A haltöpörtyű még halevő családokban is ritkaság, horgászok és elszánt rajongók csemegéje. Pedig a halban más országokban nagyra becsült zsíros lehetőség, nálunk, itt jelentkezik a legtöményebben.

A ponty és a tonhal közös halmaza ez a zsíros falat, a haltöpörtyű és toro szasimi rokonok. Szomorú, de utóbbit évek óta ismertem, mire előbbit egyáltalán megkóstoltam. Ehhez az Erasmus programnak is van köze, de húsz évet gond nélkül leéltem Magyarországon a haltöpörtyű érintése nélkül, hiszen őrült horgászok konyháján kívül szinte nem is létezik. Nem adják étteremben, de még halászcsárdában se túl jellemző, pedig filléres, könnyen elkészül és halevőknek garantált szerelem első látásra.

A ponty, és a tonhal zsírja, ahogy annyi más halfajnak, a hasalján koncentrálódik. A pontyot általában ezért a cuccos hordalékért utálja a kövér, szalonnázó magyar, a tonhalat pedig ezért imádja a vékony japán.

Nem szeretem a pontyot, zsíros, majd rendel egy rántott velőt, velős pacalt, velővel töltött sertésbordát. Ugye ismerős? Tányér széléről lelógó adagok, ostoba beidegződések és a kártékony aszpartam huszár szarai, ezek vannak az asztalon. Ponty nincs, mert zsíros. Vagy pocsolyaízű, ezt az érvet néha el kell fogadnom, a megfelelő forrás megtalálásáig én se szívesen játszottam ponty rulettet. (A hortobágyi halgazdaság pontyai nem pocsolyásak, szállítanak hiperekbe is)

A bajai halászlén túl rántani szeretem a pontyot. Nem rántok ki szinte semmit, de a rántott pontypatkó zöldsalátával, a patkók végéről levágott zsírosából kisütött töpörtyűvel felvezetve, a maradékot marinálva a következő hétre, sátoros ünnepnek számít. A halászlés pontyot semmi pénzért sem zsíroznám le így, a lének ártanék vele, de a rántottnak belefér a csonkolás.

Ha egész a ponty, vágják le a hasalját, egészen a bordákig. A szűk 2×2 centiméteresre felkockázott húst lisztbe forgatva, majd közepesen erős lángon, bő olajban ropogós aranybarnára sütve, forrón, lilahagymával lehet tálalni. Hidegen, másnaposan nem jó, csak frissen. Koncentrált ízű, kívül roppanós, belül remegősre olvadt állagú. Más halfajtából még soha nem készítettem, de az idejáró horgászoknak biztos lesz róla mondanivalójuk bőven.

A tonhal zsírral gazdagon átszőtt hasalja, a toro közben komoly világkarriert futott be. Hozzá lehet jutni itthon is, hajszálvékonyra vágva és felkockázva királyi sashimi.

A pontytöpörtyű és a sashimi két külön világ, de a távolságot nem az ízek adják, hanem amíg a sashimi a nehezen beszerezhető alapanyag ellenére elismert kincs, a hazai haltöpörtyű a margón parkol.

Ismerték a haltöpörtyűt? Szeretik? Tudnak éttermet, ahol van az étlapon?