Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lenke néni főzni tanít

Így tanított főzni a Szomszédok. Egy ilyen joghurtos, száraz bazsalikomos konzervfőzelékért, pláne virslivel, minket orrbavágna a pasink/csajunk, de legalább egy picit többet értünk anyu margarinmániájából. 

 

229 Tovább

Csak a zsírosa

- Bekészítette már a Stille Nacht-ot Béla? Nehogy megint vacsora előtt kelljen keresni! Erre a hangra dr. Telkessy Béla nyugalmazott könyvvizsgálónak kissé megrándult a bal szeme alatt, és a régi nagy bumfordi ruszki konyhakés, amivel a fa törzsét faragta, majdnem a bal kezébe szaladt.

294 Tovább

Karácsonyi mese

Füles összébb húzta magán a kabátot, és megpróbált nem gondolni a hidegre. Volt ugyan kevés fájuk, de azt estére tartogatták, amikor már mind a hárman otthon vannak. Az otthon ebben az esetben azt a városszéli elhagyott vasúti őrházat jelentette, amit már nem használtak, de még nem bontottak le. Már a síneket is felszedték rég, de a ház ott maradt.

69 Tovább

Boldog Karácsonyt!

Szilvinek

Ezzel a kattintásra nyomtatható méretű, poczok-idézetes gobelinnel kívánunk kellemes ünnepeket minden drága olvasónknak!

65 Tovább

Ajándék az utolsó pillanatra

Méz van? Vodka van? A vodka miben van? Üvegben? Mézlikőr masnival!

320 Tovább

Életmentő leves

Amikor a gyógyszerek már nem segítenek, jön a népi bölcselet, a csípős paprika, a fokhagyma, és jótékony zsír elegye, egy brutál csontleves képében. Utána pálinka. Ettől még senki sem gyógyult meg, csak az antibiotikumtól, de pillanatnyi felszabadulást, boldogsághormonokat és megnyugvást remélhetnek tőle bőséggel.

245 Tovább

A sovány zsírevők és a bors

Update Schoberték hatékonyabban pusztítják a zsírt, mint a Malackaraj és Bíró Lajos együtt.

290 Tovább

Savanyú-sós karácsony

Még egy mikulás, és elhányom magam - mondja Woody Allen az Annie Hallban, a los angeles-i karácsonyozós jelenetben. Ezt idézzük minden évben, mikor a levegő megtelik karácsonyi képzavarral, a századik kirakatban is mikulássipkás nyulak csengettyűznek, Télapó áll a jászolnál és jutányos a fahéjillatú csillámos gyertya, és alapvetően minden olyan karácsonyi hangulatú. Ettõl a szótól aztán bepánikolok, összerezzenek kedves magyar tanárom messzirõl visszhangzó ordítására, visszaszívom, kitörlöm, átfogalmazom.

Hagyjon engem békén ezzel a szóval, Boriska. Ilyet, hogy hangulat, magyar órán nem mondunk. Mit jelent, az hogy hangulat, mit akar ezzel mondani? Milyen az, aminek hangulata van? Mi az? Mondtunk ezzel valamit a versrõl? Ugye? Tessék csak tovább elmélkedni, és akkor megszólalni, ha valami gondolata is van. A mindent betöltő karácsonyi hangulat, akarom mondani zűrzavar a gasztronómiára is kiterjed: karácsonyi ízû minden, ha van benne egy kis szegfűszeg, fahéj, vagy gyömbér. Ha csillog, fenyőfa vagy csillagalakú, piros vagy zöld, esetleg akkor, ha kerül bele mák, dió vagy bármilyen citrusféle.

Azt pedig, hogy őket miként köti össze egyetlen ünnep, már nincs, aki tudja. Ezzel valójában semmi baj, hiszen a karácsony lényege a káosz, no meg, hogy együnk, együtt, sokat, jót.

A citrom pedig jó, és a fenti gondolatmenet végén, hangulat és szimbólumok ide vagy oda, lehet remek karácsonyi ajándék a sóban eltett citrom, karácsonyi étel pedig az azzal főtt marharagu.

