Rendszeresen túltenyésztem a joghurtot, csak állok a hűtő előtt egy kiló iszonyatosan erős, savanyúba forduló ízű, ehetetlen mikróbateleppel és elegem van az egészből, elegem van magamból, hogy nekem semmi sem megy kicsiben.
  Pár perc dühöngés után, rituálisan egy tortába szoktam őket ölni. Joghurttortába, mert ez a pusztulás szélén álló, a tejet többször felzabált és kiokádott telep az igenis létező joghurttorta-karakter záloga.

  A joghurttorta viccesen egyszerű, csak felhasználók kellenek, mert jó-jó, de nem egy Eszterházy. Cukrozás nélkül, vagy kevés cukorral, mézzel is elkészíthető, úgy legalább alacsony kalóriatartalmú.
  Lényegében flant készítek joghurttal, de a sajttorták is ugyanezen, a tojás mint kötőanyag elven készülnek, ezért a joghurtot nyugodtan behelyettesíthetik krémsajttal, mascarponéval, tejföllel elkevert túróval. Ezeket sokszor zselatinnal szokás elkészíteni, de a tojás legalább nem abból készül, ami már a párizsiba se fér bele, és kerekebb ízt ad a tortának. A döglődő joghurtot az éjszaka lecsöpögtetem egy szűrőbe rakott pelenkával. Egy kiló így besűrített joghurtot alaposan elkeverek öt egész tojással, öt sárgájával, és tizenöt deka cukorral. Ha van rá igény, gyümölcsöket, fűszereket is lehet bele keverni, de a gyümölcs majd töményen leszáll az aljára és a kifordításnál állagproblémákat okoz, ezért azt jobb utólag adni mellé.
  Tortaformával nem érdemes kínlódni, mert túlságosan folyékony halmazállapotú, képes a sütő aljába szivárogni. Egy lábos a megfelelő eszköz, mert ez a tészta úgysem fog letapadni. Ne legyen túl magas, legfeljebb négy, öt centi, mert elég testetlen anyag, nem bírja el a nagyobb magasságokat. Magas tortáért menjenek a cukiba, ott habfixálóval csalnak, olyan is. 110 fokon másfél óra alatt megsül. Kifigyeltem, hogy magasabb hőfokon képes megtúrósodni, az meg elég ronda. Készen is ijesztően lötyög, de nem kell rajta aggódni, másnap reggelig hűtve összeáll és vágható lesz. Sose fordítsák ki lapos tányérba, néha szétesik, és akkor dezintegrált joghurtpuding néven kell feladni tálkákba kanalazva és annyi. Savanykás, édes, aki szereti a natúr joghurtot, imádni fogja.

Szeretik a könnyű édességeket?