Szeretem a halat, ezért nem veszek fagyasztott haltörzset. Mások meg azt szeretik, amit az életben nem fogok megérteni, mert csak halíze nincs. Lássuk, hogyan lehet ezt a terméket a legokosabban vásárolni és elkészíteni? sehogy Szigorúan közszolgálati szerda.

Olcsó, mondják mint utolsó érv. Értem, de akkor tessék felszorozni azt az összeget, mert hiába/kg az ár, a hal mellé tolnak 10% jeget, amit a csomagoláson szépen fel is tüntetnek. Mit szólna, ha a halasuk a mérlegre rakott ponty mellé lökne egy marék jeget és kifizettetné? Menne a hiszti, mi? 

Amire érdemes odafigyelni, az a halfajta, ezt is feltüntetik a csomagoláson, vagy ha nem, ne vegyék meg. Kerüljék a pangasiust, és az ázsiai eredetű halakat. Az ott a képen a klasszikus hekk (ezen a néven árulták), jellemzően Argentínából. 

A legsúlyosabb, a pangasiust különböző tőkehalnak soroló lista egy kereskedő weboldaláról. Figyeljenek oda, mit vásárolnak. 

Mivel aki ilyesmit vesz, jellemzően az a halmaz, akinek nincs ideje főzni, ezért gondoltam tolok egy kisérletet és úgy ahogy van, fagyasztva sütöm meg a haltörzseket. 

Nem sima olajat választottam, hanem beleszórtam szárított csiliket, koriandermagot, csillagánizst, szecsuáni borsot, de rengeteget, és ezt felhevítettem majdnem a legmagasabb fokozaton és beletettem a jégtől megtisztított haltörzseket. Pár perc után átfordítottam és levettem közepesre a lángot. 

Szerettem volna, ha a hal belül, a gerinc mentén nem szárad ki, hanem szaftos marad, és kívül sem ég meg. Ismétlem, a törzset fagyasztva raktam az olajba, mert itt senkinek sincs ideje halat olvasztani, talán mert azt hiszik ott kell mellette állni és felolvasni, mint a kelttésztának, vagy a húslevesnek. Ma értük vagyunk.

20 percig sütöttem, néha átfordítva, és megközelítettem az állagot, amit szeretek, belül egész puha, nedves maradt. Étteremben azért visszaküldeném, de nyilván sem ez a technológia, sem ez az alapanyag nem az a kimondott csúcsrajáratás. Halíze végképp nincs ennek a terméknek, soha nem is lesz, ez nem a halevők eledele, cserébe a fűszerektől kapott egy kellemes ízt, az legalább valami. Fokhagymás-korianderes salátával megettem. Halíze, ismétlem, az biztosan nincs neki. Esküszöm. 

Vegyenek friss halat, vagy ha azt nem szeretik, nyulat, sertéshúst, ilyeneket és kapkodjanak mellé omegazsírsavas kapszulákat. A nem halízű hal nem hal.

Tengeri sütőhal, minek van?