A recept ráadásul marokkói, szóval tényleg ott vagyunk, ahol a part szakad.

224 Tovább

Mi legyen a maradék sülttel?

Miért? Miért? -kérdeztem magamtól, amikor a reggeli kávéhoz keresett tejért kinyitva a hűtőszekrényt egy szemeteszsákba csavart, félig lebontott báránydög esett a lábamra. Mit keres ez itt, kutattam az előző esti vállalati parti végefelé kipattant kiváló ötlet pontos tartalmát. Miért én hoztam haza az összes maradék húst és ami a csontvázon maradt, plusz csontváz? Miért?

281 Tovább

Csehszlovákság a konyhában

Szüleimnek voltak nyulai. A szőrükből kucsma lett meg bunda, a húsukat megettük. Az még nem az a korszak volt, amikor azért tartottuk őket, mert jajj, de cuki, nyunyunyu, nézd, hogy majszol. A francokat, apám gond nélkül levágta a kedvencünket is, és mi sem tiltakoztunk sokáig - gyerekfejjel is tisztában voltunk azzal, hogy a kisállat nem barát, hanem táplálék.

113 Tovább

A kezet csípi a legjobban!

Annyi poszt szólt már mostanában az erősekről és azoknak imádatáról, hogy úgy döntöttem, hogy beizzítom az új robotgépet, ami darál is(!) és házi erőspistákat fogok gyártani ajándékba, mert olcsó, mert szép és mert kell. Aztán jött a tűz és a nyígás.

123 Tovább

Májacska, ugorj a szájamba!

Csináljál egy májat! Annácska, bárány, itt van. Sertést adj, mert a bárányt nem fogja érteni. Nincs sertés. Au.

180 Tovább

A paraszt macaron

Évek óta hallgatom, képzeld, sikerült macaront sütnöm. Képzeld, megy a macaron. Képzeld itt és itt kapni macaront. Jó, aztán szalagos fánk édes lányaim, az megy? Hm?

449 Tovább

A torma esete a legszexibb médiaszemélyiséggel

Kelemen Annát és Péter Annát bepróbálja az amifocis séf. A sokat látott lányok besírnak a tormán.

407 Tovább

Nyers hús a buliban

Aki nagyon akar röhögni, olvassa el a tegnapit is!!!

Az úgy kezdődött, hogy Árpi haverom megint beújított egy új pipit magának (cicamicát, ahogy ő hívja), és ebből az alkalomból egy spontán összeröffenést hirdetett viszonylagosan önköltségi alapon, mert hát az Árpi az nem egy Rotschild báróval keresztezett Teréz anya, azaz nem ellensége a saját pénztárcájának. A piát állom, de kaját hozzatok. Az se baj, ha főztök valamit. Tulajdonképpen ez is nagy szó volt. Duplán ledaráltattam egy kiló hátszint, finom krémesre, zsírpapírba vele aztán elindultam.

414 Tovább

Csak a nyelv

A nyelv pont befért a dögnehéz Kryptonite mellé a fehér béléssel kivarrt fekete táskába. Az anyag régen morcsos volt az eleinte lelkesen nejlonzacskóba csapott, de később feszt kitekergő lánctól, most véres is lesz. Ez egy ilyen műfaj, a kosz kötelező, a vér csak esélyes, előbbit meg lehet szokni, a másodiknál úgyis mindegy.

