Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legjobb kínai, amit soha nem fognak megtalálni

T.-nek és Cs.-nek

19:25: Hát baba, itt se eszünk ma. - álltunk meg a Momotaro sötét ablakai előtt. Nézzük meg a Milky Way-t! Nem tudom hol van, de állítólag nagyon jó, és csak megtaláljuk.

Majdnem nem így lett.

Két embernek feltétlenül hiszek, ha azt mondják, egy étterem jó. Soha nem csalódtam ítéletükben, és soha nem adták el magukat senkinek. Mindketten ajánlották a Milky Wayt, de a reménytelen elhelyezkedés miatt sose indultam neki, illetve éppen erre a hétre terveztem ott egy ebédet. Pont egyikükkel. Szerencsére mással mentem, különben még most is ott kódorognék a harisnya és zokniboltok között.

221 Tovább

Az év legnagyobb gasztro-házibulija

“Ki kell szűrni a prolikat, sajnos az ifjúkomcsi egyenlítősöket nem sikerült. Sebaj, jövőre már két éve lesznek állami pénz nélkül, hátha akkor sikerül.”
via Őrnagy Őrnagy

A hétvégén volt a Budai Gourmet-fesztivál, aminek semmi köze nem volt az általunk eddig ismert fesztiválokhoz. Hatalmas házibuli, ahol nappali nincs, csak konyha. Erről mentettünk ki egy jó százas galériát, annak aki lemaradt, dacolt, vagy drágának tartotta a rendezvényt. A galéria végén Anna új farmere, már kettő van neki, ha valaki megint beszólna.

A képek aljára vitt kurzorral lehet előcsalogatni a képaláírást.

Szombaton vágtunk bele először, és jól tettük, aznap volt a csúcs, és annak egyenes következménye, a vasárnapi halál, amikor vissza kellett menni fotózni.

Kezdjük az ár-érték aránnyal. 2900 a belépő, nem jár érte semmi. Az ételek kóstoló és féladag közötti méretben, 7-800 Forintos átlagáron mozogtak. Tíz adag kurvasokreális mennyiség fejenként, 11 000 Forintnál járunk. Öt-hat bor, egy pálinka, aki itt vadul csapkodni akarta a lecsót, 15 000 Forintból jött ki. 

15 000 Forintot a helyén kezelve (Costes, Bock, Arany Kaviár, Kistücsök házhoz szállítva, Olimpia, Mák, Csalogány26, és a többi, az ország legjobb éttermei) nem dráma. Ha átlagoljuk az amúgy nem egy árban dolgozó, jelenlévő éttermeket, akkor ennél nagyobb összeget kapunk egy kompromisszummentes vacsoráért, borral. És itt nem csak egyet lehetett kipróbálni. Aki így közelítette meg a rendezvényt, elégedetten távozhatott.

Nem olcsó, nem akciós, hanem drága, de ez nem egy all you can eat grill. Ennyi. Lehet ezen balhézni, gyűlölködni, de ár-érték arányban a fesztivál rendben volt. És ahogy egy kommentből kiragadott, fenti idézet is jelzi, így legalább le lehetett ülni, szellős volt a buli, nem randalírozott senki, minden idegen, akivel összeültünk egy asztalhoz, nyitott volt a témára, lehetett ajánlani, megbeszélni, vitázni. Mint egy márkatalálkozón, bújtuk a felnyitott motorháztetőket, és jó volt nekünk. Nem megyek oda a Bentley-klubba köpködni, mert én történetesen a Volvósokkal vagyok, ha tetszik érteni.

És a házibuli-jelleget is ez, és a fesztiválon az éttermek környékén koncentrálódó közönség határozta meg, mert az jött, aki amúgy is eljár ezekbe az éttermekbe. A közönség fele ismerte egymást, a múltkor a szomszéd asztalnál ültél, melóztunk már együtt, imádjuk egymást, most is együtt tolunk egy szekeret, és a kimondott, kimondatlan mókák, ebből a tetűből alig tudtam kiszedni a pénzem, ez mekkora gyökér. Ez így szép és vicces, nem kell mindenkinek az asztalához odaülni koccintani, ahogy egy házibuliban is felbukkanhat a volt csaj, aminek akármi is lehet a vége, vagy beléphet a haver, akinek a volt csaja most a tiéd, és a csere nem volt éppen zökkenőmentes.

De a lényeg, és az olvasóknak is tanulságos végkövetkeztetés:

  • A legnagyobb sztár az encsi pizzás, az Anyukám mondta. Tökéletes pizza, mindenki őket imádta, erről beszélt, ha Miskolc felé járnak, menjenek be, de ha nem járnak arra, miattuk érdemes elindulni.
  • A legjobb desszert a Costesé volt, krémes fehércsoki, pisztáciás tészta, gyümölcszselé, ehrantól lenyúltam a másodikat, pedig úgy volt, felezünk, és nem is szeretem az édességeket. Étlapjukon megtalálható.
  • A Kistücsök citromos nyúlkolbásza a legfrissítőbb húsélmény valaha, étlapjukon ott van.
  • Lehet negyven fokban csülökpörköltet enni a Bocktól
  • A legjobb sólet Rosensteinnél, és hamár úgy van, hogy menthetetlen a részegség, egy adagtól új erőre lehet kapni
  • Másnaposságra hasznos egy feles jéghideg kóser vodka, szintén Rosensteinéktől, a pult alól
  • A Buttler G-pont egy sokkal izgalmasabb bor, mint gondolnánk. Sőt, az első édes, ami tetszett. A Buttler-sor, főleg Herczeg Ördög Ügyvédje Ágnes kezéből tud annyit, mint egy degusztációs menü, ott tévedtünk el szombat este.

 

A másik oldalon Cserna-Szabó és Darida Motörheadre főznek. Lovat. 

182 Tovább

Miben menőbb Belgrád, mint Budapest?

Baba éttermi vacsora, érvényes helyi fogásokkal, fejenként 2000 Forintból. Sörrel, slivovicákkal, naná!

125 Tovább

A nyolc legjobb randihely

Pár hete megtanultuk Bíró Lajostól, hogy aki jól ráérez, hova vigyen egy nőt, annak nyert ügye van. Összeszedtük a férfiak esélyeit legjobban növelő éttermeket, bisztrókat.

222 Tovább

A sonka és a szex

A jó sonka olyan izgatóan karmolja a nyelvet, mint egy nő a szeretője hátát.

Éghajlatilag úgy jártunk, hogy füstölve tartósítunk, pedig a sonka, az érlelt sonka maga a többszörös orgazmus, inspiráló szerelem, a tökéletes ízek egyike. A gasztropornó új szintjét léptük meg, áttetszőre szeletelt sonkák segítségével. A mennyországban Sonkakóstolón jártunk a Vár a Speiz sonka- és borbárjában.

100 Tovább

Tökéletes vasárnapi ebéd

- Vandácska, ez egy olyan nap volt, hogy hazafelé akár fel is borulhatunk a Volvóval.
- Előtte azért szexelni kéne egyet.
- ?
- Mármint nem mi ketten.

130 Tovább

Hol eszünk hekket idén nyáron?

Január, február, itt a nyár!

Sokszor balatoni hekket keresnek a vásárlók, mert nem mindenki tudja, hogy a hekk tengeri hal, egy tőkehalfajta – mutatja be a hekk ismeretlen oldalát a halas, Nusszer István.

A tavasz talán idén is elmarad, itt a nyár, vele együtt a hekk, az egyetlen, hazánkban népszerű hal szezonja.

 A csacsihal szerencséje és egyben veszte is lett a tóparti rántott hal szerep. A keszegre és a pontyra rálicitáló olcsósága miatt válhatott egy tengerparttal nem rendelkező ország legismertebb halfajtájává, és ugyanezért zárja ki az egyszeri fogyasztó a létező élőlények sorából. Szegény csacsihal fagyasztott lapokká, névtelen tengeri sütőhallá aljasult az elmúlt évtizedekben, még az összehasonlíthatatlanul rosszabb, sőt, a létező legrosszabb minőségű húsú busát is többre tartja az átlag fogyasztó.

