Fűszerlexikon: boróka


Latin név Juniperus communis
Származás Egész Európa és Ázsia mérsékelt égövi területein megtalálható
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület elsősorban vadpácok, raguk, pörköltek fűszere, de a gin és a borovicka is ebből készül
Karakter fenyőre emlékeztető, gyantás, erőteljes és átható íz
Receptek vadreceptek, pácok, pörköltek agyonunt fűszere, de jól megy a savanyúkáposztához, karácsonyi fűszerezéssel készült gyümölcskenyerekhez, süteményekhez, birkához, és mértékkel lazachoz, pisztránghoz

1 Tovább

Fűszerlexikon: bors


Latin név Piper nigrum
Származás Indiában őshonos, elsősorban ott és Indonéziában, Malaysián, és Braziliában termesztik
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület a só után közvetlenül, minden, étvágyfokozó hatása miatt ez nem meglepő. Őrölt borsot csak frissen az ételekre szórva érdemes használni, aromáját tárolás és főzés során is gyorsan elveszti. Főzni egész borssal kell.
Karakter fajtái:zöld bors: éretlen állapotban leszedett termés, pikáns, friss. A puha bogyókat sós oldatban tartósítják
fekete: a zöld, éretlen termés napon szárított változata, pikáns, csípős, illatos
fehér: az érett termésről leáztatják a termésfalat, amiben a csípés található, ez a legenyhébb
rózsabors, szecsuáni bors, cayenne bors: más növények
Receptek  a mindenre kiterjedő felhasználási terület talán legfontosabb receptje a szték és a hamburger, amikhez nem kell semmi más, csak só és bors. Innentől végtelenek a lehetőségek: borsmártások, levesek, káposztás egytálételek...
Kult a borsos ár kifejezésünk a középkorban az aranyéhoz közelítő árának köszönhető

1 Tovább

Fűszerlexikon: nemes babér

nemes babér
Latin név Laurus nobilis
Származás Ázsiai eredetű, de mára az egész Mediterráneumban elterjedt
Felhasznált részek levél
Felhasználási terület Levesek, raguk, mártások fűszere, frissen harsányabb, szárítva teltebb az íze. Fogyasztás előtt jobb eltávolítani az ételből, nem akkora élmény ráharapni, mint egy agyonfőtt egészborsra a húsos káposztában
Karakter összetett, valóban nemes ízű fűszer, kicsit fás, és még frissen sem zöld ízű. gyönyörű, örökzöld növény, megéri beszerezni egyet
Receptek tengeri halak, hallevesek, krumplifőzelék, savanyúkáposztás ételek, savanyú vetrece, tüdőleves, szalontüdő, savanyúra hangolt húsos ételek, bármilyen korhelyleves, főleg a korhely halászlé, a vadmadarak és a gyöngytyúk különösen szeretik. Ha halas, vagy tenger gyümölcseivel készítenek tésztát, tegyenek egyszer a főzővizbe pár babérlevelet, meglepetés. Kedvenc babérleveles receptem a tökfőzelék mellett ez a panna cotta, igen, babérlevéllel illatosított édesség. Az egyik kedvenc fűszerem.

0 Tovább

Fűszerlexikon: ánizs

Ánizs
Latin név Pimpinella anisum
Származás Dél és Közép Európa, India
Felhasznált részek termés
Felhasználási terület Emésztést elősegítő, pukiztató gyógynövény.Főzésnél édességekhez használható fűszer. A magokat ne egyben, hanem frissen durvára törve lehet a legjobban használni
Karakter Erőteljes ízű, frissítő, édeskés fűszer, édességek és likőrök alapanyaga. Minden mediterrán népnek megvan a saját ánizslikőrje, pálinkája, az olaszoknak a Sambuca, görögöknek az Ouzo, franciáknak a Pastis, a spanyoloknak az Anice.
Receptek Ha Carrarában járnak, ugorjanak be egy ánizsos csokisütire a Neptun szobor mellett lévő focacceriába. A csoki és az ánizs jól kijönnek, bármilyen egyszerű csokoládétortát, vagy muffint érdekesebbé lehet tenni egy kis frissen megtört ánizsmaggal
0 Tovább

Fűszerlexikon: annato

Annato
Latin név Bixa orellana
Származás Közép és Dél Amerika
Felhasznált részek mag
Felhasználási terület A latin és a karibi konyha kedvelt fűszere. Az egyik emblematikus mexikói étel, a cochinita pibil fontos fűszere az achiote, a pépesített formában árult annato mag. A cheddar sajt sárga színét is az annato mag adja.
Karakter Erős virágillatú, kicsit az édesnemes paprikák meleg édességét és borsos ízt is mutat
Receptek cochinita pibil: A frissen facsart narancslében feloldott achiotébe áztatom a sertéscombot egy éjszakára. Laskára vágott lilahagymát áztatok ecetes lében. Másnap ebben a lében megfőzöm, szálaira szedem. A lilahagymást elkeverem apróra vágott friss habanero paprikával, a húst tortillába töltöm és a hagymával rakom meg a tetejét.

 

0 Tovább

Fűszerlexikon: fűszerkeverékek, szószok, öntetek

  • A1
  • barbecue
  • berbere
  • bouquet garni
  • chimichurri
  • curry
  • halszósz
  • harissa
  • ketchup
  • osztrigaszósz
  • ras el hanout
  • shichimi
  • szójaszósz
  • ötfűszerkeverék
  • csemege uborka fűszerkeverék
  • worchester

 A lexikon folyamatosan bővül, a linkek életre kelnek, de ha valamit hiányol a listáról, kommentelje bátran!

0 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek