Köcsög egy Riga-lánc lazaságával köpte a rágógumiját a giroszos emberke feje fölött, a bódé hátfalára akasztott naptár bögyös cicababájának jobb mellére.
- Mid van enni Juszuf? - Tapló felkászálódott a koszlott műbőr bárszékre hátratolta baseballsapkáját és a pultra könyökölt.
- Nem vagyok Juszuf.
- Ugyan már, minden török Juszuf.
- Török se vagyok. Apám algériai, anyám magyar. A nevem meg Rasid.
- Ide az van írva: TÖRÖK BÜFÉ. Nahát, akkor te török vagy, Juszuf. Mid van enni? - A kis ember, aki olyan volt, mint egy odakozmált zsoké, vagy egy félbefűrészelt argentin parkett-táncos, nagyot szusszant, de visszafogta magát, csak a bajsza vége remegett picit.
- A büfé török, nem én. Nevem Rasid, és van döner kebab, siskebab, török pizza, mazsolás rizzsel töltött szőlőlevél, joghurtos padlizsán, baklava meg tejberizs. Helyben és elvitelre is.
- Kuss. Kebab az a girosz?
- A döner az olyasmi.
- Csirke vagy marha?
- Micsoda kérem?
- A girosz.
- A döner kebab az birka… vagyis bárány kérem.
- Némmá Tapló, ez a kis zsebszaddám birkával akar minket megetetni! Akkor se ennék birkát, ha maga Angelina Jolie könyörögne itt a flaszteron egy szál Fradi-sálban wazze! Az a siske-izé az is birka?
- Bárány kérem. Csak az kis darabokra van vágva.
Török pizza…? Tudom, bárány. A vacak édességeitek nem érdekelnek, de mi az a kefires trutymó ott jobbra?
- Az? Joghurtos padlizsán.
- Nalátod Juszuf. A padlizsánt szeretem. A nagymutterék Erdélyből valók, ő csinált mindig padlizsánkrémet, ha volt miből. Az finom. Te nem szereted Tapló?
- Hát, innen úgy néznek ki, mint a meztelencsigák a jacuzziban.
- Te Juszuf, mond már el, hogy csinálod ezt a padlizsánt?
- Nevem Ra… Nem érdekes. Nem én csinálom, hanem a feleségem, de el tudom mondani.
- Nosza!
- Fogja a padlizsánt, megmossa, letörölgeti, héjastól felkockázza. Csepegtetni nem kell, azt a magyarok szokták. Olajon megsüti, míg barna nem lesz minden oldala. Figyelni kell rá, meg kavargatni. Ha kész, félreteszi hűlni. Két közepes padlizsánhoz fél liter jó sűrű házi joghurtot összekeverünk 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, csokor korianderzölddel, fél citrom levével, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a sült padlizsánt és fogyasztásig behűtjük.
- Nem rossz, Juszuf, nem rossz. Adj egy adaggal nekem, meg egyet Tapló barátomnak. Hmm… Igazán ízletes. Bár én nem szeretem a koriandert. Poloskaíze van. Én inkább petrezselymet rakok bele, jó sokat. És te, Tapló?
- Én a mentás változatot preferálom drága Köcsög barátom. A garázs mellett van pár mentabokrom, az ellát egész szezonban. Valamint én egy kanál oivaolajat szoktam keverni a joghurtba is. Elsimítja az ízeket és fokozza a kulináris élvezetet.
- Szívemből szólsz kedves Tapló! Én ráadásul inkább grillezem a padlizsánt, az a kis füstös mellékíz kihozza belőlem az ősembert, hehe. Mindamellett nagyon finom volt a padlizsán, kedves Rasid, kézcsókunk a feleségének. Viszont ha már itt tartunk, megkérdeznénk, hogy be van-e a kedves felesége jelentve? És van egészségügyi könyve? Ugyanis tanult kollégám az ÁNTSZ-től van, jómagam, meg az adóhivataltól. Ez meg itt egy ellenőrzés. Beszélgetnénk egy kicsit. Azt hiszem, mára bezárhat.
Milyen zöldfűszert raknak a joghurtos padlizsánba?
Utolsó kommentek