Túlméretezett, sötétbarna gyömbér, mutáns krumpli, furcsa gomba: ezek voltak a rögtönzött közvéleménykutatás eredményei, mikor örömömben körbehordoztam a frissen piacolt kilós zacskó csicsókát.

Annyira nincs benne a köztudatban, hogy magam is ötből négyszer az articsókával keverem, pedig hiába csóka mindkettő, sok közük nincs egymáshoz. Alkatilag a csicsóka a krumplihoz hasonlítható leginkább, húsa nyersen rostos, kemény, csak sokkal édesebb, és ropogósabb. A növény rendszertanilag és ránézésre a napraforgóhoz áll közel, de mivel nekünk a gumója kell, ez teljességgel mellékes.

Nagyszüleimnél teljesen természetes volt, hogy terem a kertben ez az édes, nagyon enyhén csípős-kesernyés növény, egyszerűen nyersen fogyasztottuk. Úgy is élvezhető, mivel nincs az a kásás, keményítős állaga ami a krumplinak, harapva inkább a retekre hasonlít. Tizenöt évvel később az Olimpiában kihozzák a levest, majdnem hófehér lé, benne egy tojás, azon apró méretű zöld, ez mi, kérdezzük, csicsókaleves, benne tojás, rajta egy kis szál turbolya.

Minél keményebb, annál frissebb, ha állni hagyjuk, elkezd ráncosodni és puhulni, a húsa kásásodik.

Csicsókaleves négy főre:

  • 1/2 kg csicsóka
  • 1/2 liter szárnyas-, vagy zöldség alaplé
  • egy édesköménygumó 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl édes fehérbor (elhagyható)
  • olivaolaj, só, bors

A csicsókát meghámozzuk. Ez elég nehéz, mivel a felülete teljesen amorf, legjobban a görbe élű, köznyelven turnírozó kés vált be, de néha így is megszenvedünk a kis herceg bolygójának göcsörtösségét megszégyenítő darabokkal. Ha sikerült meghámozni onnan már egyszerű, forrásban lévő vízben puhára kell főzni. Nem szétfőzni, csak amennyire a turmix elvigye. Összeturmixolás után alaplével higítsuk fel, pár korty édes fehérbor ezt se nem rontja el, mondjuk királylányka. egyformára kockázzuk, forrásban lévő vízben puhára főzzük.

Ha már úgyis fehér, szoktam mellé tenni olívaolajon megpárolt édesköményt, fokhagymát, ha vendégek előtt akarok felvágni, egy nagyobb darab csicsókát nyersen hagyok, vékony szeletekre vágom és olajban hirtelen kisütöm és azt teszem a levesbe, turbolya helyett meg jó nekem az ánizskapor is, ha már kéznél van. 

 Mire használják a csicsókát?