154 Tovább

Mint a rossz pálinka

Vannak ezek az elbaszott reggelek a kijózanító szürkeségükkel és az ordító csöndjükkel. Fáradtan ébredünk, szemünkben homok, gyomrunk helyén pöcegödör, mintha hetek óta kórházi koszton élnénk, isszuk rá a másnapos, hideg kávét, belerúgunk a küszöbbe, az éles fájdalom tompa agyba hatol és elhal, jó ez így, legalább tudjuk, hol kezdődünk mi és hol ér véget a nyirkos semmi. Tik-tak, tik-tak, ha fel tudunk állni, tényleg kivágjuk azt a kurva órát. Még egy cigi, száll a kékes füst, aztán elered az eső a nappaliban, nem csodálkoztunk rajta, tik-tak, tik-tak, ha fel tudunk állni, tényleg kivágjuk azt a kurva órát. Ha fel tudunk állni. Meg se moccanunk. Most még nem. Majd, talán holnap. Most itt döglünk meg.

144 Tovább

Sósan vagy cukrosan?

Egész gyerekkoromban cukrosan kellett ennem, hogy végre felnőttként odacsaphassak a saját asztalomra, és kimondhassam, a kapros-túrós lepény nekem sós, és extrán kapros. Túrós-kapros lepény következik, sósan.

249 Tovább

A krumplisaláta új élete

Az ecetes krumplisalátát nem kell bemutatnunk, bár, a klasszikus uborkasalátának is nagy sikere volt, de ez itt most nem a mozifilm, hanem a rendezői változat.

233 Tovább

Kemény magyar nők az angol mustár ellen

Bangó Margit megmutatja, keményebb ő holmi mustároknál. Félelem és kanalazás a vendéglőben.

 Tetszik a blúzom? És a hajam? He?

295 Tovább

A likőrfőzés veszélyei

- Nem hoztatok valami töményet?

- Bazdmeg, hoztam 9 liter vodkát!!!

Meg is lett az eredménye, a lényeg, soha, soha ne engedjék barátaikat a gép elé ülni, ha éppen be vannak jelentkezve Facebookra (levelezőprogramokba, egyéb közösségi médiákra). Híresen vicces filmkritikusokat se. Őket a legkevésbé.

223 Tovább

Egy gyomor viccei

Kezdődik egy éjszakai, enyhe, rossz megérzéssel. Valami nem jó. Reggelre konkretizálódik. A hideg verítékkel borított, remegő, mosdó fölé hajló fejben kérdések körvonalazódnak: vajon a gyömbéres csokitorta, a kéksajt vagy a tegnapi marha jön vissza?

163 Tovább

Sült hús a tepsi aljáról és Alfa Romeo V6

Hogy mi köze van egy olasz benzinmotor torzójának, egy francia középkori tartósított zsír-hús lekvárnak, és egy hagyományos magyar zsebkésnek egymáshoz? Az égvilágon semmi közük sincs egymáshoz. A háromból legalább kettő tetszőleges kombinációja sem volt még egy időben egy helyen egyszerre. Most először történt ilyen összefonódás. Mítoszt irtunk, avagy a legflancosabb izéket is ismerték nagyanyáink.

175 Tovább

A pénz nem számít

Az úgy kezdődött, hogy szerettünk volna wasabit (magyarul: vaszabit, de ezt most hagyjuk) kóstolni. Első ránézésre is mondta az internet, hogy nem lesz könnyű, de hogy a mai világban e feladat nehézségét tekintve összemérhető a Coca-Cola receptjének megszerzésével, azt nem gondoltuk volna. Következzék tehát az ötlet és a megvalósítás között eltelt hetek képes krónikája, a végén pedig JÁTÉK.

Novice szinten itthon kezdtük a keresést, pár telefon és e-mail után a helyzet kezdett érdekessé válni:

wasabi problem.PNG

 

"Miguel" az itt Miguel Rocha Vieira, a Costes executive séfje. Na most, ha az ország egyik legjobb és legmenőbb étterme azt mondja, hogy nem (de ha szerzünk, akkor szívesen beszállna), akkor arra mondjuk mi, hogy

challenge accepted.PNG

 


Középhaladóként elindultunk előbb Nyugatra:

wasabi naschmarkt.PNG

 

 

 

 

