mellesleg, van még egy válogatáslemezünk, de majd egy váratlan pillanatban fogjuk feltenni, amikor senki se számít rá
Szélességi fokunkon nem lehetett volna jobban időzíteni a karácsonyi zabálást eredményező történelmi eseményt. Még csak ez az egyetlen, utolsó töltés, elsejétől úgyis fogyókúrázok, és elsejétől, a kikönnyítés idején, végre meg lehet nyitni a fagyasztót. Ki a sajátját, ki az üzletekét tépi fel, de a márciusi teljes összeomlás megelőzésére jobb most elkezdeni a fokozott vitaminbevitelt.
Aki vitamintablettát szed, tegye, mindenki másban hisz, szerencsére itt nagyjából mindenben szabadon hihet.
Ahogy hitetlenből is van pár, ilyen például a gyümölcsöket elutasító szekta. Erővel téptem ki magam vidám mindennapjakból, de aki nem gyümölcsevőként nőtt fel, ne reméljen sokat. Hacsak nem állítja be az idénygyümölcsöt örök ismétlésre a bevásárlólistájára, nem fog belőlük vásárolni, a szekta nem ereszti. Banánt se, pedig az nem egy tisztességes gyümölcs, inkább édes kenyérféle.
Kivéve a január-februárt. Sört nem szoktam úgy kívánni, mint ilyenkor egy gyümölcslevest, pedig kevés dologra lehet annyira szomjazni, mint egy keserű, hideg sörre, főleg ebben a melegben, le is tekerem a fűtést. Vagy elülök a radiátor mellől. Vagy lemegyek egy sörért. Egy mutáns túlélőprogram diktálhatja ezt a téli gyümölcskívánást, kívántál volna erdei gyümölcsöt i.e. 10000-ben, vagy inkább i.sz. 1495-ben, boszorkányégetés lett volna belőle.
De i.sz 2011-ben semmi akadálya a januári gyümölcsözésnek, bár állaga szottyos lesz, de levesbe, turmixba, öntetnek, szorbéba teljesen mindegy, még az is, hogy gurulósra fagyasztották-e, ahogy a mama tette a málnával.
A fagyasztás kevésbé károsítja a vitamintartalmat, mint a befőzés, kevésbé cukros, és kevésbé fenntartható technológia, ezekkel az előnyökkel-hátrányokkal mindenki számoljon el lelkiismerete szerint. Remélem, amikor fagyasztott gyümölcsöt vásárolok, isten nem öl meg egyetlen kismacskát sem.
Ráadásul a fagyasztott gyümölcsök, januárban, a globális igazságtalanság miatt általában olcsóbbak, mint szezonban a kisdobozos frissek, ettől összecsikordulnak a fogaim, és a sörömből építkezve nézek feketeszederlekváros üvegeim sötét, ragacsos, és sok-sok ezresbe kerülő mélyébe.
Főleg feketeszedret veszek, vagy meggyet, néha málnát és epret, amikre szezonban a legritkábban izgulok, és csupa primitív, a tönkrement állaggal is kivitelezhető recepteket vezetek át rajtuk.
- gyümölcsleves - a gyümölcs felét elturmixolom azonos mennyiségű tejszínnel, a többi gyümölcsöt egészben dobálom bele, mézzel ízesítem, és hidegen tálalom
- gyümölcsleves máshogy: kevés vízben egy rúd fahéjat, mézet és pár szegfűszeget forralok, belekeverem a gyümölcspépet, tejszínnel behabarom és most keverem bele az egész gyümölcsöket
- a levesbe mehet fűszernek: apróra vágott menta, pirított mandulaszeletek, földimogyoró, gyömbér
- rozmaring, erre nem gondolna mindenki, de főleg a feketeszeder jól mennek a mindenen átütő rozmaringhoz. Az erdei gyümölcsök pürésítve, rozmaringgal, mézzel összeforralva jó mártást adnak pástétomokhoz, sült húshoz (kacsa!), sajttortához, joghurttortához, grillezett, rántott sajtokhoz, és tengeri halakhoz, különösen makrélához
- szorbet-nek, ami távfűtéses lakásokban nem akkora hülyeség ilyenkor
- morzsasütibe
- súlyos reggeli joghurttal, krémsajttal
A portálon sertéshálóba csavart sertésszűz, avagy a sertés legellentmondásosabb darabkája, mert mióta vesszük a sertést a színhúsáért?
Mit készítenek fagyasztott gyümölcsből?
Utolsó kommentek