még kevésbé. Hajnalka, te se!
Egy klasszikus citromtortába kontárkodtam bele a fenti maradékokkal, kezem nem csak megbomlott elmém, a praktikum is vezette. A tejet, az ünnepelt célszemély miatt úgyis ki kellett volna váltanom valamivel, ezen agyalva került a tonik, a mázban a vizet váltja a gin. Aki tisztességes citromtortát sütne, nyugodtan helyettesítse vissza ezeket. A máz elalkoholosítása amúgy nem hülyeség, pálinkával is ki fogom próbálni.
A torta:
- 200 g vaj
- 4 egész tojás
- 3 citrom, vagy lime lereszelt héja
- 200 g cukor
- 300 g liszt
- 2 dl tonic
- egy csipet só
A vajat habosra keverem a cukorral, beleadagolom egyenként a tojássárgájákat, a tonikot. Hozzáadom a felvert fehérjét, majd a lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm és 150 fokos, előmelegített sütőben 70-80 perc alatt megsül.
A máz:
- egy tojásfehérje (a sárgáját beleveszejtettem a tésztába)
- 20 dkg porcukor
- 2 dl gin
A fehérjét kemény habbá verem, tovább habosítom a ginnel, majd a cukorral. Sűrűn folyós lesz, ha nem, mehet bele még cukor. Ezt a tortára öntöm és 50 fokos sütőben hagyom keményre száradni. Törik, mint a nyavalya, motoron nem igazán szállítható (ja de, onnan tudom, hogy törik)
Van valakinek még egyéb őrült ötlete?
Utolsó kommentek