Aztán nagyon hamar kiderült, hogy a híres Naschmarkt ezúttal nem fog tudni segíteni. Szerencsére ugyanakkor befutott a Nobu tippje:

megyunk nemetbe.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

Utazás előtt azért írtunk a Sawa Wasabinak, hogy tényleg van-e rizómájuk, mert a webshopban csak a hagyományos cápabőr reszelőt találtuk meg. A válasz egyszerre volt kétségbeejtő és szórakoztató, ekkor már tudtuk, hogy ebből poszt lesz:

wasabi matthias 1.PNG

 

Mégis a Greenpeace-nek lesz igaza az atomerőművekkel kapcsolatban, gondoltuk, ha egész Európa wasabiellátását képes leállítani egy japán katasztrófa. Eitschberger úr kommunikatívnak tűnt, ezért további útmutatást kértünk tőle. Nem kellett csalódnunk, még Eitschberger úr barátkozni is kezdett, ami a kimért németeknek kifejezetten jól áll:

wasabi matthias 2.PNG

 

Elmondtuk, hogy csak kóstolni szeretnénk, de nem hittük volna, hogy ilyen falakba ütközünk. Eitschberger úr a sorstársaknak kijáró együttérzéséről biztosított, egyben áttért keresztnévre:

wasabi matthias 3.PNG

 

(Herr Eitschberger! Matthias! Wir haben es geschafft!!!!)

De a neheze még hátra volt. A Daio Wasabi Farm valóban első osztályú beszerzőhely lehet, mindenesetre velük sem kerültünk sokkal közelebb a megoldáshoz:

wasabi jappán.PNG

 

Csodálatos, ezek szerint bármikor szívesen látnak a Nagano prefektúrához tartozó Azuminóban, gyakorlatilag Honshu szívében. Sajnos, mivel receiving money is not easy nálunk sem, letargikusan nézegettük az utazási irodák Japánba szóló ajánlatait és kezdtünk lemondani arról, hogy valaha is friss wasabihoz jussunk. Még az az eretnek gondolat is megfordult a fejünkben, hogy utángyártott amerikai rizómát rendelünk Dél-Karolinából.

Lázasan kerestünk Japánba utazó, vagy onnan épp hazatérő ismerősöket. Váratlan fordulattal a gójáték kiváló magyar versenyzői siettek segítségünkre, rögtön egy Európa-bajnok, Pocsai Rita személyében:

go and wasabi_1.PNG

 

Innentől bagatell logisztikai feladat volt már csak, hogy Japánon belül valahogyan eljuttassuk Ritához a wasabit. Nem kérdés, hogy gond nélkül megoldottuk volna ezt a tényleg triviális feladványt, ha Culinarisék, áldassék a nevük, nem jelentkeznek be azzal, hogy márpedig ők Franciaországon keresztül szereznek nekünk japán wasabit. De nem lesz olcsó. Most már semmi nem érdekel, mondtuk. (Ahogy mindenki más, én is gyerekkorom óta szerettem volna kimondani: A PÉNZ NEM SZÁMÍT, a Culinárisnak könyörögve megtehettem - Anna) És a tervezett forgatás előtt másfél nappal ezek a derék kereskedők valóban leszállították a burzsuj tormát (a találó kifejezésért köszönet bungee kommentelőnek).

wasabi szla.jpg

És most a játék, amiben nem wasabit lehet nyerni, mert az nincs, hanem vérünk és verítékünk másik eredményét, közösen készített fél-fél liter málna és feketeszeder likőrt. Igazi gyümölcsből, vodkával, szuperfinom és mi csináltuk!

A nyereményjáték és a csípős sorozat támogatója a Nasivin, köszönjük.

A kérdés: Mi a pláne a wasabiban?

A többi játék nyertese legyen szíves jelentkezni (gyorossyerno és اللاذقية, vagy válaszolni a levelünkre, (malackaraj@gmail.com is jó lesz)

61 Tovább

A híres író pacalja

Cserna-Szabó András nagy kedvencünk, ez a poszt neki szól, az ő nevét szeretnénk még halhatatlanabbá tenni. Egy pacal segítségével.

242 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek