A baktériumok és a gombák az ínyenc legjobb barátai. Nem minden fajtájuk, de a jó sajtokat, tejtermékeket ezek a néha igencsak kártékony élőlények készítik.

  Bár ez a Malackaraj fényében furcsa lehet, de főleg joghurtot reggelizek. A cukrozott, vagy édesítőszerezett, zselatinnal sűrített és szétaromázott izék nem joghurtok. Édes trutyik, amikben a lényeg elveszett, cserébe drágák, ezért álltam neki házilag tenyészteni. Többféle bolti joghurttal próbáltam már tejet oltani és soha nem sikerült jól, innentől nekem ne írják rá, hogy élő flóra, meg a többi latin faszságot, mert nem működnek, impotensek. Akármi van a Magyar Élelmiszerkönyvben, ezek a termékek nem funkcionálnak rendeltetésszerűen.

  • Magyarországon a grammonként 107 élő tejsavbaktériumot tartalmazó terméket lehet joghurtnak nevezni. A nem utóhőkezelt termékek esetében használható az élőflórás kifejezés.
  • A joghurtot a Lactobacillus bulgaricus és delbrueckii és Streptococcus thermophilus alakírják ki.
  • A kefír egy gombatenyészet eredménye.
  •  A bifidus essensis/bifidus actiregularis nem rendszertani nevek, a Bifidobacterium animalis DN-173010 törzsének neve, jogvédett élőlény. Az élelmiszergyártó kikisérletezte és levédte.
  • L. casei, azaz Lactobacillus casei, egy tejsavbaktérium
  • probiotikus: ez a legnagyobb marketing bullshit, mert a joghurt magában is probiotikus, hiszen ez csupán annyit jelent, hogy a szervezetnek hasznos, élő mikroorganizmusokat tartalmaz.


  Tejet oltani eddig csak a Cserpes ijesztően sűrű natúr joghurtjával sikerült, de reggelizni az sem elég sűrű, mert a balkáni, darabos és erőteljes ízű joghurtra vágyom.
  A kívánt végeredmény szinte vágható, édesen savanyú, érezhetően zsíros és ha szépen kérem, magától előjön a hűtőből. Ez a recept a Moro szakácskönyvéből vált be eddig a legjobban.
  Két liter teljes, lehetőleg nyers tejet beforralok a felére. Dobozos, diétás, sovány, szanaszétpasztörizált reggeli italok nem a legalkalmasabbak erre a feladatra. A beforralás úgy néz ki, hogy alacsony lángon rotyogtatom és néha megkeverem. A tejet félrerakom kihűlni. A hőmérséklete nagyon fontos, mert ha forró, bacik elpusztulnak benne, ha túl hideg, fáznak, és szaporodás helyett isten tudja mivel kezdenek el foglalatoskodni. Az ideális hőfok megállapítására a tejbe dugom az egyik ujjam, és ha így el tudok számolni tízig, akkor jó. Beleöntök két deciliter tejszínt, vagy tejfölt, és egy deci normális joghurtot. Elkeverem, és meleg helyen hagyom egy éjszakára. Reggelre készen lesz. Hűtőben eláll egy hétig, és napról-napra sűrűbb és finomabb lesz. Az utolsó fél pohárral beoltom a következő adagot. A képlet tetején bőrös, sárgás kéreg keletkezik, ami különösen finom, harmadik, negyedik napra pedig az egész joghurt sűrű lesz és tömény. Állítólag kifárad néhány újraoltás után, eddig csak a harmadik adagig jutottam el láncban, addig jól működött. Egy kiló úgy hatszáz forintba kerül, és akkor már az áram is benne van.

 Reggelire sokkal kiadósabb a dobozos, ízesített joghurtoknál, és a magas zsírtartalom, határozott íz miatt karakteres joghurttortát lehet belőle készíteni.

Bár ez nem a női lapozó, de ez most egy kihagyhatatlan mellékszál. Urak ugorjanak. Remélem minden hölgyolvasónk tisztában van az élőflórás, natúr joghurt minden intim szappannál és öblítőszernél jobb hatásával. Antibiotikum mellé szinte kötelező. Nem szájon át.

Szeretik a joghurtot?