A kocsonyához vásároltunk egy disznófejet, mert kell a disznófej, majd mi azt tudjuk, vidékről felpestiesedett kislányok volnánk, adjad csak, belefér, hogyne férne. Itt a Vanda halkan megjegyezte, nincs akkora lábasa, amit én egy dehogynem vannal elintéztem. Ő meg egy bölcs lány, ilyenkor befelé mosolyog egyet, hogy később annál jobbat röhöghessen.

Nem volt akkora lábasa. Jólvan Anna, pálinka? Egy gyors kör törköly után meg kellett faragnom a fejet, addig Vanda egy félmosollyal elvonult a kanapéra. A fejen jelentős, úgy két tenyérnyi toka lógott, először azt vágtam le.

- Abálunk szalonnát?
- Naná!
- Látod, milyen jó, hogy ekkora fejet hoztunk.
- ...

Sajnos ez még nem volt elég, akkor Vanda férje előhozott egy dekopírfűrészt, de pár másodperc alatt be kellett látnunk, a két fős Darwin díj a kertek alatt jár.

Megittam még egy pálinkát, csontig leszedtem az orrát és belepaszíroztam a lábosba, majd elkészítettük a kocsonyát.

Az abált szalonna vágáson készül, az abalében, ott ízesítik a hurkák, darab húsok. Készítettem már zöldségelve, alaplében is, és megfőhet a kocsonyában, de abba a lábosba a fej miatt már nem fért bele. De fej nélkül nem lenne abált szalonna kérdés sem. Így maradtunk a minimalista változatnál.

A szalonnákat felöntöttem annyi vízzel, aki ellepte, egy fej félbevágott fokhagymát, vöröshagymát, öt szem feketeborsot, két babérlevelet tettem hozzá, megsóztam, és gyöngyöző vízben főtt másfél - két órát. Amikor könnyedén beleszalad a villa, készen van.

A lében hagytuk meglangyosodni, majd a tetejét centi mélyen beirdaltam és alaposan bekentük édes fűszerpaprika, só és alaposan elkapart fokhagyma keverékével és hidegre tettük.

Ha van elég lelkiereje a készítőnek, nem fokhagymázza halálra, kiváló paprikát használ hozzá, abban az esetben, de csakis abban, és vékonyra vágva nagyon kellemes tud lenni. Puha, szaftos, illatos. Egyszer, mivel nem volt más paprikám, füstölt spanyol paprikát simítottam rá, amitől sokkal finomabb lett. Rafkósan hozzáállva tudna annyit, mint a sztárolt lardo di colonnata.

De hőbörgősre fűszerezve, vastagon szelve, frissen sült kenyérrel kötelező kiegészítője ennek a hóesésnek.

Egy Miss Januárról mit is kérdezhetnék?