Malackaraj média

0 Tovább

Malackaszezon van!

A szopós malac cukibb, vagy finomabb?

  Megjelentek a Nagycsarnok hentespultjaiban a kocsonyának való fülek, farkak, orrok, feltekert bőrök és a téli bónusz: kismalacok! A kis drágák magukkal hozzák a méretproblémákat, amivel minden panelkonyhás küzd, kicsi a sütő. Az átlagos sütőkbe csak a legkisebb malacok férnek be, érdemes centivel vásárolni, vagy felállítani a grillt.

Fotó: Fűszeres Eszter

  Ha minden kínlódás reménytelennek bizonyul, pékségek néha elvállalják a malacsütést, ami biztosan nem HACCP-kompatibilis művelet, ezért nem árt hozzá némi ismeretség, de pénz biztosan kell. A minőségbiztosítási rendszerek kialakítói nem tudják, a kenyérrel egy térben sülő malac finomabb pékárut ad.

Szopós malac - a 4.-6. hétig számít annak a sertés, 4-5 kiló körülit érdemes venni, azon már van anyag, de a legfontosabb, hogy beférjen a sütőbe

  Ne vegyenek fagyasztott malacot, a bőre sose lesz ropogós, ami tekintve a kis sovány állatkák bőrének teljes testtömeghez viszonyított arányát, elég baj.
  A malacsütés nem melós, és nagyon látványos és kiváló a végeredmény. A végeredmény látványa érzékeny lelkeket rosszul érinthet, szólok, csak hogy tudják, lehetnek álszent húsevők a barátaink között is. A malac húsa gyönge, még nyoma sincs benne a sertéshúsra jellemző állati íznek, egy ideális világban ilyen lenne a csirkehús.
  Az esetleges szőrmaradványoktól megpucolt állat lábízületeit egy éles késsel át kell vágni, különben sütés közben az összeugró inak eltorzítják a sültet, ennyi volt a hús előkészítése.
  A malaccal pont az a baj, ami a bőrös karajjal. A bőrnek ropogósra kell sülnie, de közben nem veszíthetünk el egy cseppet sem a hús nedveiből. Ehhez egy kicsit trükközni kell, pont, mint a grillcsirkével, aminek ugyanez a nehezen összehozható kettős igény a baja.
  Előző nap alaposan körbesózom a malacot és egy rácsra rakom a hűtőbe. Száraz bőr kell a ropogósra sütéshez, ezt a folyamatot nem szabad elkummantani, és ugyanezért nem kell a malacot pácolni sem, legfeljebb a sóhoz kevert zöldfűszerekkel ízesíteni.
  Másnap, ha van erre igény, készülhet töltelék a malacba, hely éppenséggel van benne. Egy példa, a Beyond nose to tail nyomán: Négy lilahagymát fonnyasztok, felöntöm négy deci vörösborral, hagyom elpárologni, hozzáadom a malacból kiszedett, feldarabolt veséket, két kiló felkockázott pirított kenyeret, összefőzöm, fokhagymával, sóval, borssal és friss zsályával ízesítem. Beletuszkolom a malacba és természetes szálú cérnával összevarrom.
  A sütőt előmelegítem 160 fokra, nem légkeverek benne, arra most nincs szükség, csak szárítana.
  Fülét-farkát beborítom alufóliával, ha valakinek az a barbár ötlete támadna, hogy a kész malac szájába citromot rak, akkor még a sütés előtt tömje ki a száját egy alufóliából gyúrt galacsinnal és nagyon szégyellje magát.
  Mérettől függően általában három és fél-négy óra sütésre van szüksége. Ha a combjába szúrva színtelen levet ereszt, akkor biztosan készen van, ezt három óra után érdemes már leellenőrizni. A sütés végén el lehet távolítani az alufóliákat és készre pirulhat az egész.
  Szeletelés előtt legalább húsz percet kell pihentetni akár a kikapcsolt sütőben, így lesz könnyen szeletelhető.

Sütöttek már egyben malacot?

82 Tovább

Mivel várjunk 300 embert?

Jönnek, sokan vannak, csak a pénzünk kevés? Semmi pánik.

108 Tovább

Az antiglobalista alapanyag

Az osztriga és a fekete kagyló csak a haláluk utáni percekben finomak, de ki mondta, hogy nem lehet őket élve szállítani?

47 Tovább

Dining Guide ételfotó-pályázat

Az étel élvezete a látvánnyal kezdődik. A jó ételfotó nem csak az élmény ígéretét, a részletek gazdagságát hordozza, de készítőjének személyiségét is. Személyességet, az ételhez fűződő viszonyt szeretnénk látni az önök képein is. Fotózzák le, küldjék el ami a legjobban nézett ki az ünnepi asztalon, a konyha magányában vagy aminek láttán még a zene is elcsitult az étteremben. Hobbifotósok képeit várjuk két kategóriában.

  • Saját készítésű étel (az étel nevével és receptjével)
  • Éttermi étel (Az étel és az étterem nevével) Egy pályázó maximum 3 fotót nevezhet a különböző kategóriákba.