A saját üzletekkel rendelkező és éttermekbe is szállító Nusszer István kétféle kiszerelésben árulja a csacsihalat. Hekknek az Argentínából érkező, tömbbe fagyasztott filét, tőkehalnak az Olaszországból, vagy Dániából frissen szállított, egész halat. Utóbbit elsősorban éttermekbe viszi –félreértés ne essék, fine dining éttermekbe, nem halsütödékbe-, mert a vásárlók nem ismerik fel a hekket ebben a formában

“Fagyasztott filéje népszerű termék, a fogyasztók keresik, ebben sokat számíthat az ára, a fagyasztott hekkfilé feleannyiba kerül, mint a friss egész. Kevesen ismerik magát a halfajtát, de ez az egész halakra rácsodálkozás nem szokatlan üzleteinkben, sokan meglepődnek az egész lazacok látványától, mert csak a lazachús jellegzetes színét ismerik. Az éttermek viszont értékelik a friss tőkehalat, sokféleképpen felhasználható, jó szerkezetű, zsíros, ízletes alapanyag, én is kedvelem” - meséli István. A rántott tőkehal nem hungarikum, karakteres húsa miatt ez a halfajta az angol fish&chips elsődleges alapanyaga is. Tömör állaga és finom íze miatt tökéletesen megfelel ennek a technológiának, odafigyeléssel jó rántott halat lehet belőle készíteni.

Jó hekket mégis nehéz kifogni, de a baj nem az alapanyag, nem is a választott technológia, hanem a szakszerűtlen és igénytelen munka, amit sajnos a legtöbb halsütöde művel. Néha mégis egészen elfogadható a rántott hekk, egy kevés ráfordítással kifejezetten finom lehetne, a strandokon kapható sült kolbásznál még így is kevésbé kockázatos választás.  

A parton sorakozó büfék közül melyiket érdemes választani?

  • Sokan vannak előtte, akár sor. A rántott halnak, legyen az akár pisztráng, vagy hekk, az idő a legnagyobb ellensége. Frissen sütve az agyonszárított hekk is sokkal jobb, mint az a bepunnyadt bundás, amit ugyan egyben sütöttek, de órákkal a fogyasztás előtt
  • A lakókocsi körül nem terjeng égett olaj keserű bűze. A bundára tapadó széndarabkákat jobb elkerülni.
  • Ha meg lehet nézni a halat, lehetőleg nem sötétvörös a paprikától, hanem aranybarna, és nincs végig beirdalva, lehetőség szerint egyáltalán nincs beirdalva
  • Azt mondják, jó, esetleg, mint a mesékben, házi az almapaprika. Egy jó ecetes almapaprika átlendít minden nehézségen, puha és égett paníron.

Házilag hogyan készül?

Ideális esetben a fagyasztott filé helyett lefejezett, friss tőkehalból készül. Ha ez nem megoldható, a fagyasztott filét a lehető legkíméletesebben, a hűtőszekrényben kell kiolvasztani egy éjszaka alatt, nem a csapban, forró viz alá tartva. Egy mély serpenyőben, egész hal esetén bő háromujjnyi, filéknek kétujjnyi olajat kell hevíteni, közben a besózott haltörzseket lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatni, majd a tűzforró olajban mindkét felét aranybarnára sütni. Nem kell beirdalni, nem kell izgulni, át fog sülni. Ennyi az egész, semmi több.

Friss tőkehalforrások:

A halas Fagyasztott filé mindig, egész tőkehal rendszeresen van a választékban IX., Vámház krt., 1-3., Nagyvásárcsarnok, alagsor, P/15., 217-6968

Halbolt A pici üzletben fagyasztott és egész tőkehal is szokott lenni II., Szilágyi Erzsébet fasor 121., Budagyöngye Bevásárlóközpont, -1 szint, 16A., 275-0558

Fagyasztott szinte minden nagyobb hűtőpultban található

A rántott hekk Balaton, és a Velencei tó mellett legjellemzőbb előfordulási helye a Római part és a Szúnyog sziget, vagy Népsziget. Előbbi kultikus hekkezővé vált az évek során, mert ezt a halat csakis vízparton lehet fogyasztani, a két fogalom szétválaszthatatlanul összenőtt a fejünkben, hiába árulják piacokon is, úgy nem az igazi. Alábbi helyek nyitvatartása általában szezonális, márciustól, áprilistól októberig üzemelnek, de szezonban végig, szünnap nélkül.

Evezős sörkert A hekk mellett keszeget, pisztrángot és süllőt is sütnek III., Római part 34., 367-2933

Jancsi büfé A hekket óriási, dunaparti teraszon lehet elfogyasztani III., Római part 26. Nyárfás A rántott hekk mellett pizza és brassói is van III., Római part 26., 242-4399

Platán A szomszédos csónakház biztosítja a látnivalót a hekk mellé III., Római part 18.

Mosquito A part egyik trendibe hajló helye, hekk itt is van III., Római part 43., 242-5692

Sziget Büfé Sörkert A rómaihoz hasonlóan szezonális nyitvatartás márciustól október közepéig XIII., Népsziget, Zsilip utca, befelé a Tungsram üdülőig, 20-922-3183

Partizán Bisztró A hekk mellé igényes sör és pálinkafelhozatal jár XIII., Népsziget, Zsilip utca, befelé egy partra vetett hajóig, 20-414-2094

Budafok, Gyár u. és Fékező u. Y-ban van a víz felé a bozótosban

 

A másik oldalon ismét Cserna és Darida randalíroznak, most egy mangalicafejre szabadultak rá.

Tudnak még jó hekkezőt?

246 Tovább

Úgy bekapnék valamit, de hol?

A Ferenciek terén nincs hol enni, döbbentünk rá éhesen a héten, így született a térkép. Hol együnk a belvárosban, ha sietünk, de valami vállalhatót ennénk, megfizethető áron. Nem könnyű, a Ferenciek tere, a Deák, a Jászai, és a Fővám tér egyenesen dráma.

Ha kimaradt valami, belerakjuk, a térkép kattintásra működik.

A másik oldalon Anna legnagyobb, legbüdösebb szerelme, a legfinomabb hal, a szárított tőkehal, a bacalao. A receptek jók rendes halra is.

 

 

Tudnak valamit a fehér foltokba?

161 Tovább

A három legjobb tésztaleves Budapesten

Jön Dávid Kínából, 600 Forintért odateszi egy virágokkal kifestett, műanyag csetreszben a levest, és lenyomja a luxusfranchise éttermet, egyáltalán mindenkit. Forró távol-keleti leveseket szemléztünk.

Kivételesen van egy kiemelt, mondjuk úgy, első helyezettünk.

Ár-érték arányban verhetetlen a kőbányai úti kínai szoba, vagy kifőzde, igazából fogalmam sincs minek lehet nevezni egy kétszer hat méteres helyiséget, ahol egy nagy üvegpult mögött bizarr kacsa és sertésalkatrészek sorakoznak, és mindent elborít az irdatlan kajaszag. Levest kérek, igen, itt fogyasztom. Az mi? Kínai lángos. Kérek egyet. A teljesen hülye magasságú pult mellé állok, vagy ülök a bárszékre, mindegy, mellettem kínai pali iphone-t pötyögtet, közben pálcikával tolja a saját tésztás levesét. Én nem pötyögtetek, örülök, ha be tudom tolni. Szürcsöl. Én is szürcsölök.

146 Tovább

A legjobb steakek Budapesten

avagy zsír nélkül nincs jó hús

Egyáltalán nem egységes budapesti körkép underground konyhával, féltitkos grillezéssel, egy nemzetközileg elismert, egy trendi, és egy olasz étteremmel.

201 Tovább

Hol vegyek jó kenyeret?

Térfogatnövelő szerekkel csak profitot lehet előállítani, kenyeret nem. Az élesztőt, és a jó minőségű lisztet kiváltó vegyszerek miatt nehéz ma roppanós héjú, izgalmas szerkezetű kenyeret vásárolni, de nem lehetetlen.
A Tonne kenyere
225 Tovább

Hol nem gázbetont adnak krémesnek?

