A fél üveg pálinka, és az ugyanabból a barackból, Tibi saját barackfájának terméséből készült lekvár csodálatos másnapos következményei egy házibulinak. A két liter tonik határeset. A fél üveg gin, hát, MI AZ ISTENT KEZDJEK FÉL ÜVEG GINNEL? Tortát sütöttem belőle. Gintonik-tortát.

 

Voltak a gintonikosok, meg a vodkanarancsosok. Én az utóbbi csapatba tartoztam azokban az időkben, amikor csak arra a minőségre volt keret, aminek el kellett nyomni az ízét. Már nem tudom okát ennek a választásnak, mindegy is, az alábbi receptet azért narancsos fantával és vodkával ne próbálják ki. Éva vermuttal még kevésbé. Hajnalka, te se!

Egy klasszikus citromtortába kontárkodtam bele a fenti maradékokkal, kezem nem csak megbomlott elmém, a praktikum is vezette. A tejet, az ünnepelt célszemély miatt úgyis ki kellett volna váltanom valamivel, ezen agyalva került a tonik, a mázban a vizet váltja a gin. Aki tisztességes citromtortát sütne, nyugodtan helyettesítse vissza ezeket. A máz elalkoholosítása amúgy nem hülyeség, pálinkával is ki fogom próbálni. 

A torta:

  • 200 g vaj
  • 4 egész tojás
  • 3 citrom, vagy lime lereszelt héja
  • 200 g cukor
  • 300 g liszt
  • 2 dl tonic
  • egy csipet só

A vajat habosra keverem a cukorral, beleadagolom egyenként a tojássárgájákat, a tonikot. Hozzáadom a felvert fehérjét, majd a lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöm és 150 fokos, előmelegített sütőben 70-80 perc alatt megsül. 

A máz:

  • egy tojásfehérje (a sárgáját beleveszejtettem a tésztába)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl gin 

A fehérjét kemény habbá verem, tovább habosítom a ginnel, majd a cukorral. Sűrűn folyós lesz, ha nem, mehet bele még cukor. Ezt a tortára öntöm és 50 fokos sütőben hagyom keményre száradni. Törik, mint a nyavalya, motoron nem igazán szállítható (ja de, onnan tudom, hogy törik)

Van valakinek még egyéb őrült ötlete?