A két kategória győzteseinek nyereménye egy-egy Fuji S1500 digitális fényképezőgép (3 év garanciával), ajándék 2 GB SD kártyával és tokkal, amelyeket a PHOTO HALL ajánlott fel. A két kategória tíz legjobb képét kiállításon és a diningguide.hu online galériájában mutatják be, a két nyertes kép megjelenik a Where – nemzetközi turisztikai magazin – budapesti kiadásában és a Dining Guide gondozásában megjelenő Gasztronómia 2010. évkönyvben.

A jelentkezés és a nevezni kívánt fotók feltöltési határideje 2010. január 8., 24.00

A szakmai zsűri tagjai:

  • Mautner Zsófia (Diningguide.hu – főszerkesztő, Chili&Vanília)
  • Nagy Balázs (fotós)
  • Körmendi Imre (fotós)
  • Péter Anna (Malackaraj.hu)
  • Vrábel Krisztina (Dolce Vita)
  • Fűszeres Eszter (Fűszer és Lélek)

A pályázat további részletei és a jelentkezési lap itt érhetők el.

0 Tovább

Dining Guide ételfotó-pályázat

Az étel élvezete a látvánnyal kezdődik. A jó ételfotó nem csak az élmény ígéretét, a részletek gazdagságát hordozza, de készítőjének személyiségét is. Személyességet, az ételhez fűződő viszonyt szeretnénk látni az önök képein is. Fotózzák le, küldjék el ami a legjobban nézett ki az ünnepi asztalon, a konyha magányában vagy aminek láttán még a zene is elcsitult az étteremben. Hobbifotósok képeit várjuk két kategóriában.

  • Saját készítésű étel (az étel nevével és receptjével)
  • Éttermi étel (Az étel és az étterem nevével) Egy pályázó maximum 3 fotót nevezhet a különböző kategóriákba.

A két kategória győzteseinek nyereménye egy-egy Fuji S1500 digitális fényképezőgép (3 év garanciával), ajándék 2 GB SD kártyával és tokkal, amelyeket a PHOTO HALL ajánlott fel. A két kategória tíz legjobb képét kiállításon és a diningguide.hu online galériájában mutatják be, a két nyertes kép megjelenik a Where – nemzetközi turisztikai magazin – budapesti kiadásában és a Dining Guide gondozásában megjelenő Gasztronómia 2010. évkönyvben.

A jelentkezés és a nevezni kívánt fotók feltöltési határideje 2010. január 8., 24.00

A szakmai zsűri tagjai:

  • Mautner Zsófia (Diningguide.hu – főszerkesztő, Chili&Vanília)
  • Nagy Balázs (fotós)
  • Körmendi Imre (fotós)
  • Péter Anna (Malackaraj.hu)
  • Vrábel Krisztina (Dolce Vita)
  • Fűszeres Eszter (Fűszer és Lélek)

A pályázat további részletei és a jelentkezési lap itt érhetők el.

0 Tovább

Pörkölt egy százasért

Megszokásból mindig elalapleveztem a nyakát, hátát szárnyait, pedig csillagos ötös pörkölt készül belőlük. Már több éve annak, hogy mindenféle gondosan elkészített alaplevek csúsznak a lefolyóba, egyszerű túltermelést folytattam a konyhában. Ennek mától vége.

136 Tovább

A búza lecsap

A búza, zsírokat megszégyenítő töménységű élelmiszer előállítására képes. Hallottak már a csíramáléról?

67 Tovább

Nekiállunk halat tekerni

Jobb helyeken a rizst se moshatnám, de mivel nem kéne havonta egy minimálbért elszusiznunk, volt pofám otthon nekiállni.

83 Tovább

Lelepleztük a világ legbüdösebb halát

A magyar gyomron az erjesztett hering sem tudott eléggé kifogni, egy öklendezés és két mosoly, a végeredmény kettő-egy, ide.

102 Tovább

Hal hússal

Tessék papa, tonhalas borjúszelet. Ha palotaforradalmat akarnak a pörkölt és a rántott hús közé, dobjanak be otthon egy halas-húsos fogást. A kóstolást is mellőző fesztivál garantált.

29 Tovább

A tej tudjon megromlani

A dobozos, főleg az UHT tejekkel éppen az a baj, hogy nem tudnak megromlani. Pontosabban megaludni.

124 Tovább

A füst és a hal

A füst a halnak áll a legjobban, húst farag belőle. Nem vagyok egy jingjangmaca, de ugye milyen érdekes, hogy a füstölt halban mind a négy elem találkozik? Igazi női magazinos kaja lenne, ha nem hagyna szagot a kézen, szájban. De ha egyszer szagot hagy.

78 Tovább

Baktériumtenyésztés otthon

A baktériumok és a gombák az ínyenc legjobb barátai. Nem minden fajtájuk, de a jó sajtokat, tejtermékeket ezek a néha igencsak kártékony élőlények készítik.