A képen a már nem létező, de életében szeretett Flores Bisztró házi krémese. Három tésztaszilánk, sűrű, de nem liszttől fojtós vaníliakrém, porcukor. Ó. Régen minden, igen.

Hasonlókat lehet elmondani Litauszki Zsolt először Maligánban, majd a 21-ben készített krémeséről, annak is mindig sírás lett a vége, de nem szomorú sírás. Lehet, hogy alapítunk egy Litauszki krémesét követelő csoportot, tegnap már láttam világevő kollégát érdeklődni a Facebookon, és állítólag lesz is februártól, de ha nem, megyünk tüntetni.

Mert a jó krémes, hiába van minden cukrászdában, nem szokott jó lenni. Kemény, ízetlen krémje feltapad a szájpadlásra, lapja az állástól szottyos, ehetetlen, boldogtalan és üres kalória. Nem értik, hogy azért krémes, hogy krém legyen benne, ne gázbeton.

Vele ellentétben a jó krémes lapja vékony, ropogós, kicsit karamellizált, a krém nem emeletes, csak vastag, és nem habos, inkább zsírosan sűrű, sárgáját fekete vaníliamagok pöttyözik. Ezt olyan nehéz elkészíteni, és a szokásos okok miatt adnak helyette majdnem mindenhol ehetetlen kockákat. Mert a krémes drága és érzékeny. A jó lap elkészítése munkás, vagy nagyon drága megvenni a jó vajas tésztát, a krémbe sok tojás, valódi vanília kell, spórolva ez sem sikerülhet. Összeállítás után csak rövid ideig fogyasztható, mert a lap magába szívja a krém, a hűtő nedvességtartalmát, nyúlóssá válik, közben a ropogás helyére vesz minden idegen szagot, amit a nedvességmolekulákban talál magának.

Azért van remény, íme a legjobb krémesek lelőhelyei, és akkor végre Budapestet lenyomja az ő környéke:

Pataki cukrászda Érd Balatoni út 61., 23 37 56 94

A házit kérjék, mert kétféle van!

Solier café Gödöllő, Dózsa György út 13., 20 396 5512

A Solier krémes és a sima is nagyon jó, ha arra járnak, feltétlenül megér egy próbát.

Tortavár I., Keleti Károly u. 25., 316 13 46

Nem dizájnercuki, de bátran lépjenek be, a krémes nagyon jó.

Pierrot I., Fortuna u. 14. 375 6971

A híres Litauszki Zsolt-féle utterkrémes

Ettek már jó krémest?

113 Tovább

Egy jó akadálymentes ebéd?

Egy mozgássérült barát alaposan kinyitja a világot, új gondolatmenetet épít ki az agyban, mert ha jön, akadálymentesen kezdünk el gondolkozni, vagy szólunk két markos havernak, hogy legyen ott időben. Utóbbinak van előnye, kerekesszékes havert ilyenkor lehet szekálni a testsúlyával, mert túlzottan különleges bánásmód azért nem kell neki, miért is kéne? Csak legyen velünk, ezt szeretnénk. Tájékozódás közben pedig mindig érnek minket kellemes meglepetések, mint az akadálymentes mellékhelyiség egy romkocsmában.

79 Tovább

A legsúlyosabb reggeli Budapesten

Ha nem is a tejivók helyén, de újra előkerültek a reggelizőhelyek Budapesten. Ezek korábban nyitó, reggelit is kínáló kávézók, de van közöttük több, kimondottan célszerszám is, és egy étterem. Sőt, az étterem visz mindent.

182 Tovább

Kari után: sali

Tojásos nokedli ecetes salátával. Tejfölös uborkasaláta. Ecetes krumplisaláta. Ki ne szeretné mindet, de a saláta, bár nehezen meghatározható fogalom, ezeknél sokkal többet tud. Élet a krumplisalátán túl.

