Vanda és Tibi lefőzik a mama recepteskönyvét, előzmények, barnamártásos hús

Villamosmérnök volt.

Ki, a nagyi?

Igen. Villamosmérnök volt. Villanyszerelőként dolgozott. - mesélte Tibi miközben kifőzött némi spagettit sós vízben, fogkeményre, al dente, ahogy kell.

Én még nem hallottam női villanyszerelőről. Ő mégis az volt. 1913-ban született, Dévaványán. Gyerekkorábban libapásztorkodott az apja mellett, aztán fiatalon, szerelemből férjhez ment. Így került Pestre. Mesélés közben megpucolt egy fej vöröshagymát, feldarabolt némi húsos füstölt szalonnát és leforrázott két paradicsomot.

És? Hogyan tovább? A Kandón szerezte a diplomáját, majd jöttek a gyerekek. Aztán energetikus tervezőmérnök lett.

5 deka húsos füstölt szalonnát üvegesre párolt, és hagymát pirított benne. Erre jött a 40 dekagramm darált sertéshús. Nyitott, elfogadó, nagyon okos nő volt. A paradicsomot kockára vágta, és a húsra öntötte, egy paradicsompürével, amikor ez kellőképpen összeállt 15 deka reszelt sajtot kevert bele.

A nagypapa nehéz ember volt. Ha délben nem volt az asztalon a forró leves, verte az asztalt. Mégis imádták egymást.

A kifőtt spagetti felét egy palacsintasütőbe öntötte, eloszlatta és két kikevert tojást öntött rá, körkörös mozdulatokkal. Amikor az alja megsült feldobta, mint egy palacsintát és a másik felét is kisütötte. Tudod, ha élne, nagyon bírnád. Mindent elfogadott, mindenre nyitott volt. Mindenki ilyen anyát, nagyanyát álmodik magának. Semmin sem lepődött meg, mosolyogva elfogadta, mindig volt egy jó tanácsa.

A kisült tésztaomlettekre rápakolta a húsos ragut, félbe hajtotta, a tetejére sajtot szórt és némi tejföllel is megkente. Azért merészebb voltam ma mint a nagyi - mosolyog rám- tettem bele bazsalikomot és 2 gerezd fokhagymát, a trapistát meg gaudára cseréltem. Szerinted milyen? Villantós. Sosem gondoltam volna, hogy ez az egyszerű kaja ilyen jó is lehet, pedig ez csak a maradék tészta feldúsítása és újrahasznosítása.

Ami az olaszoknál alap, a magyaroknál szokatlan, a nagyinál rutin volt. Mi degeszre ettük magunkat.

A frittata

Olaszországban teljesen megszokott a maradék spagettit, tésztát, úgy ahogy van, a rázutyult öntettel együtt, másnap elkeverni felvert tojással és kisütni reggelire. Halas előzménnyel annyira azért nem jó. 

Ismerték a tésztaomlettet?