Aranyosan gyilkos fűszer Van egy közismert alapanyag, ami melleknél, fenekeknél és cuki cicáknál is nagyobb mémet kavart a Youtube-on. Ez pedig nem a világ legerősebb, legcsípősebb paprikája vagy tormája. Több ezren voltak képesek az utóbbi öt évben kamerára venni magukat, amint folyadék nélkül nyelnek le 60 másodperc alatt egy evőkanál fahéjat, mindezt pedig kb. négymillióan nézték végig.

A kihívás egyszerűnek tűnik, valójában szinte kivitelezhetetlen: a fahéj hihetetlenül finom állaga miatt azonnal beborítja a szájat, a nyelvet, a torkot, felszívja az összes nyálat, ami a nyeléshez elengedhetetlen volna. Így a szerencsétlen kísérletező belélegzi a fahéj jó részét, és hamar fulladozni, öklendezni kezd. A tudósok figyelmeztették a bátor bevállalókat: a kihívás akár halált is okozhat.

Végletekben működő fűszer ez, ami habos cappuccinókat, szép gyermekkori vasárnapokat, de csípős, maró, intenzív élményeket is előhívhat.

Az előbbi felidézéséhez felhalmozódott, megráncosodott, plöttyedt, esetleg enyhén fagyott almát hasznosítandó fahéjas sült alma, gasztrosznob kifejezéssel grillezett, karamellizált alma kell. A sült almának nagy szüksége van a puccosított névre, mert receptnek nehezen nevezhető. A megpucolt almákat anyu félbevágta, a magházukat kivájta, és a vájt oldalukra fektetve a nagyi régi, betolós pirítójába pakolta. Amikor megbarnultak, de formájukat még nem vesztették el, megfordította őket, a magház helyét telerakta fahéjas porcukorral, és visszatolta a grill alá. Amikor a cukor kérgesre sült, kész volt.

Gasztrosznobul vaníliafagylalttal, gyarlóként magában habzsolva, nyelveket, ujjakat szétégetve fogyasztható. A fahéj gyilkos oldalát megmutathatja bármely marokkói húsétel, végleteit a legjobban egy élménybe foglalva egy sós, ropogós keksz hozza ki. A tészta arányaiban megegyezik az alapkeksszel, mégis vannak különbségek.

  • egy egység cukor (náddal finomabb)
  • 1 tojás
  • két egység vaj (minél finomabb, jobb minőségű a vaj, annál jobb lesz a keksz)
  • 4 egység liszt, negyede kukorica
  • bő kiskanálnyi, nagyszemű só
  • 1 nagy evőkanál fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

Az alapanyagokat gyorsan összedolgozom, fél centisre nyújtom, kiszaggatom, és visszahűtöm. Hűtés után a lehető legvékonyabbra, körülbelül 3 milliméteresre kell nyújtani, formákat szaggatni belőle, tej, tojás és sok fahéj keverékével megkenni, majd sütőpapíros tepsin, 180 fokon kb. 12 percig sütni. 

Bevállalnák a fahéjat?