Ma mintha nem esne, ilyenkor rögtön elszaporodnak a sörösdobozok a hűtőben, és vad ötletek születnek a felhasználásra. Megiszom, vagy megfőzöm.

Két okból járok reggelente futni. A többi tisztességes belvárosi sportember este jár, de este tele a pálya, és az ártalmatlan sporttársak mellett, sörét elől menekülő vadnyulak módjára cikázó kölykök mozognak kiszámíthatatlan röppályákon. Azt én se tudom, mit keres a kétéves este nyolckor a salakon, ahol kéttucat alak köröz, esetileg sprintel jóízűeket, süketen, fülében zenével, de ahogy elnézem anyutaput, ez ott a legkisebb baj, futópálya a nyolcban, mit is várok? A másik ok a sör.

Soha nem kívántam még bort, pedig többnyire azt iszom, alapvető szükséglet ebédhez, vacsorához, egyre kevésbé tudok elképzelni nélküle egy étkezést. Sört ritkábban iszom, de akkor azért, mert meghalok érte. Csípős izzadtság folyik a nyakamon, a pólóm gusztusosan térképes, sós a szám széle, salakos a cipőm, a lakáskulcs összeverte a combom, és ma is feszt ki akart esni a bal fülhallgató, erővel próbáltam visszanyomni, fáj a fülkagylóm, pisilnem kell. Szomjas vagyok, pezsgést, keserűt, hideget akarok, gyorsan, habos lesz, mert nincs türelmem megdönteni a poharat és óvatosan. Csak a másodikat. Megdöglök érte, másra se tudok gondolni, csak egy sörre, kevés dolgot lehet annyira kétségbeesetten kívánni, mint egy hideg sört. Reggel nem, akkor narancslét, vizet akarok. Este sört. Pont este, amikor azt a dobozt igazán kár meginni, egyszerűbb lenne szigetelőszalaggal rögtön a kapaszkodókra erősíteni, úgyis odakerülnek, voltam már majdnem nyolcvan kiló, a futás utáni sörök támogatásával. Ezért futok reggel.

A hűtőbe került sörökkel mégis kezdeni kell valamit, mondjuk zsírral összefőzni, rögtön diétás lesz. Alábbi receptre hívjanak tömegeket, legyen benne sok férfi, imádni fogják.

  • 2 üveg barnasör
  • 2 kg bőrös csülök, hasalja, császár, oldalas vegyesen, vagy csak az egyik, 5×5 centiméteres kockákra vágva
  • 1/2 kg kimagozott aszalt szilva
  • 2 répa megpucolva, hasábokra darabolva
  • egy nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 10 dkg füstölt szalonna felkockázva
  • egy öt centis fahéjdarab
  • egy csokor friss kakukkfű
  • só, bors ízlés szerint
  • köret: kenyér, zsemlegombóc

A feldarabolt húst a kiolvasztott szalonnán megpirítom. Ne kerüljön túl sok hús egyszerre e serpenyőbe, mert akkor párolódik, nem pirul. A húsokat ekkor át lehet helyezni egy nagy lábosba, és a maradék zsiradékon megpirítani a hagymákat, amik ezután mehetnek a húsok után, akár a zsiradékkal együtt, melléjük kerül a répa, és a kakukkfűcsokor. Felöntöm a sörrel, és fedő alatt, alacsony lángon addig főzöm, amíg a hús megpuhul (két-három óra). Tálalás előtt kidobom a kakukkfűcsokrot.

Mit főznek sörben?