Lacibácsinak, aki már hány menyhalat igért nekem, ugye

Örökre felvéstem magamra a pontyot, innentől halszerelmeim között már mindig második lesz az első hely, ahova kivételesen felkapaszkodott egy furcsa, szezonális csúfság, amit szinte csak a horgászcsaládok és barátok ismernek: a menyhal.

Menyusok a Bockban.

A menyusban a máján kívül az a pláne, hogy ez az egyetlen édesvízi, tehát nálunk is megtermő tőkehalfaj. Aki még mindig nem érti, a tőkehal karakteres húsa ajándék, hatalmas, zsíros mája pedig egy, a váncsaian nevezett istenbizonyítékok közül. A tőkehalmáj konzervben bárhol elérhető, és a menyhal mája semmivel sem marad el tőle.

A menyus első ránézésre egy nyálkás, lábatlan, szalamandra-godzilla, nem túl bizalomgerjesztő látvány, de halaknál sokszor megáll az elmélet, a legtaszítóbb pofák mögött a legfinomabb a hús, lásd ördöghal, sziklahalak és a menyus. 

Ritkaság, de az utóbbi hetekben felbukkant a halárusoknál, harapnak a kis godzillák. Ha meglátnak egy ilyen lényt a busafilék és a pontypatkók közé ékelve, rögtön csapjanak le rá, és agresszíven érdeklődjenek a máj holléte felől.

Ha megkapták a májat is, olvasszanak kevés vajat egy serpenyőben és óvatosan, gyorsan süssék meg az aránytalanul nagy képletet, közben mondogassák, menyhalmáj, menyhalmáj, tudok olyat, aki gerjed erre.

A hal elkészítésével sem kell sokat variálni, a másik oldalon lépésről-lépésre végigvesszük a folyamatot a Bock bisztró csapata segítségével. A módszert alkalmazhatják pisztrángra is. 

És akkor tekintsünk meg egy másik menyust:

Menyhal, megvolt?