A főtt marha almaszósszal eltűnt, pedig lisztes habarás nélkül népegészségügyi csodaszer lehetne.

 

 Édesítőszer, fehérjekenyér, sokszor a normál változatnál magasabb kalóriatartalmú light termékek, magos kenyér, margarin, étolaj, és hasonlókban keresi a nép a megváltást. A diétázó mindenkinél hiszékenyebb, elhiszi az összes könnyengyorsan reklámot, műcsecses hazugságot, Zs-kategóriás szarházik csodameséit. Közben elfelejti honnan jött, mert a megoldás a legelavultabb szakácskönyveinkben, a nagyi lábosában, sőt a menzán is ott van, csak okosan kell hozzányúlni, nem rákos halókat zabálva lesni frusztráltan a mérleget, izgulni az artériákért.
  A könnyű ételeket sem kellene újra és rosszul feltalálni, ahogy a pénzszűkére sem a párizsi a megoldás.
  Fél éve újra levettem az örökölt Horváth Ilonát a polcról. Amire kerestem a választ, a mellette sorakozó Thomas Keller, vagy Heston Blumenthal nem tud válaszolni, a mexikói szakácskönyveim még kevésbé. Lehetne egészségesen élni ezekkel a magyar receptekkel? Gőzöm sincs mi a magyar konyha, de a Horváth Ilona szakácskönyv biztosan nem kozmopolita, és mindenkinek megvan. Egyszerű, gyors, könnyen beszerezhető, helyi alapanyagokból készített ételek vannak benne, és marha sok liszt, margarin, piros arany, kommer szarok, és orbitális technológiai hibák (a hízott libamájas receptekhez lapozzanak, katasztrófa, viszont a bélszínt mediumra ajánlja) itatják át az 1990-es kiadást. De ez, és pár divatos szakácskönyv biztosan ott van a panelpolcokon, csak a Dzsémiből nem főznek, az lapjával támasztva dekorálja a konyhát.
  Tucatnyi felfújt, főzelék, rakott zöldség sorakozik az oldalakon. Ezek az alapételeink némi szerkesztéssel (a liszt és a mesterséges ízesítők kiiktatása) csudajó Táplálkozz okosan! játék lehetnének. Csak nincs aki megszerkessze, mert pár almatermelőn kívül kinek érdeke az almaszósz népszerűsítése? Ki venne abból Audit?
   A 180. oldalon akadtam el, gyömölcsmártások. Almaszósz. Mindig imádtam a húst gyümölccsel. Piszkét, meggyet, almát szósznak, sültek mellé szilvát, körtét, kompótnak. Az édes és a sós párosítását talán még az édes-savanyúnál is jobban szeretem, a gazdag ízek küln elősegítik a jóllakást. Ész nélkül főzök csatnikat, pikáns lekvárokat, de elfelejtettem a legegyszerűbbet, húsz évig hanyagoltam az almaszószt.
  A könyvben szegényes, fűszertelen a recept, ráadásul habart, ahogy az összes főzeléket, mártást liszt húzza le, ezt ki kell váltani. Turmixszal.
  A lisztes főzelék,mártás, mint köret, fölöslegesen tompítja az ízeket, butítja a fogást, nehezíti az ételt. Nem kell, felejtsék el, és így lisztérzékenyeknek is elkészíthetik. A módszer ugyanaz a répától az almáig, de nem fog igazi főzeléknek kinézni. Cserébe finomabb.
  A feldarabolt célzöldséget, gyümölcsöt, egy kevés vajon kevergetve félpuhára sütöm, sózom. Levet ereszt magának, vagy ha nem, alaplével segítsenek rajta. Ha egész fűszereket használok, azt még a sütés elején beledobom, az őröltet, friss zöldfűszereket csak turmixolás után, a  legvégén, késsel apróra vágva adom hozzá. Ha minél főzelékesebb állagú végeredmény a cél, csak a felét kell a kész alapanyagnak elturmixolni, igény szerint tejjel, tejszínnel mártássá higítani és visszakeverni bele a darabos alapanyagokat. Én pürének kedvelem, ezért az egészet elturmixolom és nem higítom, a képen így látható. Az egész turmixolva, higítva is elkészülhet, ki milyen állagra gerjed.
   Legjobb párja a marhahús. Fent egy panelszuvidált, úgy koncentráltabb az íze. A szegyet, lábszárat, pofát, fartőt, valami zsíros koncot sózok-borsozok, légmentesen lealufóliázok, vagy veszek hőálló zacskót és abba csomagolom. Egy lábosan annyi vizet öntök rá, hogy ellepje és igyekszem a hőfokot 62 fokon tartani. Egy maghőmérővel menni fog. Hat óra múlva, ha a vizem nem zavaros, ujjongok, sikerült jól csomagolni, kiveszem a húst és megesszük. Ezzel a szeggyel sikerült eddig a legjobban, pedig küzdöttem már nyúllal, karajjal is, de a hőálló zacskó jó befektetésnek bizonyult.

  Az így készült zöldség, gyümölcs vaddal, sertéssel, borjúval, malaccal, bármilyen natúr sült, főtt és panelszuvidált húsokkal, maradék pörkölttel feladható.
  És nincs mennyiségi korlátozás.

Mikor ettek legutóbb almaszószt?