Nem tudom, korom folytán-e (48) de ösztönös vonzódást érzek az egyszerű, olcsó, mára szinte elfeledett ételek iránt, amik egyszerűek, szegénységet sugallnak, nem lehet velük dicsekedni, nem illik szeretni őket. Ezek már csak nagymamák káposztaszagú kötényeiből, vidéki nyári konyhák viaszosvászon abroszairól köszönnek vissza, vagy egy régi általános iskolai menzáról ’72-ből.

Egyik ilyen nagy kedvencem a sárgaborsó főzelék. Szigorúan sültszalonna-kakastaréjjal és szalonnazsírral meglocsolva. Ha nem égetjük oda, elrontani sem lehet, nem kell hozzá egy felszerelt high-tech konyha, nem kell beáztatni, nem kell hozzá semmi, csak víz, borsó, hagyma, némi só, zsiradék (én fokhagymát is teszek bele,) kis tej és/vagy tejföl. Slussz. Fejedelmi étek, úgy beleáll a gyomorba, mint a beton, lehet vele menni kapálni vagy hegyet mászni, kinek mire fussa.

És, mint meglátjuk, cserealapnak sem utolsó. A minap, (mivel éppen álláskeresési tanulmányi szabadságon vagyok), fényes délben a fent említett gasztronómiai mesterművet kotyvasztottam, csengettek. A szembe szomszédasszony volt, a Szilvia, akinek a neve csak véletlenül hasonlít a kedvenc pálinkámra. Egymáson szoktuk tesztelni a főztünket. Most is egy tálat hozott, rajta egy duci fényes hurkaforma. - Szia, hoztam egy kis szűzérmét leveles tésztában.

- Miva'?
- A szűzérmét egészben körbesütöm, betekerem baconba, a leveles tésztát megkenem mustárral, belecsavarom a húst, és sütőben megsütöm. Most csináltam először, remélem sikerült.
- Kerülj beljebb galambocskám. Isten tartsa meg a szokásodat. Jöhettél volna tíz perccel korábban, akkor nem kezdem el a sárgaborsó főzeléket.
- Sárgaborsó főzeléket? Igazit, szalonnával?
- Ja, kérsz?
- Viccelsz? Harminc éve nem ettem!
- Miért, ha szereted?
- Nem szereti senki a családban.
- Be van a te fejed ütve. Magadnak főzzél wazze, ne nekik.

(Ragyogó példát láthatunk az áru kereslet által generált értéknövelő tulajdonságára valamint arra, hogy az ember a kedvenc drogja (sár.bor.főz.) megszerzéséért mégoly meggondolatlan cselekedetekre is képes).

Ne engedd, hogy a világot meggondolatlan főzelékfüggők kormányozzák!!

Kapott egy tányérral, szalonnástul mindenestül, all inclusive. Boldogan elrobogott, én meg megettem a szűzérmét. 

A másik oldalon a polipot keverjük a zuzával, és jól tesszük.