Takács Lajos bebizonyította, a fine dining és a sör bőven elférnek egymás mellett, csak nagyon meg kell válogatni azt a sört. És azt a fine diningot, vagy mit, nincs még rá magyar szó.

Az Olimpia séfje nem kompromisszumkészségéről (szerinte igenis szokott kötni kompromisszumokat) híres, ha ő megtalál egy harmóniát, egy párosítást, az szépen szokott szólni, ezért nagyon örültem, hogy nála volt ez a sörös téma. A kalandot el tudom képzelni más éttermekben, több séfnek jól állna ez a feladat, remélem lesz még ilyen itt is, máshol is, bár a vacsora söreinek kiválasztásában segítő Vétek György szavaiban, hogy a sörök felvonultatnak annyi színt, mint a borok, kevésbé hiszek, de a sör-étel párosításokban annál inkább, és talán könnyebb pálya, mint a borok és ételek összeválogatása, ami éppen a borok veszedelmes sokszínűsége és változékonysága miatt olyan nehéz.

Az Olimpia sörös menüjéből otthoni párosításokhoz is hasznos információkat szereztünk.

Blanche de Bruxelles belga búzasör, mellé ráksaláta, rákhabbal.

Ez a fehér, belga sör nem túl határozott eset, kellemesen laza, nyári fröccs, korianderes, narancshéjas ízesítése jól megy az édes rákokhoz. Kellemes bemelegítés, nem az a kimondott ajtóstul rohanás a házba bele.

Svijanský Rytíř pilseni típusú sör, mellé füstölt hal, rilette, saláta 

A sör kegyetlenül keserű, az a kávés, szemtelen, nyelvtövet aszfaltozó keserűség. Nem sok más ízt éreztem benne, a keserű önt el mindent, de nem kellemetlen. Szeretem a keserűt, és a füstölt halak és zsíros húslekvár is szeretik, határozott sörök mellé bátran párosítsák ezeket.

Westmalle dubbel trappista sör és meleg sörleves 

Itt kapjuk az első, Lajosos tockost. A hagymaleves a mellé töltött sörrel készült. Mi ez a fűszer, kezdjük az éttermi asztaloknál kedvelt társasjátékom Bart Danival a folyékonykenyértől. Koriandermag, nem, várj. Várok, várj, hmmm, csukott szemmel keressük, és csillagánizs, igen, séf, mi ez? Csillagánizs? Igen. Nekünk már jó, kitaláltuk, de a sörös hagymaleves csodálatos. A sör is jó, de a leves elterelte a figyelmünket, mindenesetre bátran készítsenek francia hagymalevest sörrel és csillagánizzsal.

Great Divide Titan IPA kézműves IPA (India Pale Ale) és kolbász, főtt császár, almás káposzta

Az ipákról már tudom milyenek, gazdagok, tarkák, sétagalopp a melléjük főzés, hálásan mutatják a kívánatos ízt, hangulatot, ahogy most is tökéletesen passzol ez a remek sör a zsíros, illatos, almás fogáshoz.

Megy az ökörködés a császárhús felett.

Erdinger Pikantus barna szűretlen búza baksör és fűszeres borjúcsülök, sült csicsókapüré mangóval

A búzasör lefokozva, hiába illik szépen a füstös csicsókához, illatos mangóhoz és puritán húshoz, de nem tudunk betelni a mangó-csicsóka párosítással. Kezdők is álljanak neki bátran, elronthatatlan, tökéletes páros, az est egyik fénypontja ez a két maszat a tányéron, a csülökkel jól illik hozzájuk a búza.

Oude Gueuze Boon Gueuze-lambic mellé hideg sörleves olívafagylalttal

Első, nem meggyesre pancsolt lambiksöröm, és bár nem az utolsó, de csak a kézműves, ősi termék miatt nem az. A lambikok a levegőben lévő élesztőgombáktól erjednek, a végeredmény félúton a sör és a bor között, savanyú és keserű, tartalmas ital, sajnos pezsgő hányadékhangulattal. Furcsa, nehezen bevehető íz, de mint a hakárl, ki kell mindenkinek próbálni. A befogadhatatlanság ellenére ez az est harmóniagyőztese a olívás fagylaltra kanalazott, hideg sörlevessel. Tehát lambik és olívabogyó a lecke.

Beer Here Morkel porter, és kakaós véres hurka reglis zselében, fondant burgonyával 

A vért és a kakaót egy eszköztelen, folyékony feketekenyérrel kapjuk, máshogy nem lehet jellemezni ezt a sört, egy üvegnél többet nem lehet meginni belőle, ahogy senki sem eszik meg magában egy kiló kenyeret. Télen, a jó véreshurkakóstolók mellé pattintsanak iszonyú fekete söröket, és egyenek korianderes orosz kenyeret, vagy azt a zsíros, fóliázott németet.

 Scaldis (alk.: 12 %) barley wine és gesztenyehab, mogyoró tuile, fűszerfagylalt

 

Különleges sörforrások:

németek:sörspecialista.hu

belgák: csakajósör.hu

A portálon ma szembeküldtük a két legnépszerűbb olasz szakácskönyvet, Locatelli vs. Eszüstkanál, avagy melyik olasz szakácskönyv jobb? Hát, attól függ, magyar kell, vagy mindegy.

Főztek már sörhöz?