Jönnek, sokan vannak, csak a pénzünk kevés? Semmi pánik.

 

  Már ismerjük ezt a problémát Fűszeres Eszterrel, de a háromszáz nekünk is durván hangzik, valahogy mégis meg kellett oldanunk. De legyen csak tíz ember, már az is elég lehet egy olyan estén, amikor nem gálavacsorázni szeretnénk, terítékkel, flambírozással, csak legyen valami jó. Valami olcsó, egyszerű, mégis sikeres.
   Mivel mi is szórakoznánk, csak hideg fogás jöhet szóba, de abból is csak olyan, ami egy lábosban fordul meg elkészülése alatt, nem önti el a panelkonyhát, és nem kell napokig mosogatni utána.
  A megoldás a rillette, ezt főztünk mi is Eszterrel.
  A francia szó néha sokkal barátságosabb és földhöz ragadtabb tartalmat rejt, mint azt gondolják. Legyen csak magyarul húskrém, mert a rillette lepástétomozásáért egyszer majdnem szájon vágott egy harcos gall.
  A rillette hús, zsírral, borral, sóval, borssal, mindegy milyen hús.
  Keveset nem érdemes belőle készíteni, azon az egy gázon pont annyi idő alatt fő meg fél, mint tíz kiló, és befőttesüvegben hónapokig eláll. Lehet bármiből, mi most kacsa és sertésrillettet készítettünk.
  Egy kiló császárt, két kiló lapockát és egy két kiló hájat féltenyérnyi darabokra vágtunk, és felöntöttünk fél liter száraz fehérborral, sóztuk, borsoztuk. Alacsony lángon, lefedve készült így öt órát. Akkor vagy késsel, vagy darálóval kell pépesíteni a zsírból kihalászott húst, majd finoman melegítve visszaadagolni bele a kiolvadt, leszűrt zsírt. A zsírból akkor elég, amikor a masszát pihentetve elkezd kiülni a tetejére. Készítettem már bor nélkül, nagyon hiányzott belőle, nem érdemes elhagyni, mert hajlamos pusztító disznóvágás ízűvé alakulni, a húsban rejtőző állat lerabolja az egészet. A végén elbír egy kis trükkösebb zöldfűszert, zsályát, vagy rozmaringot, kell az a pár pillanatnyi elgondolkozás az olvadó zsírral a szájban, mi ez benne?
  A kacsával se tettünk másként, a feldarabolt állatot hájban és borban alacsony lángon megfőztük, itt érdemes a főzési idő felénél, a hatékonyabb készülés érdekében teljesen és alaposan kicsontozni, majd újra visszatenni. Ennek is kell az öt, hat óra.
  A rillette állaga pépes, krémes, de a hús rostjai nem semmisülhetnek meg teljesen, ezért a legjobb késsel, majd kézzel szétcincálni, a mi rilette-ünk majd holnap jut ebbe a fázisba.
  Ha szeretné a fenti saját gyártásunkat leellenőrizni, vagy egy irdatlanul fokhagymás padlizsánkrémet enni, hozzá tokaji szárazakat kóstolni, sok szeretettel várjuk a Hegy Megy bulin, szombaton 16 órától a Király u. 9-ben. Csak regisztrált vendégeket tudunk fogadni, ezt az erdobenye.fesztival@gmail.com emailcímen megteheti.

Készítettek már rillettet?