Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Amikor a kávé jobban hízlal, mint a kóla

Most megpróbunk túlemelkedni azon, hogy a Starbucksban nem kávét árulnak, hanem életérzést, meg tejet amiben van kávé, és ezt félretéve írni egy termékükről.

A Pumpkin Spice Lattéról, ami már az egész világon óriási hisztit kavart, és lényegében egy karácsonyi fűszerekkel megküldött tejeskávé tejszínhabbal. A pontos hozzávalókat a foodbabe.com-nak sem lehetett könnyen kiszedni a Starbucksból, de színezék is van benne a biztonság kedvéért a kávé, cukorszirup, tej és fűszerek mellett.

Ami egy folyékony süti. Annyira süti, hogy egy adag (tall nevü kiszerelés, ami a legkisebb, kb. 3,5 dl) 300 kalóriát tartalmaz, ami egy tisztes szelet süteménynek felel meg a maga 38 grammos cukortartalmával. 

Két tesztelőnk bírja a cukros dolgokat, mindketten répatortára kapcsoltak a kóstolás után, és van is benne valami, csak sokkal édesebb, de a karácsonyi fűszerek -ami a répatorta sajátja is- dominálnak benne. Ezért is kattantunk a répatortára, mivel nálunk a sütőtökös pite, ami szintén ezzel az ízkombinációval készül, nem ismert édesség.

Kávé, bár van benne, de egyáltalán nem érződik, mondjul jobb is, az eszpresszó szerelmesei nem ide járnak, nem véletlenül. 

A hisztit nem értjük, a kalóriaértéken őszintén le vagyunk döbbenve, hiszen az több mint a kétszerese egy doboz (330 ml) zsíros kólának (139 kalória).

3 Tovább

Legek a kávézásban

0 Tovább

Minden tizedik ember hülyeséget hisz a kávéról

Egy kétezer fős vizsgálat soorán kiderült, hogy a felnőttek tíz százaléka hiszi, hogy a kávé rákot okoz, és fogyaszt. Mind a kettő hülyeség.

0 Tovább

5 klassz vintage kávéplakát

0 Tovább

Az ország, amit a kávé mentett meg a pusztulástól

Burundi még afrikai mércével mérve is rettenetesen szegény országnak számít (ami azért nem kis teljesírtmény), ahol az ország exportjövedelmének 80%-a származik a kávéból.

0 Tovább

Főzzünk ebédet kávéfőzőben

A klasszikus filteres gépekepben ugyanis nem csak a kollégisták kedvenc ételét, a vifon levest lehet megfőzni, hanem mindent, értik? MIN-DENT! Nem vicc.

0 Tovább

A kávé nemcsak pörget, de a szívet is védi

Már egy csésze is 30%-al javítja a vérkeringést több mint egy óráig.

0 Tovább

Kávés szappannnal a narancsbőr ellen

Ha már a Táfelspiccen rendes Tyler Duurden módjárs nekiálltunk szappant főznim lúgozni, és fölforgatni a konyhát, az olívás mellett csináltunk kávésat is.

0 Tovább

2013 üdítőitala: az ET

Amikor először hallottunk róla, borzalmasnak találtuk az ötletet. Majd kipróbáltuk, és el kell ismernünk a divatos, gyümölcsösen savas eszpresszó és a tonik szuper frissítők együtt. 

Az Espresso Embassyt amúgy igyekszem elkerülni, mert kizárólag az újvonalas, kifejezetten savas és gyümölcsös karakterű -pillanatnyilag nagyon menő- kávét főzik, amit kifejezetten nem tudok meginni. Az olaszos, mélyen pörkölt kávékban keresem a szépséget, ezt egyszerűen nem szeretem.

A keserű tonikkal párosított savanykás jellegű kávé viszont figyelemre méltó ötletnek tűnt, ezért elmentünk kipróbálni. Igazuk lett, bár előítéletektől terhelve szerettük volna azt mondani fúj, de rossz, böee.

Nem, a páros elképesztően üdítő, friss és vagány. Viszont aki cukorral issza a kávéját, messze kerülje el, mert az ET (Espresso Tonik) bizony keserű és savanyú egyszerre, nyitottság és viszonylag fejlett ízlés kell hozzá. 

0 Tovább

Mítoszvadászat: gomba és kávé

A Gastropolis egyik főzőestjén találkoztam a barista Molnár Attilával, lelkes és elszánt kávéőrült, ő szédített egy elsőre furcsának látszó ötlettel: minden gombák legjobb ízfokozója a kávé.

52 Tovább

Miben főzzünk tökéletes eszpresszót?

 A kapszulás, a kotyogós, a Brikkás, és az e.s.e. podos harca, kortesbeszédekkel, árakkal. 

Az alap, az ős, a megdönthetetlen a kotyogós.

