Füstölt a csülök, a marhanyelv, a szalonna, esetleg a pisztráng, nagyon esetileg a kacsamell, de ital, ezt a hülyeséget! Pedig de, kedvenc perverz söröm, a Schlenkerla következik.

 

A bambergi sör állítólag egy balesetnek köszönheti születését, tűzeset következtében lett füstös a maláta, amit lefőztek, mert semmit sem dobunk ki. Nagyon helyes, ne is, de a végeredmény hiába egy sör, annyira kívánnám egy izzasztó nyári strandon, mint a főtt csülköt kiló kenyérrel. A Schlenkerla harapható, meleg teste nem hűtésre termett, cserébe egyenrangú partner lehet egy ételsorban, kiváló alapanyag sör-ételpárosításokhoz. Kiváló, de nem könnyű eset.

Először Vandával vettük magunk közé a kis füstöst, és akkor jöttünk rá, hiába sör ez, teljesen máshogy viselkedik, nem illik hozzá kolbász, csülök, ez azt kívánja, amit a füst szeret. Elvetettük a húsokat és nehéz dolgokat, hiszen ez a Schenkerla maga, ennek keresünk kiegészítést, nem tovább akarjuk púpozni a teli kanalat. Akkor a bruschettára találtunk rá, és ez a párosítás azóta is áll, és tökéletes, az a szokatlan harmónia, ahol az ital képviseli a nehezéket, és az étel habosít.

Azóta tovább játszottam Schenkerlával, és azon felül, hogy egy üvegnél többet, és magában sem esik jól megenniinni belőle, a további felfedezéseket tettem, és ahogy meglettek a párok, egyre furcsábban néztem erre az italra:

  • ideális vega, vagy könnyű ételeknek értelmet adó sör, bármilyen paradicsomos ételhez, salátákhoz, paradicsommártáshoz, paradicsomos káposztához nagyon jól illik
  • nem jó füstölt húshoz, általában húshoz sem, de savanyú belsőségekhez, szalontüdőhöz annál inkább
  • a kapor, ahogy a búzasörökhöz, ehhez is jól megy
  • a tőkehal, pl. tőkehal kapormártással és ez a nehéz sör jók együtt
  • gorgonzola
  • mascarponés-crudos pizza, és mascarponéban lassan sült fácán (pofonegyszerű recept, kakukkfüvet a jószág hasába, bele egy cserépedénybe, színültig beborítani mascarponéval és 100 fokon pár óra alatt puhára sütni, jó gyöngyivel, tyúkkal is, részletes kifejtés fácánpucolással a napokban érkezik)

Váratlan fordulat, de a füstölt sör, hiába nehéz és drabális, azokhoz az ételekhez vonzódik, amikhez könnyű fehérbort szoktunk inni.

A portálon is szerelmeslevél, Jamie Oliverhez. Kissé megkésett szerelmeslevél.

 

 

 

Melyik a kedvenc perverz sörük?