A sós karamell nem vicc. Talán jobb, mint az édes, pedig édesség ez is.

  Ma reggel meglátogattam Baowah kolléga hentes-életmódtanácsadóját Verőcén (jelentem, jó hentes, jó saját gyártású áruval (rendszeresen van mangalica egy dunakanyari tenyészetből, szürke marha esetileg a saját flottából, saját füstölt és töltelékáru, disznósajt szívből, nyelvből, Verőce, Pest felől lovasszobornál jobbra, vasúti átjáró előtt balra, Csillag húsbolt) és egy kellemes húsbolti flört után elmentünk Vácra reggelizni, a Mihályi cukrászdába. Már kértem volna a szokásos Eszterházyt, de nem tudtam ellenállni a sós karamellnek.
  Nem vagyok édesszájú, a kevésbé cukros, izgalmasabb édességeket kedvelem, kedvencem a tiramisu, és imádom a sósra vett karamellt. Grillázst szoktam sósan készíteni, ami így egy umami-csapás, a só a dió és a karamell égett íze így együtt veri a szardellát és a halszószokat is. Tömény és szokatlan.
  A Mihályi-féle sós karamelles édesség is sós grillázzsal van töltve, a ropogós és a habos állagok váltogatják egymást, különleges darab, megcsinálta a napom.
  Ez a kis desszert ideális alany az első sós karamellre, de házilag is neki lehet fogni egy sós grillázsos flannak. Szofisztikáltabb receptet a Chili és Vanilián találnak.
  Azonos mennyiségű cukrot, és diót, vagy mandulát veszek, a magokat durvára töröm és szárazon megpirítom. -a mandula szerintem jobb a sós játékhoz- A cukrot egy lábosban karamellizálom, elkeverem a dióval és gyengén levajazott konyhapultra -nekem inox, de bármilyen fémlap, neadjisten, márványlap is megteszi- öntöm, gyorsan fél centisre kinyújtom, és füstölt Maldon sóval megszórom, a vajas nyujtófával beledolgozom a pelyheket. Úgy sózom, mintha paradicsom, vagy paprika lenne, és a lapot kedvem szerinti formákra vágom. Ha kap egy kis ecetet, állítólag lassabban köt, még sose próbáltam, nem törekszem a látványra, a nyújtás után csak formára töröm. Ha flan lesz belőle, nem sózom meg a grillázst, darálva keverem a nyers masszába, és a kész krémet szórom meg tálalás előtt valami jóféle sóval.
  A grillázs nekem túl egyszerű, és unalmas édesség, a karamella magában fogfájdítóan édes, de sóval annál izgalmasabb lesz.