63 Tovább

Távol-keleti büfék a nagy evés után

Ma pikáns levesekkel, holnap salátákkal könnyítünk, a legjobb Távol-keleti büfék listája Pesten és Budán, avagy tegye fel a kezét aki ma a töltött káposztát kívánja!

76 Tovább

Szenteste étteremben? Éttermi halászlével?

Ha elúszott a főzés, nem jut el a piacra, már most dráma van, ezekben az éttermekben megrendelheti a karácsonyi halászlét, némelyikben ma lezárják a rendeléseket, de van ahol gondolnak a nagy becsúszókra is. Félreértés ne essék, nem házhozszállításokról van szó, hanem telefonos rendelés, személyes átvétel a helyszínen.
Az alábbi éttermeket mind ismerjük, a halászlevüket nyugodtan ajánljuk. A rendes és a paszírozós technológiákat nem különítettük el, az általános békesség, karácsony, szeretet ünnepe, ésatöbbi miatt.
 
A Konyha III., Mikoviny u. 2-4. 887-3657
Megrendelés 12 21 24:00-ig
Átvétel: 12 24 10-13-ig
Adag: 890 Ft belsőséggel
 
Alföldi kisvendéglő V. Kecskeméti u. 4. 267-0224
Megrendelés 12 23-ig
Átvétel: 12 24 14:00 óráig
Adag 1680-2650 Ft
 
Café 57 II., Pusztaszeri út 57. 325-6058
Megrendelés 12 21 24:00-ig
Átvétel: 12 24 10-12-ig
Adag: 2000 Ft halas 2400 Ft belsőséggel
 
Café Intenzo IX., Kálvin tér 9. 219-5243
Megrendelés 12 23 9:00-ig
Átvétel: 12 23 24:00-ig
Adag: 990 Ft halas 1390 Ft belsőséggel
 
Café Kör V., Sas u. 17. 311-0053
Megrendelés 12 22 22:00-ig
Átvétel: 12 23 22:00-ig
Adag: 890 Ft halas
 
Déryné I., Krisztina tér 3. 225-1407
Megrendelés 12 23 24:00-ig
Átvétel: 12 24 12-ig
Adag (2 fős): 3250 Ft
 
Kéhli III., Mókus u. 22. 368-0613
Megrendelés 12 21 24:00-ig
Átvétel: 12 24 12-16-ig
Adag: 1590 Ft
 
Pastrami III., Lajos u. 92-99. 430-1731
Megrendelés 12 21 24:00-ig
Átvétel: 12 24 10-15-ig
Adag: 850 Ft
 
Vár a Speiz I., Hess András tér 6. 488-7416
Megrendelés 12 21 12:00-ig
Átvétel: 24 9-14:00 óráig
½ literes adag belsőséggel: 2600 Ft
 
Egy kakukktojás:
Sült kacsa és pulyka:
Pepper's V., Apáczai Csere János u. 4. 737-7377
Pulyka (4-6 fő) körettel: 23900
Kacsa (2-3 fő) körettel: 15900
24-ére a megrendelés 12 22-ig, de az akció január 2-ig tart, és az ár tartalmazza a Bp.-i kiszállítást
 
És egy elég vonzó tipp 24-e estére, mert karácsony este vacsorázni menni egy kicsit sem ördögtől való, sőt. Aznap szállodák éttermében biztos nyitvatartást lehet találni, de az Onyx menüje ellenállhatatlan, bővebb információ részletes menüvel, árakkal a linken:
Onyx étterem V., Vörösmarty tér 7-8.
kezdés: 19:00
OFF: Fotópályázat eredményhirdetés holnap, 22-én!
Ettek már 24.-én nem hazait?
100 Tovább

TOP 5 talponálló - Kolbászok csavaros kiflivel

A város legszebb részein sem lehetetlen ötszáz forintból megebédelni, a zsír és a díszburkolat nem zárják ki egymást, sőt, turisták is előszeretettel látogatják a kolbászsütőket, hogy a buszkabrión böföghessék fel a jó magyar fokhagymaport. Az olcsó ebéd legfontosabb színhelye a hentes, a hentes aki süt. Kolbászt biztosan, néha hurkát. A főtt kolbász sem ritka, bár aki volt katona, ettől biztosan tartózkodik, és kénytelen a főtt fejet választani. Akinek mindkettővel baja van, biztosan nem volt katona. Utcai zaba a nagy otthoni előtt.

93 Tovább

Mi baja a rendelt pizzának?

Nem tudok pizzát rendelni, mindegyik lehetőséggel van már rossz élményem, az esti kívánás vége rendszeresen kocsi, Il Terzo Cerchio, pizza 2500-ért. De mi legyen vasárnap délben, a mackóból ma ki nem lépek szabály nem összeegyeztethető a maró pizzakívánással és az üres hűtővel. Ha tudnak jót rendelve, legyen, kipróbálom és behódolok, de nincs mitől félnem, lehetetlent kívánok, alapos rendelős pizzateszt itt.

250 Tovább

TOP 5 csípős étel Budapesten

A csípős rajongói nem őrültek, vagy egy gasztronómiai ingerforrásra épülő mazochista klub tagjai, kötődésüket a tudomány is igazolja. A kapszaicin fájdalomcsillapító, értágító, zsibbasztó, emésztést serkentő hatású, ezt a tüneteggyüttest figyelheti meg mindenki az elszánt asztaltársak, vagy a saját fején. A fájdalmat és az izzadást sajnos csak rövid ideig tartó eufórikus állapot követi, elnyújtott élvezethez muszáj következő adaghoz nyúlni.

Erős karaktere miatt kevés étterem vállalja be étlapján ezt az élményt, de a kapszaicinnel terhelt konyhák budapesti képviselőiben mindenki próbára teheti magát.

134 Tovább

TOP 4 somlói galuska Budapesten

A Magyarországon világhírű somlói galuska mindenki kedvence, de a könnyen lekövethető, nyilvános recept ellenére sok helyen gyalázzák aromával, flakonos növényi tejszínhabbal és konzerv csokoládéöntettel, szerencsére nem mindenhol.

136 Tovább

A legolcsóbb kimért bor nyomában

Amíg a föld kerek, mindig lesznek fiatalok, akik nem csak rokkerek, de árérzékenyek is. Tudatmódosítani ennek ellenére, vagy pont ezért kell, így minden generáción átsöpörnek a lambériák, játékgépek és idült alkoholisták között elfogyasztott sör-rövidital páros sorozatlövései.

91 Tovább

Flancoltunk, sörrel

Takács Lajos bebizonyította, a fine dining és a sör bőven elférnek egymás mellett, csak nagyon meg kell válogatni azt a sört. És azt a fine diningot, vagy mit, nincs még rá magyar szó.

53 Tovább

Mi garantálja a rossz éttermet?

Büszke vagyok rád, egyszer sem kellett veled ordítanom. Nekem se vele, csak egyszer próbált a tűzre rakni. Vasárnap, a szentendrei skanzenben Tomával megetettünk vagy nyolcvan embert ludaskásával, és nem mentünk egymás idegeire.

Bebizonyosodott, tudunk együtt dolgozni is, nemcsak visítva röhögni az autóban, eltévedni, mert én tudom, merre van a komp, mondom hogy arra kell menni, nemértedmámeg, szemrebbenés nélkül leszólítani Kőhalmi Zoltánt, mondván, ha miatta utaztunk háromszáz kilométert, segítsen nekünk, ymca-t énekelni úgy, hogy rajtam villogó ördögszarv van, rajta világítós neonszínű karperecek, bennünk pálinka.

Ha nem arról beszélgetünk, hova utaznánk, mire költenénk a pénzt, ha nyernénk a lottón, akkor olyan kérdésekkel zsibbasztjuk magunkat, miért jár szívlapát a konyhában, vagy mik azok az intő jelek, amik arra utalnak, ne rendeljünk ebben az étteremben, hanem fussunk, amerre látunk.

