Amiben kávé, cukor, mézédes datolya és kardamom van, az csak egyvalamire lehet jó. Red Bullt gyalázni.

A Pocket Coffee-t ismerik? Engem majdnem megölt. Versenylovakat vittünk Carrarából Veronába, hatvannal. Csak majmok száguldoznak autópályán több tízmilliós miniménessel a derekukban, felelős lótulajdonosok nem. Hajnalban indultunk, én rémesen ziláltan, előző este több ezer kilométerről becsöngető excsaj meglepetéssel kitömve. Kiezmitakarigeeencsaktessekpffhhagyikvagyugysekellesz. A kamionban az egyik ló is hamar hisztirohamot kapott, leállósávban fél tonnás, örjöngő lovat nyugtatózni értékes tapasztalat, egy darabig kitágult pupillákkal ültünk a fülkében, majd elérkezett az adrenalin távozását jelző ólmos fáradtság. Muszáj volt bevenni valamit.

Megálltunk egy Autogrillnél és felmarkoltunk néhány csomag Pocket Coffee-t. Nem ismertem a terméket, akkoriban még nem lehetett itthon kapni. Akkoriban még csak nem is kávéztam, erre később szoktam rá, Olaszországban. Ott mindenki rászokik.

Megettem két csomaggal. Ne próbálják ki otthon.

Nem mértük meg a pulzusom, de bármelyik belső sávban repesztő Maseratit állva hagyta volna. Vörösebb voltam, mint az összes endékás a Balatoni stégen. Jobban izzadtam, mint az összes ló együtt a raktérben és folyt a nyálam. Volt egy pillanat, amikor a lovak nyugtatójáért könyörögtem. Szép emlék, azóta nagyon vigyázok a kávé és a cukor együttállásával.

Erre a napokban felfedeztem a fenti méreg tökéletes ősét, kardamommal, a szíverősítő afrodiziákumok klasszikusával súlyosbítva. Fejenként két-három nagyszemű datolyával számoljanak.

  • 200 g datolya (a nagyszemű, amit török, szír delikben lehet kapni kilóra, jobb)
  • 2,5 dl erős kávé (kotyogósból, vagy kávégépből, filteres kávéfőző felejtős)
  • 10 g egész zöld kardamom
  • 1/2 rúd fahéj
  • kiskanál cukor
  • opcionális török joghurt (natúr joghurt egy éjszaka alatt egy szitába rakott konyharuhán átcsöpögtetve. a sűrűje a török joghurt)

A kimagozott datolyát a többi hozzávaló közösen felforralt elegyével meglocsolom és pár napig a hűtőben hagyom összeérni.

Reggelire jobb, mint egy presszókávé, és bár furcsán hangzik, de tökéletesen kiegészíti a savanykás, sűrű joghurtot ez a tömény, édes és illatos gezemice.

Volt már kávétúladagolásuk?