Munk Vera is azt szereti.

 "Kávéfüggő anya, kávéfüggő gyereke vagyok, nekem a szuperfinom mamaszag is kávéillatú, és amióta az eszemet tudom, a kávéillatú reggelekhez az isteni hang: halk és határozott kotyogás dukál. Mert az anyukám igen hamar megtanított az alapszabályokra, amelyek szerint az instant kávé nem kávé, a hideg kávé nem kávé, a löttyös kávé nem kávé, és a cukrozott kávé sem az, az ízesítettről és a koffeinmentesről pedig szó sem essék. A kávé a szigorú szabályok szerint nem más, mint a kotyogósban főzött méregerős, csepp tejjel bolondítva.
 A kotyogóssal szertartás a reggel, a legelső pillanatok társa ő: alkatrészei az előző napról szépen elmosva várnak a konyhában, mert a kotyogóst tisztelni kell, bár nem is különösebben sértődős, mert ha hagyom berohadni a kávét, akkor is csak egy pillanat a tisztítás. A kotyogós titka az egészen lassú tűz, hagyni a vizet komótosan bugyogni felfelé, élje át minden cseppje a fölé tömködött aromát. És a kotyogós szép is, minél öregebb, annál jobb, mert a fiatal fémes felületet be kell törni, hogy aztán évekig helyt álljon a konyhában. Igen, a kotyogós nem más, mint a függőséget okozó nosztalgia, ami ráadásul a pénztárcát is kíméli, a legutóbbi egyszemélyes kotyogómat (a függőknek egy-, két- és négyszemélyes is való a konyhába!) ötszáz forintért vettem az újpesti piacon, és azóta is vígan ébreszt reggel.
A kotyogós a hardcore kávés arcoknak való, a kotyogós kiröhögi az átfolyós löttykávéfőzőt és a sznob kapszulás masina háta mögött kuncog. Agresszív és imádnivaló."

A kotyogósok között is vannak veszélyes partiarcok, ők nyomásszabályozós készülékben utaznak.

Lövenberg Balázs egy ilyennel főz kávét. Már amikor sikerül neki.

 "Először is szögezzük le: az otthoni kávéfőzés eleve a megalkuvásról szól, mert a tökéletes kávé Olaszországban készül, bemegyek a bárba az április végi napsütésből, un buon caffè, 80 cent uszkve 1 euró, a pultnál iszom meg, aztán továbbsétálok. Vannak az őrültek, akik ezt a kávét remélik rekonstruálni otthon, rájuk komplett iparágak épülnek, nyolchetes tömörítő tanfolyam, vízlágyító satöbbi. Én is elindultam erre, de aztán megvilágosodtam, hála a Brikkának. Ha személyisége lenne (van), ő lenne az, akitől ha megkérdezik: pesti vagy? enyhe lenézéssel azt válaszolná: budai. Ha a kotyogósnak lelke van, a Brikkának művészlelke, a szó 19. század végi értelmében.
 Ez egy szimpla kotyogó, amire nyomásnövelő szelepet ötöltek, tehát sima őrölt kávéval megy. De képes vagyok perceket tölteni azzal, hogy milliméterre pontosan állítsam be a 0,35 deci outputot eredményező vízmennyiséget. Hogy előmelegítsem a szűrőt. Hogy megtisztítsam a szelep alját. Hogy a kávé pont annyi legyen és pont úgy domborodjon kis halomba.
 És ha minden stimmel, akkor van esélyem olyan kávét kapni, mint egy 20-szor annyiba kerülő Gaggiával vagy la Pavonival. Öt év alatt két géppel háromszor sikerült. A maradék párezer kávé mintegy 70 százaléka erős közepes volt, a többi ihatatlan. Valamit valamiért."

A kapszulásokat Havas Dóra képviseli.

 "Kettőnk közül én vagyok az, aki a konyhai kütyüktől izgalomba jön, én viszont nem kávézom. Ha tenném, egészen biztosan valami csinos kis eszpresszómasina ülne a konyhapulton, amiről pontosan tudnám, hogy hány bar nyomással köpi a különleges gonddal kiválasztott, tökéletesre pörkölt kávét, a lehetőleg dizájnos kávéscsészébe. Aki benéz a teásfiókomba, érteni fogja mire gondolok.
Így a kávé egészen más megközelítésből kerül nálunk a csészébe: egy egyáltalán nem gasztrosznob férfiéból.
 Az elvárások: a kávé legyen erős, lehessen több fajta közül választani, készüljön el egyszerűen és gyorsan, ne kelljen vele foglalkozni. Nem árt, ha a praktikumot egy kis dizájn és marketinges varázs is kíséri - a kávégép jól néz ki, a kapszulák színesek és limitált szériában is kaphatók, és lehet hosszú vagy rövid kávét főzni belőlük. A profi marketing áldozatai vagyunk, bekajáljuk, hogy a kapszulákba csúcskávékat rejtenek és mi szeretjük a felhajtást minden ízesített és rövid ideig kapható fajta körül. Mert okosan kitalálták és szépen csomagolják. Nem kell hozzá érteni és nagyon könnyen bele lehet szeretni. Mivel főleg hétvégén zörög a dizájnmasina, a kapszulák ára annyira nem zavar, 103-124 Ft közötti áron csorog egy adag a kávé a csészébe."

Az e.s.e podosok mellett Orbán Marianna áll ki:

 "Rühellem őket, rühellem őket, mindig kioktatnak! Másodszor kerestem meg a törzsgárdát kávéfőző vásárlás kapcsán, ám kapcsolatom az Index topic kávészakértőivel nem indult felhőtlen barátságnak. Nézd már a hölgyet, pálcikával habosít, biztosan fél a gőzkartól! Az ilyen beszólások után konkrétan azt hittem, soha többet nem megyek a konyhába, ezek itt mind gőzkarral a seggükben, kezükben születtek, semmi keresnivalóm a kávéfőző környékén. Aztán a kíváncsiságom segített túllendülni a kezdeti nehézségeken, végül hallgattam rájuk.
 Határozottan kapszulás gépre vágytam, a kapszulák ára azonban riasztó volt kissé.
A kiválasztott e.s.e nyílt szabványú podos rendszerek előnyei közül két legkézenfekvőbbet említenék: az egyik a gépek és podok közötti átjárhatóság a nyílt szabvány miatt (ami naná, hogy az Illyhez kapcsolódik), ez egyértelműen nagyobb kávékínálatot eredményez. Hagyjuk a limitált marketingrizsát, én válogatni szeretnék! A másik, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megfelelően őrölt, tömörített kávépárnát használva tökéletes presszóhoz jussunk pénztárcánkat és konyhapultot kímélő módon. Az e.s.e. rövidítés az easy serving espresso szóból származik, podonként 7 gramm kávét tömörítenek a gyártósoron. Belépő szintű párnák használatával már 40,- Forintért presszót készíthetünk, a drágábbak pedig a kapszulákkal találhatók egy árkategóriában. A gép beszerzését illetően találunk rövid garanciával bíró, de tökéletesen felújított darabokat 25.000-30.000,-Ft közötti áron, de ha ragaszkodunk az új berendezéshez, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Nagyjából 60.000,-Ft-tól kaphatók az új beszerzésű podos gépek. Egy dolog fontos, nem keverjük a podot a paddal, a tömörítés nélküli vakítást padnak hívja a szakma, aki presszót szeret, ilyet nem visz a konyhájába."

A másik oldalon egy egyáltalán nem csípős, hülyebiztos mexikói étel, az aszalt szilvás csirke.

Miben főzik az eszpresszót?
164 Tovább

Mindent felhabosítok, ami a kezembe kerül

Félálomban csoszogok ki a konyhába, nagyjából nyolcéves lehetek, a körfolyosón kávéillat, a lakások ajtaja mindenkinél nyitva. Csukott szemmel iszom az anyám által kezembe nyomott kakaót, a gyomrom azóta is képtelen ébredés után másra gondolni. Meleg, tejes ital nélkül puszta kézzel gyilkoló terminátorrá válok, kommunikációm kimerül a morgásban és hümmögésben. Ha lenne pöcsöm, biztos azt is vakargatnám.

99 Tovább

Itt van a Starbucks, de hol kávézzak?

Itt van, megnyitott, ennek is meg kellett történnie. De ez nem a kávéról szól, ezt mindenki felejtse el.

Sok az iroda a Westend környékén, biztosan akad valamelyikbe kedves olvasóink közül is, ők fognak először, akaratlanul szembesülni a termékkel: a Starbucks-logós papírpohárral. Ahogy holnaptól ezeknek az irodai konyháknak a polcain, úgy a metrókon és a négyeshatoson is megjelennek a sellőfejes papírpoharak. A poharak. Bennük nescaféval, kakaóval, ki tudja mivel, mert a Starbucks drága, ahogy drága a Clinique is, mégis mennyi morcsos és törődött papírszatyrát látom kipirszingelt gimisek kezében a buszmegállóban. Benne pulcsi. Remélem jól bírják majd a strapát ezek a poharak. Van belőlünk ilyen is, Csikós kolléga tisztán megfogalmazta a jelenséget: 712i kéne a magyarnak. Itt is van, egy 760Li áráért.

Erre is érdemesek vagyunk, csodálatos nap ez, itt egy írás teljesen más megközelítésből, bár én a sok félcsóró erőn felüli villogási kényszere, mint remek vásárlóerő, és a Kecskeméten épülő Mercedes-gyár között kevés összefüggést látok, de még az is lehet.