117 Tovább

A leghálátlanabb alapanyag

Tintahalkarika? Az. Ugye nem vetted? Dehogy vettem, aglio-oliora és lángosra alig futja, a Claudia hozta. Mi lesz vele? Nem tudom. Jó, addig is tessék, ez pont jó az ujjadra, hozzám jössz?

49 Tovább

Jön a legbüdösebb hal

Végre akadt egy tökös legény, aki elhozta. Már csak ki kell nyitni, túlélni a gáztámadást és méltó módon elfogyasztani.

114 Tovább

Luxus tejbegríz

A tejbegrízzel nehéz nagyot mondani. Nem szeretem, túl lapos, egyszerű, tompán édes, rosszemlékű dögunalom. Erre egy nevetségesen egyszerű csavar hozzáadásával egészen belezúgtam. Mint amikor egy pasi kategóriákat lép előre egy jó szemüvegtől, vagy borostától.

70 Tovább

Mit együnk náthára?

Ritkán vagyok beteg, ha mégis megfázom, saját hülyeségem számlájára írható. Most is. A náthából, meghűlésből másfél hét alatt kilábalhatunk, nem kell egyből a gyógyszertárba rohanni. először nézzünk körül a kamrában. A zsír összeköt, most is nagy szerepe lesz.

108 Tovább

Mit nem eszünk autóban?

SK gépjárműtartó alapszabály No. 1: az autó tiszta
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178: autóban igenis eszünk
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178/a: autóban nem eszünk büdös és folyós dolgokat
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178/b: autóban nem eszünk büdös és folyós dolgokat, kivéve ha bőr a kárpit
SK gépjárműtartó alapszabály No. 178/r: gorgonzolát plüsskárpitos gépjárműben is eszünk
Mit vettél az útra? Sajtokat és kenyeret. Sajtokat? Milyen sajtokat? Gorgonzolát és stracchinót. Remélem piccante. Az. Jó, és hogyan fogjuk megenni? Hát majd így ujjal szétkenem a kenyéren. És a kenyeret mivel vágod fel? Hát majd így kézzel széjjeltépem. Esküdj, hogy utána a következő Autogrillig a levegőben tartod a kezed, lehetőleg az autón kivül!

A gorgonzola büdös. Ez sok sajtra igaz, de a pálpusztai után ez volt a második ismerősöm ebből a kategóriából. Egy új barát a büdös imádnivalók közül. Azóta hiába találkoztam tucatnyi érett sajttal, a gorgonzola végig dobogós maradt.

46 Tovább

Már nem ajándékozunk narancsot

"Nemtom mennyi kell, de a diót úgy lopom a szomszéd tanyáról, ahol három fa van és kibaszott sokat teremnek. Már leszedtem a javát, arra vártam hogy legyen egy jó szél ill. vihar (na most volt) mert akkorák a fák, hogy leverni lehetetlen, rázógép nincs. Rohadt sok dió van, még a tavalyi egy része is megvan, ne vegyél egyelőre, majd meglátod, mennyit küldök és ha több kell, utána vehetsz, eladót nem tudok, ez a három fa bőven eltart minket, még sok is, de sajnálom otthagyni a termést, a gazda nem foglalkozik a tanyával, egy facsemetés vette meg, beültette az egészet fenyővel meg csavart fűzzel, azóta ott rohad az egész ültetvény." Hajni

32 Tovább

Jót enni, fűszer nélkül?

Pár napja Zágrábban jártam és dél tájban igencsak megéheztem. Fogalmam nem volt róla, hogy 230 kunával mire megyek ebben a városban. Az Ilica út eleje, -vagy vége?- leginkább a nyolcvanas évekre emlékeztet, a boltok régiesek, étterem sehol, kénytelen voltam a város szíve felé venni az utam, ahol már csillogó kirakatok, és gyorséttermek világítottak. Az utca másik végére értem, ahol egy pincehelységből tömény illat áradt. Lenéztem, talponálló. Mást nem tudtam megállapítani, mert nem tudtam kiszagolni mit ehetnek lent. Nálunk leginkább lepukkant játéktermek üzemelnek ilyen helyeken egy buszmegálló mellett. Nem tudom mi vitt rá, de elindultam lefelé a lépcsőn.

43 Tovább

Sonka, sonka

Ha csak tíz deka húst vehetnék, a parasztsonkát kérném. Ha jól beosztom, pár szelet is sokáig zsírozza, füstöli a zöldségeket, tésztákat, krémleveseket.

51 Tovább

A vér legjobb formája

Itt a szezon, ilyenkor mindig újra felfedezem magamnak a véres hurkát.

86 Tovább

A sós cukor

A sós karamell nem vicc. Talán jobb, mint az édes, pedig édesség ez is.

44 Tovább

Jó hús a hiperben. Durva, mi?

Zsófi, nem fogod elhinni. A Corában vagyok. A kezemben egy olyan egyenletesen márványos bélszíngyönyörűséggel, amit most meg fogok vásárolni.

91 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek