A birkahús és a menta valahol Stan és Pan után helyezkedik el az örök nagy párosok listáján.

A friss, hideg ízű, harsány és éles menta szépen illeszkedik a buja és brutális birkához. A birka mellett elmúlik a menta rágógumi hangulata és egészen komoly fűszerként viselkedhet. A véresen komoly birka meg pont ebből a naplementében flörtölő hangulatból kap a mentától. Ritka szépen kikerekítik egymást, pedig a mentát nem nagyon szeretem, a birka pedig a szent állatom.

Még mindig a Tahitótfaluból kapott racka van terítéken. A pörköltbe biztosan tudtam, hogy jó lesz, oda karakteres hús való, ott egyedül ez fontos. Egy pörköltbe az sem baj, ha az az állat egész életében a földet taposta. Egy hirtelen sült gerinc viszont nyavalyás műfaj, túl sokat bíz a húsra.

Racka nagyon jó lett így is, eszem a kicsi szívét, hogy ezt is tudja. (nem is eszem, mert belsőséget nem kaptam hozzá)

A mentás játékhoz is a karakteres ízű birkát szeretem, nálam csak akkor lépnek kölcsönhatásba egymással, csak így van mire reagálnia a mentának. A mentaszósz receptje a Casa Moroból van, egyszerű, könnyen beszerezhető alapanyagok kellenek hozzá, a pácot módosítottam, egyszer készítettem a húst a mentaszószhoz való, vörösborecetes páccal és nem tetszett. Báránycombot, vagy lapockát írnak, de nekem egy negyed birkagerincem volt. A gerincet felszeletelve (6-7 szelet volt) pácoltam be, napokig ott maradt, elvileg elég neki fél nap is. Legközelebb kipróbálom egyben.

  • két gerezd fokhagyma
  • fél vöröshagyma
  • egy citrom leve
  • két teáskanál durvára őrölt római kömény
  • 1/2 dl olívaolaj
  • feketebors

a sót nem kifelejtettem, hanem nincs benne. A mentaszósz alapanyagai:

  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 8 evőkanál apróra vágott friss menta
  • 1 teáskanál őrölt római kömény (kiemelten fontos, kell valami közvetítő közeg a hús és a menta közé!)
  • 2 evőkanál édes vörösborecet (brandyvel jobb, meg az szokott itthon lenni)
  • 1/2 teáskanál porcukor (brandyhez nem kell, csak az ecethez)
  • só, bors

Az olajon megpirítom a fokhagymát, a köménnyel és a menta felével egy percig sütöm, leöntöm az ecettel, fél perc után leveszem, és belekeverem a maradék mentát, sózom borsozom, ha az ecet elbillentette, cukrozom. Csak forrón jó, és nem kell megijedni, az állaga nem lesz egyenletesen sima.

A legfeljebb mediumra sütött húszeletekkel tálalom. Sikítozósan jó, tényleg.

Birka mentával, megvolt már?