Ma pikáns levesekkel, holnap salátákkal könnyítünk, a legjobb Távol-keleti büfék listája Pesten és Budán, avagy tegye fel a kezét aki ma a töltött káposztát kívánja!

Óbuda - japán: Okuyama-no

a Kolosy téri üzletház alagsorában található szusibárba az udvarról lehet lejutni az ablaktalan, de sohasem ételszagú kis japán étterembe. A berendezés puritán, a menü érkezése előtt csak a paravánra írt rajongói üzenetek és a felszolgálók ragyogják be. A fiatal lányok közvetlenek, már-már édesek, de azok csak azért nem lehetnek, mert a város legédesebb felszolgálója, egy középkorú, szőke hölgy is itt dolgozik. Őszinte szeretettel és érdeklődéssel fordul a vendégekhez, anyai bölcsességgel és megértéssel segít a tanácstalanoknak, milyen grillezett halat egyen, és milyen szasimit kérjen előtte. A szenvedélyes halevők egyik kedvenc helye ez a japán tanterem, és van szusi is.

Aki egészen mélyre akar tunkolni a japán konyhában és napokig lelkesen, hangoskodva beszélni az élmények túladagolásáról, kérjen mizót, akármilyen szasimit, és grillezett halat. A szasimi az Okuyamában nem hajszálvékony csipegetnivaló, vaskos lapokban érkezik.

Az alapanyag frissességét és származását véresen komolyan veszik, a konfekcióminőséghez szokott felhasználó itt újra felfedezheti a szép lazac illatos, édes és vad húsát. A grillezett halak minden csepp nedvességet és zsírt őriznek, ami valaha bennük volt, húsuk tökéletes, bőrük ropogós és sós, a makréla talán a legjobb, de a lazac is meghökkentő élmény, a kopoltyú mögötti zsírosa semmihez se fogható. Vacsora végén mindig jár egy mandarin, vagy egy japán édesség algából, esetleg egy kérdés, a törzsvendégeknek több, és sok mosoly. Ablaktalan helyiségben nincs még ekkora boldogság ebben a városban, de napsütötte teraszokon se jellemző. Okuyama-no sushi III., Kolosy tér 5-6. (250-8256, www.okuyamanosushi.fw.hu). K-V 13-22.

Hét és hatker -  thai: Kis Parázs és Parázs Presszó

A Kazinczy utcában, a Kis Parázs szűk előtérbe lépve rögtön megcsap az olajszag és ez sajnos az egész bárra jellemző. Szerencsére el lehet hozni az ételeket, sőt, van házhozszállítás is, így ez nem akkora probléma. A pici, színesre festett helységben összekócolódott huszonévesek ebédelnek, legtöbbjük késsel-villával lapátolja a fogásokat. A felszolgálólány szigorú, idővel azért megenyhül és elmosolyodik. Az étlap az asztalon, alátétként, a levesek a csípős-savanyú thaiföldi leves csirkés, garnélás változatai és egy citromfüves, kókusztejes rákleves. Utóbbi harsány és friss, az adag meglepően nagy és a garnélákat sem sajnálják belőle. Spórolásnak semmi nyoma, az árkategóriában megszokott, apró, ízetlen rákok helyett méretes, finom állatok úsznak a fehér levesben.

A leves magában kitesz egy könnyű ebédet, de vacsorát biztosan. Tucatnyi wok közül lehet válogatni, a vegetáriánus tételek az étlapon külön csoportba vannak rendezve. A kínálatból a Kis Parázs nagy testvérében, a Parázsban megtalálható thai hússaláták hiánya fáj egyedül. A zöld curry ugyanazt a ragyogó frissességet tudja, mint a kókusztejes leves, mellé haladó színten csípős. Az adag a rizzsel elég nagy ahhoz, hogy magában is elég legyen ebédre. A curry és a jázminrizs tökéletesen evőpálcikabarát állagúra készült, itt kezdők is bátran gyakorolhatnak. A bazsalikomos tintahalban a hal kicsit rágós, de a csípős, fokhagymás, édes bazsalikomos fogásban lehet így is szeretni. A fokhagymázással és a csípőssel sem viccelnek, de ezeket itt is mindenki ismeri. Ár-érték arányban rendkívül kedvező, jó alapanyagokból, szívből, nagyon finom, és kiadós ételeket készítő kis büfé. Kis Parázs Thai leves és wok bár VII., Kazinczy u. 7. (70-517-4550). H-CS 11-22, P 11-22:45, SZ 11-22. Parázs Presszó: (950-3770) VI., Szobi u. 4. H-P 12-24, SZ-V 13-24 parazspresszo.com

Nyolcker, Kínai piacnál: Kínai büfé

A legnyerőbb kínai egy lepattant szoba a ki tudja hány adószabályt megsértő, mégis lógva hagyott Kőbányai úti piaccal szemben. Bent magyarul alig beszélő srác, a pultban kacsafej, kacsanyelv, láb, bél, pacal, puhára főtt marhaín és hasonlók sorakoznak, nyoma sincs a generálszószos magyarosch kínainak, nyolckincsmártásnak, erőspistának, a közönség a piac arcaiból szerveződik. Étlap nincs, illetve ki van írva mennyibe kerülnek a pultban talált tárgyak, de a legjobb bemondani milyen alapanyagokat kérünk a levesbe, plusz zöldek, vagy nem, tojás, aztán bizalom. Bátortalanok gőzgombócoljanak. A finomra vágott csípős pacal a legjobb, tökéletes, fokhagymás. Az árak sem a megszokott kínai etetőké, annál drágább, cserébe adnak élményt is a pénzért, nem csak teli gyomrot. A helyről sokan lelkesültek már, a legpontosabb, hasznos információkkal teli útmutató a Wang folyó blogon olvasható, mielőtt ellátogatnak, olvassák el, hiába voltam már vagy tízszer, fogalmam sincs, mi micsoda, mit hogy hívnak, így se csalódtam soha. Orczy térről kifelé indulva a szervízúton, jobbra 150 m, ajtó, Kínai gyorsbüfé, web, telefon nincs.

Belváros - Koreai büfé

Még nem voltam, de Mautner Zsófi már igen, és ajánlja. Hiszek neki. Koreai kifőzde, V., Zichy u. 9.

Belváros - ramen: Momotaro

Róluk már írtam a tejvajra, a helyzet változatlan, gyömbéres gőzgombóc, pácolt retek és marhahúsos ramen mindörökké! V., Széchenyi u. 16., 269-3802

Mit kívánnak karácsony után?