A képen a már nem létező, de életében szeretett Flores Bisztró házi krémese. Három tésztaszilánk, sűrű, de nem liszttől fojtós vaníliakrém, porcukor. Ó. Régen minden, igen.

Hasonlókat lehet elmondani Litauszki Zsolt először Maligánban, majd a 21-ben készített krémeséről, annak is mindig sírás lett a vége, de nem szomorú sírás. Lehet, hogy alapítunk egy Litauszki krémesét követelő csoportot, tegnap már láttam világevő kollégát érdeklődni a Facebookon, és állítólag lesz is februártól, de ha nem, megyünk tüntetni.

Mert a jó krémes, hiába van minden cukrászdában, nem szokott jó lenni. Kemény, ízetlen krémje feltapad a szájpadlásra, lapja az állástól szottyos, ehetetlen, boldogtalan és üres kalória. Nem értik, hogy azért krémes, hogy krém legyen benne, ne gázbeton.

Vele ellentétben a jó krémes lapja vékony, ropogós, kicsit karamellizált, a krém nem emeletes, csak vastag, és nem habos, inkább zsírosan sűrű, sárgáját fekete vaníliamagok pöttyözik. Ezt olyan nehéz elkészíteni, és a szokásos okok miatt adnak helyette majdnem mindenhol ehetetlen kockákat. Mert a krémes drága és érzékeny. A jó lap elkészítése munkás, vagy nagyon drága megvenni a jó vajas tésztát, a krémbe sok tojás, valódi vanília kell, spórolva ez sem sikerülhet. Összeállítás után csak rövid ideig fogyasztható, mert a lap magába szívja a krém, a hűtő nedvességtartalmát, nyúlóssá válik, közben a ropogás helyére vesz minden idegen szagot, amit a nedvességmolekulákban talál magának.

Azért van remény, íme a legjobb krémesek lelőhelyei, és akkor végre Budapestet lenyomja az ő környéke:

Pataki cukrászda Érd Balatoni út 61., 23 37 56 94

A házit kérjék, mert kétféle van!

Solier café Gödöllő, Dózsa György út 13., 20 396 5512

A Solier krémes és a sima is nagyon jó, ha arra járnak, feltétlenül megér egy próbát.

Tortavár I., Keleti Károly u. 25., 316 13 46

Nem dizájnercuki, de bátran lépjenek be, a krémes nagyon jó.

Pierrot I., Fortuna u. 14. 375 6971

A híres Litauszki Zsolt-féle utterkrémes

Ettek már jó krémest?