A chili con carne Magyarország egyik legnépszerűbb étele, minden hagymás és húsos babok istene, imádat tárgya. Írtunk már tökéletes őséről, a frijoles charrosról, most pedig következzen hidegen.

De nem úgy, mint kocsonyává dermedt sertésköröm serceg a pirítóson másnap reggel, hanem direkt hidegre készítve. Salátának.

Szalonnás babsaláta, mindenki épülésére. Tegnap találtam fel, és nagyon büszke vagyok a saláta és a szalonna távoli, első hallásra ellentétes világainak egyesítésére. Kiderült, még ilyen távoli álláspontokat is testközelbe lehet hozni. A végeredmény tegnap jobban esett, mint a meleg, eredeti változat szokott, így egy friss étel, de nem vicceskedik, mint a saláták szoktak.

Hozzávalók:

  • 80 dkg feketebab
  • egy fej vöröshagyma félbevágva
  • egy fej fokhagyma félbevágva
  • 3 babérlevél
  • egy csokor koriander szára, összekötözve

A babot a hagymákkal, fűszerekkel puhára főzöm. A hagymákat, fűszereket kidobálom belőle, leszűröm a babot és egy mély tálba rakom.

  • 30 dkg ecetes jalapeno paprika lecsöpögtetve (konzervben kapható)
  • 30 dkg húsos szalonna felkockázva, zsírján ropogósra sütve
  • egy csokor koriander apróra vágva (akit undorít, petrezselyem)
  • 3 csokor újhagyma finomra vágva
  • 4 lime leve
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál római kömény
  • olívaolaj meglocsolni

Az egészet elkeverem és hidegen tálalom. 

Készítenek babsalátát?