  • Enciklopédia vastagságú étlap, három oldalas frissen sültek felsorolással, a vőlegényszelettől a sertésborda óvári módon át a velővel töltött rántott szeletig. Ennyi ételt csak fagyasztóból, porokból és egyéb gyanús késztermékből lehet elkészíteni, a hasábburgonya is gazdaságos.
  • A bibliányi étlapok további jellemzői a gótikus-cirkalmas betűk, csicsadíszítősorral, bézs színű papíron, az étlap végén versike, pl. Betértél hát kedves vendég, azon vagyunk, ne éhezzék.
  • Megfejthetetlen nevű ételek tömkelege az étlapon: Don Quijote kedvence vagy Rózsás arcú bögyös parasztlányka estebédje, vagy Dante pokla, netán Rumcájsz szelet Manka módra Jicinből.
  • Ugyanabban az étteremben pizza, olasz tészták és hagyományos magyar ételek egyszerre, a desszertek között ilyenkor a tiramisu és a máglyarakás elmaradhatatlan, általában egymás alatt, erősítve a két nép közötti szoros barátságot és konyháink fúzióját.
  • Télen spárgalevessel, paradicsomsalátával, eperkrémlevessel, cseresznyés palacsintával kecsegtető éttermek. A bejárati ajtó előtt kültéri háromszáz izzós, villogóra állított elektromos karácsonyfadísszel körbetekert tábla fennen hirdeti: nálunk minden friss! (Alatta kisebb betűkkel: wir schprechen dautsch!)
  • Műparaszt romantika: mustkátlis szekér, (esetleg talicska), köcsögfa, műkerekeskút, darálók a kólás napernyők közé szétszórva, az asztalon az elmaradhatatlan bűzillatmécses, amit a felszolgáló öngyújtóval szerencsétlenkedve gyújt meg. Akkor is, ha elfújjuk. Bent fehérre meszelt falak, a falon fa tökgyalu, egyéb fa kéziszerszámok, sziták, az ország különböző tájegységeiről összeválogatott falitányérok, házi áldás, petróleumlámpa, a személyzet bő gatyában és ujjasban szolgál fel.
  • Amsteles napernyő alatt gösseres terítővel letakart asztalon coca-colás hamutartó és dreheres poháralátét.
  • Bármilyen indokkal a bejárat mellé helyezett kövér mosolygó gipsz séf táblával a kezében, vagy népviseletbe öltöztetett szalmabábuk.
  • Lovagi étterem
  • Személyes kedvencem: az étterembe belépve nem fogad senki, köszönésünket sem. Negyed órás várakozás után sem kerül elő egy lélek sem, onnan tudjuk, hogy nem egyedül vagyunk, hogy néha csörömpölést, közvetlenül ezután bazmegjózsikámozást hallunk a személyzet/konyha feliratú ajtó mögül. Húsz perc után nyílik, majd csukódik egy tolóablak, felcsendül a hol a Gabesz, jöttek? Mit tudom én, az előbb még itt volt, a tolóablak újra felemelkedik, szőke fej bukkan ki rajta, hogy lássa, tényleg jöttünk. A Gabesz, hol vagy má', jöttek kiáltásokat ne várjuk meg.
  • Sajnos rengeteg iszonyú étterem nem rendelkezik egyetlen, fent sorolt tulajdonsággal sem, és volt már példa az ellenkezőjére is, ezért mielőtt elindulnak, belépnek, tájékozódjanak.

 A portálon ma egy egyszerű technológia, a tortellinikészítés.

Amit nem lehet itthon kapni, majd mi megcsináljuk, mert ehhez se kell se ész, se gyakorlat, se sok pénz.

 

 

Honnan szaladnak ki fejvesztve?

355 Tovább

Hol szusizzunk?

Japánban, hol? És a közelben?

A szusi nem kimondottan a magyarok eledele, mégis úgy alakult, hogy Budapesten több helyen lehet szusit enni, mint egy rendesen odarakott pacalpörköltet. Lehet ezen nevetni, csak fáj. Marhánk például van kéznél elég, mégis előbb kapok friss lazacot, mint a pacal legjobb részét, a finom fodros százrejtekűt. Százrejtekűből készült csípősért pedig a kínai piacra kell járni.

75 Tovább
«
12

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek