Kedvenc téli elfoglaltságom, hogy bámulok ki az ablakon. Nyáron eszembe sem jut, ehhez tél kell, hideg, jégvirágok, sár, latyak, hó, nagykabátba öltözött fázó emberek, szürke égbolt, levél nélküli fák.

Vannak kedvenc ablakaim is. A tanyán, a kiskonyha ablakából az orgonabokorra akasztott madáretetőt nézem, apu barkácsolta gyerekkorában, mellette a kiakasztott szalonna és a cinkék. A Sugovica-parti söröző ablakából a vizet nézem, a vihogó gimnazista lányokat színes sálban, és alkalmatlan tűsarkú csizmában jönnek kapucsínózni, kinyitják az ajtót, megcsap a hideg. Idősebb férfi áll meg hajadonfőtt, kopott kabátban a parton, kavicsot dob a vízbe, hátam mögött egymáshoz koppannak a biliárdgolyók, a kiscsajok esemeseket küldenek, vihognak. Az autóból a szántóföldeket bámulom, a kopár fákon ülő varjakat, a nyúzott arcokat a zebránál, koszos, kormot krákogó buszt a szomszéd sávban, az ablakra csíkokat húz a szemetelő eső.

Hazaérve fázom, csak az állólámpát kapcsolom fel, csend van, panel van, kandalló nincs, Rod Stewart van. Nem kell más, csak egy forró ital.

Forralt bor: Három deci vizet fűszerekkel együtt melegíteni kezdek. Darab fahéj, szegfűszeg, egész fekete bors, citrom vagy narancskarika. Ha a víz meleg, hozzáöntjük az üveg bort, de nem szabad, hogy forrjon, ha gyöngyözik, már le is húzhatjuk a tűzről. Citrom vagy narancskarikára mézet csorgatunk, arra merjük az italt. Bátrabbak a fűszerekhez tehetnek egy chilipaprikát is.

Krampampuli: Egy nagy tálba gyümölcsöt rétegezünk. Mehet bele citrom, narancs, mandarin, füge, datolya, mazsola, aszalt szilva. Jó kétmaréknyi kockacukrot ráhalmozunk, majd ráöntünk jó három deci rumot, és meggyújtjuk. Hagyjuk égni, hogy a cukor rákaramellizálódjon a gyümölcsökre. Ezután hozzáöntünk egy liter fűszeres fehérbort, egy liter teát és facsarunk rá jó fél liternyi narancs ill. citromlevelet. Állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

Ír kávé: 2-3 teáskanál cukrot óvatosan melegítsünk, karamellizáljunk. Ha már majdnem kész, adjunk hozzá 4 cl ír whiskyt, vigyázzunk, nagyon könnyen meggyulladhat. Töltsük pohárba és adjunk hozzá egy adag erős, forró kávét. A tetejére merjünk zsíros tejszínhabot. Az ír kávét nem szabad összekeverni, a tejszínhabon keresztül kortyolgassuk. Legjobban a talpas-füles ír kávés pohárban érvényesül.

Karamellás tej rummal: 2 evőkanál cukrot karamellizálunk, majd fél liter forró tejhez adjuk, lassan csorgatva, folytonos keverés közben. Jól elkeverjük és hozzáöntünk 4 cl rumot. Rum nélkül is nagyon finom, hedonisták merjenek rá tejszínhabot, nekem úgy már sok.

Lila Füge forró csokoládéja: Vízgőz felett felolvasztunk 20 deka étcsokoládét, mikor felolvadt, elkeverjük 4 evőkanál forró vízzel és két evőkanál barna cukorral. Ezt az alapot higítjuk tovább 3 deci forró tejjel. A Csokoládé című film óta a forró csoki kötelező fűszere a chili és a Johnny Depp rajongás, mintha azelőtt nem lett volna ugyanilyen jó pasi és színész.

Grog: Egy teáskanál cukrot, néhány szem szegfűszeget, 1 cl citromlevet és 6 cl rumot összekeverünk, és felöntjük forró vízzel.

Stahl Judit tojáslikőrje: Hat deciliter tejet felmelegítünk egy félbevágott vaníliarúddal. Hat tojás sárgáját kikeverünk 10 deka cukorral, majd lassan, merőkanalanként hozzáadjuk a meleg tejet, nehogy összeugorjon. A tűzhelyen lassú tűzön kicsit besűrítjük, végül hozzáadunk másfél deci rumot és másfél deci brandyt. Melegen, a tetején zsíros tejszínhabbal tálaljuk.

A .hu-n engedtünk a napi nyomásnak

Angolszász megagaléria igényes és halloweenre készített süteményekről. Sírtkerttorta, szellemes habcsók, és a többi cukiság.

Melyik a kedvenc forró italuk?