Amíg ez eldől, nézzünk pár nagyon jó kávézót Budapesten, ahol különleges minőségű kávéval, és szakszerűen ápolt kávégéppel várják a vendégeket. Ezekben pár alkalom után nem kérdezik meg, hogy iszod, mert tudják, cserébe csak kávét árulnak szexi cimkés papírpohár nélkül. Mindenki döntsön ízlése és igénye szerint, a nagy kávéláncok már szinte mind megérkeztek, van választék.

Szóda VII. Wesselényi u. 18.

Coffe Cat VI. Ó u. 44.

Mozaik kávézó és teaház VI. Király u. 18.

Olasz Intézet kávézója - extra: a város legjobb baristája, Carlo! VIII. Bródy Sándor u. 5-7.

Caffé Gian Mario  - VI. Bajcsy-Zsilinszky út 35.

Cafe Sempre - IX. Lechner Ödön fasor 1 .

kommentekbe írja be bátran mindenki a kedvenc kávézóját, indoklás nem árt.

291 Tovább

A kijavított kávé

Tegnap óta konyakkal iszom a kávét.

Az olasz koleszból ilyen csészéket lehet eltulajdonítani. Ezért tart itt ez az ország.

Apám mesélt a legendás lovasembereket kitermelő évfolyam egyik vademberéről, aki nem szívlelte a tejet, keményszárú lovaglócsizmáját mosta vele. Ezt a posztot biztosan szeretné.

Nincs itthon tej. Aludttej van. Haverok lakásán, riadtan és másnaposan ébredve, hányszor öntöttem savanyú baktériumcsomókat a kávémba. Az első szívszorító pánik után -Hol vagyok?- derekamon a kanapé nyomaival, az első életmentő kávé szokott így megsemmisülni. Óvakodjanak a több, kinyitott tejesdobozt tartalmazó hűtőktől és mindig szagoljanak bele előtte. A romlott tejes háztartásokban viszont mindig van kávétejszín, felelős nyitogatók, tudják magukról, csak elfelejtik.

Tejszín van az én hűtőmben is, szó se lehet róla. Cukorral lenyelni se tudom. Igyam magában, de a kávét magában nem lehet. Kérem mellé a valószínűtlenül vastag falú, apró csészét, a krómfrontos kávégépet art deco fonttal kiszedett logóval, egy baristát fehér ingben és puhadobozos cigarettával, a fehér falra szerelt polcokra tucatnyi gyomorkeserűt, super 200-as gyapjúöltönyök ujja alól kivillanó arany mandzsettagombokat, a Vespa pörgését elnyomó Lamborghini kelepelést, vagy bele kell öntenem a pótszert.

A Lamborghini és a kávé összefüggései

Az elszánt traktorgyáros, Ferruccio Lamborghini a kevély Enzo Ferrarira megorrolva kezdett autókat építeni. Fia, Tonino Lamborghini kiegészítőket tervez, és az első dizájnerek között jelentetett meg sajátmárkás élelmiszert, ez ma a Lamborghini kávé, az autókról is ismerős Murcielagóval, a bikás logóval.

Ami nincs. Akkor inkább iszom egy Red Bullt. Az sincs. Nem megyek le venni semmit. Erre az idegfeszültségre inni kell. hőőjj

Caffé corretto, a kijavított kávé. A módszer egyszerű. A presszókávéba egy óvatlan löttyintésnyi likőrt, rövidet kell tölteni, vagy fellazítani vele a csésze alján maradt utolsó korty kávét. Akár mindettőt. Cukrozni nem illik, van abból elég az alkoholban, csak tönrevágná az ízeket és szívrohamig pörgetne, mert a caffé corretto hatékonyabb drog a tejes és cukros változatoknál.

A párosítás legjobb alanya egy ánizslikőr, Sambuca, Pastis, akár Ouzo, ez csilingelősre élénkíti a kávét. Klasszikus választás a grappa, a törkölypálinkák. Senior versenyző a konyak, vagy bármilyen brandy, közérthető, és szerethető a rum. Perverzek a gyomorkeserűk, a mirto -szardíniai mirtuszbogyólikőr- pedig mindennél izgalmasabb.

Szép idők jönnek. A tejet sem fogom elhanyagolni, csizmám éppen akad.

Mivel korrigálják a kávét?

130 Tovább

Esemény előtti édesség

Amiben kávé, cukor, mézédes datolya és kardamom van, az csak egyvalamire lehet jó. Red Bullt gyalázni.

84 Tovább

Mi legyen az alkohollal?

Mit csinálnának négy liter tiszta szesszel? Meginnák, persze, de hogyan?

80 Tovább

malackaraj

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek