Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legjobb instant gyümölcsös édességek

biohazardnak, aki szerint amiben van gyümölcs, az nem édesség

Érnek az erdei gyümölcsök, a meggy, a sárgabarack, amiből nem lesz lekvár, mehet édességbe. Ebben a melegben se mozogni, se bonyolult alapanyagokat hajtani, se diót, mákot, csokoládét nincs kedve enni a népnek, maradnak az egyszerű, villámgyors, gyümölcsös édességek.

70 Tovább

Kezdődik az olvasztás

mellesleg, van még egy válogatáslemezünk, de majd egy váratlan pillanatban fogjuk feltenni, amikor senki se számít rá

Szélességi fokunkon nem lehetett volna jobban időzíteni a karácsonyi zabálást eredményező történelmi eseményt. Még csak ez az egyetlen, utolsó töltés, elsejétől úgyis fogyókúrázok, és elsejétől, a kikönnyítés idején, végre meg lehet nyitni a fagyasztót. Ki a sajátját, ki az üzletekét tépi fel, de a márciusi teljes összeomlás megelőzésére jobb most elkezdeni a fokozott vitaminbevitelt.

51 Tovább

Felismerik a Vilmoskörtét?

Mikulás idején volt otthon sok körte, de csak egy fajtát lehetett kapni, a Kobakkörtét, aminek a közneve Alexander, a hivatalos meg Bosc. Ez volt a Körte. Hosszúkás, sárga télre megérik, édes, leves és puha. Kicsi izék maradnak utána a számban, amiket sokáig lehet még evés után rágcsálni, amiről senki sem beszélt. Hallottunk még a császárkörtéről meg a vilmoskörtéről, amiből a pálinkát csinálják, de fogadni mernék rá, hogy sokan nem tudták velem együtt, hogy néznek ki, és milyen az izük. Most, hogy a pálinka elnevezés védett lett, kiderült, hogy a vilmoskörtéből készült töménnyel is baj lehetett, hiszen azóta se hívják pálinkának a régi idők magyar minőségi italát.

53 Tovább

Mennyit szödröztünk, míg lány vó'tam!

- Anyu, ha így tartod a lábad, visszafolyik a lakk! - ülök a sámlin az eperfa alatt, mama lába az ölemben, a pedikűrön túl vagyunk, hajnye, mi a bajom ezzel az ollóval, jó az, ez má' akkó' itt vót mikó' én idegyüttem a tanyára. Hát pont az a bajom, hogy pedikűrözzek egy legalább hatvan éves papírvágó ollóval? Mással nem engedi, hiába viszem ki a méregdrága körömcsipeszt meg a manikűrollót a reszelőkkel együtt.

82 Tovább

Mit főzzünk barackból, ami nem pálinka?

Pálinkának úgyis a szilva a legjobb, de az még nem érik.

Hétvégén baracklekvárt főzök, mi mást, mert a sárgabaracklekvárnál megint csak a szilva jobb. A szilva pálinkában, lekvárban, csatniban verhetetlen, de még nem nagyon érik, marad a barack, a második legjobb lekvárgyümölcs. De mire jó a sárgabarack a megvajazott kiflire kanalazott lekváron kívül?

106 Tovább

Überszexi édesség

Mondd még egyszer! Hrrrooote Hgrrrrrütze. A csinos pincérlány és a sűrű vaníliasodóval tálalt vörös gyümölcskása együtt csak kihozta a német nyelv erotikus oldalát. Francia, hogyne, nagyon szexi, de a németben is vannak lehetőségek. Hkkrrrrrrrrrrrrrrrr.

Néhány összerottyantott erdei gyümölcsöt önálló desszertnek nevezni talán túlzásnak tűnhet, amíg csak olvastam róla, nem vettem túl komolyan. Németországban viszont elkerülhetetlen a kásával tálalt szegénykajaként - mindenkinek elérhetőek voltak az erdei gyümölcsök - indult rote grütze, azaz vörös kása. A kása mára elmaradt, felcserélte a vaníliasodó.

Többfélét próbáltam, a teljesen elpépesített változatok nem túl vonzók, a zselatinos gyümölcspépben úszó egész gyümölcsök nagyon kellenek az élményhez. A vaníliasodó elhagyható, de katarzisra csak ebben a kombinációban számítsanak, a savanyú, friss bogyók és a lágy, illatos vanília párosa gyorsan a tiramisu előtt találta magát, nyári, könnyű, de gazdag édesség, ami ütődött, véleményes gyümölcsből is elkészíthető. Vaníliakrém nélkül panna cotta, flan, sajttorták, túrótorták mellé is tálalható.

A rote-t annyira konkrétan kell értelmezni, hogy bármilyen piros idénygyümölcsből készülhet, sőt, van sárga és zöld lehetőség is, de azok a piros nyomába se érnek.

  • 10 dkg ribizli
  • 10 dkg meggy
  • 10 dkg eper
  • 10 dkg málna
  • egy vaníliarúd kikapart magjai
  • a fenti gyümölcsökből 40 dkg átpréselve, vagy pépesítve, ahogy tetszik
  • zselatinlap

A gyümölcslevet, vagy pépet felforralom a pár kanál vízben feloldott zselatinnal és a vaníliával, belekeverem az egészben hagyott gyümölcsöket, összeforralom és behűtöm. Nagyon kevés zselatin kell bele, éppencsak zselésítse be. Cukor fölösleges.

A vaníliaöntet angolkrém, ahogy azt Karitól már alaposan megtanultuk.

Melyik a kedvenc német ételük?

103 Tovább

Vegyigyümi reggelire

Mindig jól esne egy reggeli pálinka. Valakinek a vécén elfogyasztott cigaretta és kávé indítja jól a napot, én a gyümölcsöt kívánom. A cigi és kávé, bár felhasználója egy ablaktalan mellékhelységgel felszerelt lakásban sokkal zavaróbb, mint a szagtalan felesező, előbbi lazán lehelhet délig mindenkire.

A problémát tovább fokozza a reggeli kérdése, egy jó gyümölcsre kenyeret kíván a szervezet. Kenyeret és fokhagymát, húst, szalonnát. Mivel nem a félhatos csavaroskifli csapat ritmusára mozgok, amikor olyat iszom, eszünk mellé, nem rögtön bebiciklizünk a munkába, aztán csak lesz valami, mindig is volt, mert úgy még sose volt, hogy sehogyse lett volna, igaz-e? Az első fröccsig meg végképp lesz valahogy, legfeljebb nyolcas az első kerékben.

A reggeli pálinka nem lett a napi rutin része, de reggelizni mégis kellene valamit. A szalonnás tojástól a korpakekszig mindent kipróbáltam, de kevés, sok, nehéz, könnyű, büdös, édes, hányinger, hasfájás volt minden, a legkevesebb bajom a magányos reggeli teától, vagy kávétól volt. Csak a gyümölcsre nem gondoltam, pedig akinek a reggeli pálinka öröm, nincs az a gyümölcssav, amitől az egész délelőttje a savanyú böfögés nevében teljen.

A tejes turmixok okozta bélkatasztrófát a legkönnyebben a tej elhagyásával lehet megoldani. Megérkeztem a kiindulási ponthoz, gyümölcskoncentrátum, magában.

Mostanában jöttem rá, a pálinkához leghasonlóbb, de társadalmilag elfogadott reggeli keresése közben önállóan felfedeztem a smoothie-t, ami kezd divatba jönni itthon is. A smoothie gyümölcsös gyümölcsturmix (néha zöldségekkel), bár lehet benne tej, vagy joghurt, de ez kevésbé jellemző, és pont a lényeget nyomja le. Friss gyümölcs, esetleg édesítve, szívószállal elfogyasztható, sűrű állagban, az is megissza, aki a gyümölcsöt csak pálinkának tudja elképzelni.

Eszközigénye nem sok, a megmosott, meghámozott, kimagozott, turmixgépben, vagy botmixerrel szétcsapott alapanyagokat elég egy krumplinyomón átpaszírozni, és jól behűteni. Frissen elkészítve darált jéggel is lehet higítani. Ha karakteres mézet, vagy nádcukrot használnak, az tovább ízesíti.

Pár jó arány nálunk is elérhető gyümölcsökből:

  • 1 egység feketeszeder
  • 1 egység málna
  • 2 egység áfonya
  • 1/2 egységgrapefruit
  • méz ízlés szerint

 

  • 30 dkg eper
  • 5 szál feldarabolt, kevés vízben szétfőzött rebarbaraszár
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • méz ízlés szerint
  • pár csepp citrom

 

  • 4 őszibarack
  • 20 dkg ribizli
  • méz, ízlés szerint

 

  • 20 dkg piszke (egres)
  • két édes körte
  • méz muszáj

 

Kívánják a gyümölcsöt reggel?

75 Tovább

Kínunkban málnázunk

Tél van, málnára még gondolni se érdemes. Pont két hónapja fogyott el a málnaszörp, amit a nyáron főztünk be. A hiánya már kínzó, hiába próbáltam eddig kétféle, a boltban kapható szörppel is helyettesíteni, sikertelenül. A bolti sokkal málna színűbb, málna illatúbb, de valamiért almalevet és bodzát is hordoz. Ez a legfontosabb, most kell szar, bolti szörpöket inni, hogy legyen üveg nyárra. Aki esetleg kedvet kap, igya, essen túl rajta.

68 Tovább

Végy almát és fűszereket

Jó az, ha vannak az embernek barátai. Még jobb, ha két utcára, így nem hűl ki a sült hal, mire odaérünk, vissza akár négykézláb is jöhetünk, nem távolság. Télen sem. Az sem gond, ha a város másik végén lakik, csak ha mínusz öt fokban kell elgyalogolnunk, kezünkben egy rénszarvasos ajtódíszt szorongatva, amin mindenki más harsányan röhögne csak Ildikó nem, másfél óra az másfél óra, hiába tesszük meg az út felét a Sugovica mentén, szép, szép, akkor is rohadt messze van. A barátok meg azért vannak, hogy érzelmileg meginduljanak, ha az ő Ildikójuk éppen csúfnak látja a világot és picsog. Akkor menni kell, agyonfagyva megállni az erkély alatt és orrunkat szívogatva rázendíteni Máté Péter Azért vannak a jóbarátuk című örökzöldjére.

16 Tovább

Az antiglobalista alapanyag

Az osztriga és a fekete kagyló csak a haláluk utáni percekben finomak, de ki mondta, hogy nem lehet őket élve szállítani?

47 Tovább

A leghálátlanabb alapanyag

Tintahalkarika? Az. Ugye nem vetted? Dehogy vettem, aglio-oliora és lángosra alig futja, a Claudia hozta. Mi lesz vele? Nem tudom. Jó, addig is tessék, ez pont jó az ujjadra, hozzám jössz?

49 Tovább

Olcsó, jó, de a miénk

Terem egy jó gyümölcs a kertünkben, de nem becsüljük meg eléggé, pedig ősszel ez az egyik legjobban kihasználható alapanyagunk.

53 Tovább

A menza királya

A főtt marha almaszósszal eltűnt, pedig lisztes habarás nélkül népegészségügyi csodaszer lehetne.

98 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek