Nem azért vonzó egy gyomorkeserűvel elkészített májkrém, mert be lehet csípni tőle, hanem mert a gyomorkeserű kiválóan illik a májhoz! Akinek nem elég megosztó az Unicum, vagy a máj magában, keverje össze. Aki mindkettőt gyűlöli, az is, hátha új csillagkaput nyit meg valamelyik alapanyag felé. Aki mindkettőt szereti, pláne csinálja.

Gasztronómiai fejlődésemben megengedhetetlenül sok évbe telt, míg rájöttem, hogy a májkrém nem csak a diákéveimben, anyagi kényszerből vásárolt konzerv májkrémet jelenti. Ezt az elvesztegetett időt azóta is bánom.

A konzerv új dimenziói a Fáy család receptjének köszönhetően nyíltak meg, amit cseppet sem titkolnak a hozzám hasonló, tájékozatlan haladók előtt.

A titok az alkohol. A májba. Mindkettőbe.

A felesek utáni éhséget pedig máris lehet a gőzölgő krémmel megkent pirítóssal csillapítani, mert pont addig tart az elkészítése is, mint pár feles legurítása.

Alkohol, alkohol, persze, de milyen, merthogy ez lenne itt a lényeg. Mindenképpen valamilyen gyomorkeserűt válasszunk, jöhet a Jéger, az Unicum, a Hubertus, attól függően, mit innánk szívesen, mert a krémbe másfél decinél több nem kell.

A beleöntött pia adja a különleges gyógynövényes bukét, és megóv minden bajtól. Eddigi tapasztalataim szerint bármelyiket is tesszük bele, isteni lesz a végeredmény, de ahogy kezdőként is ezzel a gyomorkeserűvel szokunk bele a szántásba, ez is eredetileg Jégerrel készül. A gyógynövényes italoktól ilyen-olyan élmények miatt ódzkodó barátainkat megnyugtathatjuk, hogy a krémben az ital ízét nem érezni, legalábbis nem olyan módon, hogy az zavaró lehetne. Én mondjuk pont szeretem zavaró módon is.    

Két közepes hagymát lepirítunk, erre mehet az ujjnyira darabolt máj, ne álljunk meg fél kiló alatt, így is két nap alatt elfogy, aztán csinálhatjuk újra kedves hozzátartozóink/munkatársaink követelésére. A májat finom zsírral – mi libazsírral csináltuk – tessék jól betakarni olyan háromnegyedéig (máj:zsír 1:1), bele a bors és a fokhagyma ízlés szerint, míg rotyog, adjuk az elsőmásodik Jégert a másik májnak, de ne restelljünk locsolni a másikba se úgy két felesrevalót. A főzés végén jöhetnek a zöldfűszerek, majd a legnehezebb rész, kivárni míg kicsit kihül, hogy rámehessünk a botmixerrel. A várakozás közben ismét locsoljuk meg a másik májat is egy felesrevalóval. A mixelés közben mehet bele só kívánás szerint, és kész is. Eddigre már jó ha megpirultak az első kenyérszeletek, különben kanállal majszolás lesz a vége! ű

A másik oldalon tisztába teszünk egy látszólag leves, de igazából epegyilkos klasszikust, hogyan készül a francia hagymaleves? Az igazi.

Öntenek elég gyomorkeserűt a májra?